Сандов: Въглищните централи нямат бъдеще

"Марица Изток" ще затвори, въпросът е кога, каза министърът на околната среда
21 фев 2022 11:03, Ния Христова
148
 
Какво е бъдещето на АЕЦ "Белене" и ще затворим ли въглищните централи у нас?
 
"Аз съм представител на "Зелените", ние разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме", заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Министърът беше категоричен, че въглищните централи у нас също нямат бъдеще у нас.
 
"Марица Изток" ще се затвори, въпросът е кога. Като ТЕЦ може и да не се затвори, но енергийният компонент въглища, трябва да стане ясно на всички, приключва. Те създават климатичните промени, те са най-големият фактор за парниковите газове. В същото време тези предприятия дължат много пари заради квотите. Затова икономически, екологично и енергийно ние трябва да излезем от въглищните централи", заяви Сандов. 
 
Той подчерта още, че на страната ни има наложени множество санкции за мръсния въздух.
 
"Искам да свалим розовите очила. България е в много лошо състояние по отношение на законодателството. Лошо здравословно състояние, грозни картинки, сметища, въздух, води - почти по всяко едно направление имаме наказателни процедури. В момента са 18. Има внесени законопроекти, които да свалят 3 от тях. Надявам се да изпълня ангажимента, който съм поел - до средата на годината да свалим 6 от наказателните процедури. Но ни догонват други", уточни вицепремиерът.
 
Той коментира и казусът със строежа на "Алепу". 
 
"Предстоят действия на РДНСК, те трябва да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв начин да бъде възстановен теренът. Най-добре е да бъде заровено това съоръжение, частично или изцяло. Ако бъде заровено, ще се възобнови ската. И ще трябва да се засадят местни видове", каза още министърът. 
 
Сандов направи коментар и относно недоволството около статута на НИМХ.
 
"Сменя се само принципалът на института. Това не води до промени в числовия състав, заплатите. Имаше силно политически мотивирани действия, особено от директора на института. Надявам се, че след като законът за водите към МОСВ бъде приет, служителите ще разберат, че това ще бъде полезно за работата на института", коментира Сандов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
14
 
! Отговори
Чудесно,Сандов преди 2 години
Показваш завидна теоретическа подготовка,що се касае до това какво не трябва да правим.Само дето показваш и удивително опростенчество и незнание за това,какво трябва да правим.Поне предложи някакви водородни клетки(то пък нямаме и водород, а и е скъп),които да могат да работят на пропан-Дупан.Хапваме си бобец(е,ти ще ядеш аспержи,брюкселско зеле,редки риби,раци и хайвери,трюфели и т.н.),после се включваме към домашен реактор за втечняване на газа,а сутринта носим котларката в центъра.
98
0
 
18
 
! Отговори
Мили преди 2 години
Сандов с поредната избълвана глупист! Имам чувството, че изобщо не мисли този човек. Изобщо осъзнава ли какво говори или стреля на угодна нему посока този "велик" министър !?
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да подскажа. Козлодуй е 2 мегавата. Сметнете колко е на час и на ден. Всяка секунда се продават 2 мегавата.
96
0
 
20
 
! Отговори
До 113 преди 2 години
Е то ако го питаш този *** Сандов и ВЕЦ-вете са вредни, и трябва на всяка цена да е закрият. Ако си спомняте преди години, зелените сектанти реваха и че ветрогенераторите са вредни, защото някакви птички се били блъскали в тях. Дори и фотоволтаиците били вредни, когато се строяли на поляни, защото така се отнемало пространство на зайчетата. Общо взето всичко е вредно, а най-вредни са хората, според екоталибаните.
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни продажници ,чужди слуги и *** ,в момента управлява петата колона на Брюксел и Козяк грижливо отглеждана и обгрижвана от 30 години ! Сега дойде тяхното време !
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Числов състав на институт". Зеленото не прощава.
93
1
 
