Бюджетната комисия отпусна още 20 млн. лв. за БАН

Парите ще дойдат от предвидените средства за ВСС
47
Бюджетната комисия отпусна още 20 млн. лв. за БАН
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната бюджетна комисия увеличи с 20 милиона лева парите за Българската академия на науките (БАН). Предвиденият източник е бюджетът на Висшия съдебен съвет. Промяната беше направена при второто четене на законопроекта за бюджета в комисията, предаде БНР.

Осигуряването на 20 милиона лева повече за БАН ще бъде за кандидатстване по проекти, уточни председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

„Средствата, предвидени, от 20 милиона, са за проекти разработени от учените в БАН, които трябва да бъдат защитени на база критерии, разработени от самата БАН. Източникът ще бъде от Висшия съдебен съвет“, каза той.

„Аз категорично възразявам“, каза депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Той предупреди ресорния министър Асен Василев, че ако иска да има актуализация на бюджета от 1 юли, трябва да започне работата по нея от 1 април.

„Правителство влезе на 15 декември, знаете между 15-и и 30-и какво трябваше да се случи, за да се овладеят редица кризи. Така че бюджетът беше доста набързо направен. А що се отнася до актуализация, правихме една актуализация миналата година. Не отметна месец“, отговори Асен Василев.

Въпреки изцяло политическите реплики част от предложенията на опозицията се приемат.

Едно от тях е на бившия здравен министър проф. Константин Ангелов за осигуряване на въздухопречистватели в училищата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: БАНбюджетВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
3
 
! Отговори
Работещ в БАН преди 2 години
Глупости чета.Работя в БАН от 2016-та година, като започнах на 600лв заплата. Сами смятайте за колко стигаше. Работата в БАН няма нищо общо с представите ви от социлизма, БАН отдавна не е хранилка и в БАН се работи здраво и по много, поради естеството на научната работа. Освен самата работа, се налага да се борим с куп битовизми и бюрократщини. Сами си на направете сметката, дали млад учен ще остане за 800лв, за целия този труд, където за половината от този същия труд в IT сферата е x3!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Проектите са, за да осигурят всичко за работния процес, т.к. от бюджета няма! Така че, ако не работиш по проект, какво правиш? За заплащане на труда по ФНИ-проекти е около 100 лв./месец вкл. удръжките (като има огран. в броя проекти). По ЕС проекти заплащането е по стандарти според страната. Доцент/ професор за годината +/- 35к.
29
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, по добре за наука, от колкото за курумпетата в правосъдието. Те си взимат пари от други хора
28
2
 
4
 
! Отговори
Да преди 2 години
Май пак ще ги усвоят най-добре пишещите и после бачкатори ще им робуват. Няма да се учудя, ако агент Чипанов и Павлина Долашка ще се уредят като по-нахални.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
tolko mnoo pari, a ot tva ban nema nikvi goli snimki i video kakto za bg futbolisti, sadii, treneri, nikvi diamanteni rezultati, nikvi zlatni golove ili zlatni obuvki...pf
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо,нека за наука да има,но искаме,патенти,разработки и иновации,които да финансират допълнително институцията и помагат за развитието и.Необходиминсабрезултати,ако няма нищо срещу тези пари,то са хвърлени на вятъра.Да,опитите не винаги са успешни но има ли цел се постига,рано или късно и е редно да показват реални резултати,поне по някои разработки.
25
2
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Парите щели да бъдат "за проекти разработени от учените на БАН, които трябва да бъдат защитени на база критерии, разработени от самата БАН". С други думи, ще се самооценяват: ти на мене, аз на тебе! Така се "оценяват" и проектите във фонд "Научни изследвания", така се речензират абсурди дисертации.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bezchovechni vampiri centralni admini v bg, tolkova goliama zaguba za bg ikonomika dnes 33 bg kamiona s soka, a te sigur sa na kino i se smeiat...nikakav interes i grija za bg horata i bg firmite v beda...kakto edin spekulant notarius i spekulant jurist brashkov mogat da si kupiat 21 imota, taka i edin kachestven vodoprovodchik moje, daje po-mnogo.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
(продължение) Г-н директоре, ако желаете и вие да се включите в наблюденията, за Вас има отделна стая. Самостоятелна и с изглед към морето. Директорът обаче изревава: Наблюденията трябва да се провеждат там, където има какво да се наблюдава! Вън! Махайте се всички! Излизат подчинените и един пита плахо: А бе какво му става на този човек? Друг се сеща: -А, нищо, просто морският климат не му понася и предпочита на планина през лятото...
22
2
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
В биологичен институт на БАН правят през лятото наблюдения по морето и си карат курорта с държавни пари (командировки). Идва нов директор. Събира хората и ги пита: Какво работите в момента? Отговарят - наблюдаваме живота на пъстървата. Такаа - казва директорът. -И къде живее пъстървата? Служителите се споглеждат. -Амии, във високопланински води. -Такаа - казва новият шеф. - А вие къде провеждате наблюденията? Един служител казва: Амии- на морето. И веднага допълва: (продължение).
21
3
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
На БАН пари да им отпускат частни спонсори. От БАН полза няма. Това е последното място, където хората си живеят още във времето на Тодор Живков. Малка заплата, ама сигурна! Не знаят какво е по частните фирми, работодателят да те остави 2 или 3 месеца на минимална заплата, че някой месец и въобще без заплата.
20
3
 
11
 
! Отговори
До данъкоплатец преди 2 години
Да така е лятото работя в хотел и дойдоха семейство с деца през август и искаха фактура за БАН за над 800 лв и печат за командировка искаха ей така се почива лятото за без пари :)
19
2
 
9
 
! Отговори
БАН преди 2 години
за старите бкп кадри се намират пари :)
18
1
 
14
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Сбогом на това правителство ! Излъгахте най-бедните , а най-богатите и най-корумпираните ги напълнихте отново с власт и пари .
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БАН е една феодална структура.Това правителство се оказа продължение на гербаджийката простотия!
16
3
 
2
 
! Отговори
Тол преди 2 години
Дайте ги на колегите полицаи и нас !
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ahaa, za ahmedd sa ;) ama ujkim za ban
14
2
 
7
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Сега ще почнат едни размествания и премествания, ха на този ,ха на онзи, та на МИНИстерчето свят ще му се завие !!!!
13
5
 
13
 
! Отговори
ъхъъъъ преди 2 години
А така, отпуснете им да не гладуват лелките и чичаците там.......
12
2
 
6
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 години
Тия растения всъщност са колегите и тя си е правила майтап с тебе.