13
 
! Отговори
Този "капацитет преди 2 години
говори еко клишета,които за да бъдат изпълнени,трябва у нас всичко друго да бъде спряно.Неоспоримо тецовете на въглища са вредни,а АЕЦ-високорискови.Само дето ни липсват няколко десетки милиарда ?,та да заместим посевите със соларни паркове (не,бе,те ще са на втория етаж),които имат ефективност около 25% и нощем не работят,и ветрогенератори,скъпи и мъртви без вятър(а,и плашат жълтоклюнестия синеопашат дърдавец и други цветни пилета),водни турбини за дъжди друга екзотика.Дай решения!
92
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представяте ли си, ако си затворим ТЕЦОВЕ и Козлодуй докъде ще я докараме? Никой няма да може да си плаща тока, включително и депутатите.
91
1
 
9
 
! Отговори
до 107 преди 2 години
Всички ядрени отпадъци на Швейцария (всички!) се съхраняват в специални контейнери и са с общ обем от 10 кум.м. Между другото, ториевите реактори (работят на различен принцип) могат да използват ядрени отпадъци от конвенционални (fishion) ядрени централи и ги превръщат в безопасни отпадъци с изключително ниска радиация. Аз лично се надявам ториевите централи да заменят конвенционалните. Ториевите са изключително безопасни и без ядрени отпадъци.
90
1
 
14
 
! Отговори
До 107 преди 2 години
Отработеното ядрено гориво, е миниално като количество. Има си технология за съхранение и ако се спазва няма никакъв проблем. След 60-70 години повечето радиоактивни изтопи се разпадат, а останалите са слабо радиоактивни. Ядрената енергия е доказано най-евтина, най-ефективна и най-благонадежна.
89
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 102 Пропускаш касетите с отработено атомно гориво - какво ги правим!? Пропускаш радиоактивните материали като приключим с експлоатацията на АЕЦ-а - как и къде ги "утрапваме"?! Има и много други как, къде, какво, колко ще струва ....!?
88
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сандов какво предлагаш? Да се откажем от електричеството, автомобили, да си сринем домовете и да заживеем като диваци в горите и пещерите ли? Аман от зелени слабоумници, които винаги и за всичко са против, постоянно са нацупени като онова злобното шведско човече.
87
2
 
18
 
! Отговори
nilesev преди 2 години
Да, вече съм убеден. Прекалената употреба на канабис води до деградация на мозъчната дейност. Пример - министърчето на околната среда и водите.
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя явно не е чувал, че над 80% от електроенергията във Франция е ядрена, но във Франция няма нито един ядрен инцидент. Инцидентът в Чернобил е основно поради политически, а не технологични причини. А инцидентът във Фукушима не е причнил НИТО ЕДНА смърт заради радиоактивно замърсяване. Смъртните случаи там са заради паниката, хора са били стъпкани в тълпата. Между другото, някои райони около Фукушима в момента се заселват обратно, нивата на радиация вече са достигнали безопасни нива.
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този екоталибан скоро ще яде местен вид дърво.
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи."===Всъщност, направени са проучвания от мастити математици. Оказва се, че ядрената енергетика е по-чиста от "зелените" решения, вкл. и вятърни и соларни. Ядрената електроенергия е свързана с 90 смъртни случая на терават електроенергия. За сравнение, вятърните са 190, а соларните - 450. Производството на соларни панели е свързано с ужасни отрови, освен това изискват много площ.
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това интервю на държавна измяна леко понамирисва. Министър ще работи активно срещу енергийната сигурност на страната, а тя е част от националната сигурност. Време за арест?!
82
0
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи ядрената енергия е далеч далеч далеч по ниско въглеродна отколкото коя да е енергия добивана със слънчеви батерии! После Ядрената енергия в момента в европа е приета за зелена енергия! Не знам дали тоз чете някви европейски докименти или си плямпа ей така! Но-най-готиното е, че ядрената енергия може а стане дори още по-добра и с ниска радиация за справка може да се види ториеви ядрени реактори! Така, че слънчевите батерии не си никак еколкогични! Това е ФАКТ!!!
81
0
 
5
 
! Отговори
Става преди 2 години
за абажур..
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ми е много черен, спря Струма!!!