Сандов: Въглищните централи нямат бъдеще

"Марица Изток" ще затвори, въпросът е кога, каза министърът на околната среда
21 фев 2022 11:03, Ния Христова
148
 
Какво е бъдещето на АЕЦ "Белене" и ще затворим ли въглищните централи у нас?
 
"Аз съм представител на "Зелените", ние разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме", заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Министърът беше категоричен, че въглищните централи у нас също нямат бъдеще у нас.
 
"Марица Изток" ще се затвори, въпросът е кога. Като ТЕЦ може и да не се затвори, но енергийният компонент въглища, трябва да стане ясно на всички, приключва. Те създават климатичните промени, те са най-големият фактор за парниковите газове. В същото време тези предприятия дължат много пари заради квотите. Затова икономически, екологично и енергийно ние трябва да излезем от въглищните централи", заяви Сандов. 
 
Той подчерта още, че на страната ни има наложени множество санкции за мръсния въздух.
 
"Искам да свалим розовите очила. България е в много лошо състояние по отношение на законодателството. Лошо здравословно състояние, грозни картинки, сметища, въздух, води - почти по всяко едно направление имаме наказателни процедури. В момента са 18. Има внесени законопроекти, които да свалят 3 от тях. Надявам се да изпълня ангажимента, който съм поел - до средата на годината да свалим 6 от наказателните процедури. Но ни догонват други", уточни вицепремиерът.
 
Той коментира и казусът със строежа на "Алепу". 
 
"Предстоят действия на РДНСК, те трябва да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв начин да бъде възстановен теренът. Най-добре е да бъде заровено това съоръжение, частично или изцяло. Ако бъде заровено, ще се възобнови ската. И ще трябва да се засадят местни видове", каза още министърът. 
 
Сандов направи коментар и относно недоволството около статута на НИМХ.
 
"Сменя се само принципалът на института. Това не води до промени в числовия състав, заплатите. Имаше силно политически мотивирани действия, особено от директора на института. Надявам се, че след като законът за водите към МОСВ бъде приет, служителите ще разберат, че това ще бъде полезно за работата на института", коментира Сандов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такива като тоя, все говорещи от името на Европа, си затворихме заводите, унищожихме селското стопанство и селата, демонтирахме четири блока на АЕЦ, сега искат да оставят Мариците без прехана и държавата без ток, защо, за да осигурим на Европа безправни роби за тяхната промишленост и земеделие ли?
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така е. За да минеш вкъщи на собствен ток трябват поне 25К. Ветрогенератор-турски, 16К. Монтаж и допълнителни работи. Соларите е същото надуване на цените. Обаче ние не разбираме от материята,нали? Има еколози и те ,,разбират"
77
1
 
10
 
! Отговори
Авнономен преди 2 години
Там до човека, дето за 5000 лв. ще спре да ползва енергото и ще има ток постоянно - не лъжи, 50 000 поне ще трябват! А и батериите не са вечни, т.е. ще имаш и покупка на батерии на определен период! Не сме стигнали това ниво още, като научни постижения говоря. Сега няма 100% зелена енергия! Това е истината. Ще се радвам в моя живот да има и да се наложи на изцяло пазарен принцип, но не като оскъпим "мръсната" енергия, а като намерим технологии да произвеждаме и съхраняваме чиста! До тогава...
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някога зелените се наблюдаваха от службите. Един зелен има в мозъка точно 3 синапса. Един за ядене, един за нуждата и един за тероризъм. Такъв е способен да гръмне АЕЦ или да застреля, този който го строи. Грийн пийс, колко пъти саботираха промишлеността, корабите и енергетиката? Спомняте ли си?
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това българин акъл да ти дава равен няма. Нищо, че няма идея от материята :) слушай и пълней :)
74
1
 
15
 
! Отговори
Весела преди 2 години
Вие, г-н Сандов, като еко министър, нямате бъдеще.
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЪН 3EЛЕНАТА ПACMИHA ОТ БЪЛГАРИЯ
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложете големичкият инсинератор на ВълкЪ в Тецовете и да пристигат влаковете с "гориво" от столичаните
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искате да дишате пушек и да *** от болести на белите дробове, нека сме на скъпи въглища. Скъпи, защото като платиш за въглеродни емисии таксите, тока е по скъп от панелите заедно с батериите.
70
9
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Ех тоз ЕС ви е виновен за всичко бе :) интересно как пък в другите страни от ЕС нещата си вървят и ходите да им бачкате, а пък все тук ни пречи :) да не би проблема да е другаде а?
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости. България е 500 години назад от останалия свят така, че тук имат още хляб.
68
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи заради гей съюза сметките ни за ток ще са четворни, а бензина скоро 5 лева - заради тях инфлация и цените на всичко поне тройни. Трябва да затворим централи и заводи дето ще произведат още стотици хиляди безработни. Е какъв е смисълът да сме членки на гей съюза??? щели да ни дадат 6 милиарда евро???? Ние ще затрием най-малко 60. Ако напуснем и си оправим цените на тока и горивата без глоби и емнисии от зелени рекетьори, веднага ни се вдига двойно стандарта на живот, на момента!!!
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Белене ще струва най-малко 25 милиарда евро, как точно се избиват тия пари от и без това намаляващата ни нация. С чужди пита, помен не се прави, защото после ние ще ги връщаме.
66
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да си направиш къщата независима от мрежата, ти трябват само 5000 лв., дали няма бъдеще зелената енергия.
65
3
 
5
 
! Отговори
you преди 2 години
Министрите на Радев - Сандов,Нинова,Чашков,Сербезова,Атанасов,Петков,Василевите и двамата и други знайни и незнайни некадърници доведоха до състоянието в което се намира държавата.А то е пълен колапс.Държава в момента няма,няма никакво решение с цените на ток,газ,вода,гориво,заплати,ръст на престъпноста,ръст на смъртността,ръст на цените на храните.Само празни приказки и анализи.Минималната заплата я вдигат защото тяхната е пряко зависима от нея.Пенсиите същите ,че и по малки.Оставкааааа!!!
64
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е човека за всичко. Глобите з тецовете са 500 милиона на година, а и АЕЦ не е решение. Светът инвестира милиарди в зелени технологии и светът ще се промени.
63
2
 
6
 
! Отговори
Инж. Hoqsan преди 2 години
"Смешно" е, я виж какво става в Русия и Китай - едните не спират да изнасят, другите не спират да трупат планини от въглища и да строят въглищни централи. Тия соларни панели, ветрогенератори, от член ли да излизат и те.. Въглищата са супер, но трябва да има електростатични и химични филтри на комините и да се улавя въглеродният оксид и диоксид от тях и естествено да излиза сметката от всичко накрая.
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте го тоя минисър, на какво работи тец София от няколко седмици, че нощем въздухът е като зад ауспуха на стар дизеляк.
61
2
 
20
 
! Отговори
Този на снимката преди 2 години
Вижте го добре. Той сам си каза: "Аз съм от зелените" точно такива като него са на власт в момента в почти цяла Европа и благодарение на техните "зелени сделки" се стигна до енергийната криза (а вече не е само енергийна) със затварянето на АЕЦ и ТЕЦ, заместването (което не е възможно) им със вятърни перки и слънчеви огледала ?!? Които освен че не са способни да произвеждат толкова много енергия са и доста не надеждни а токът от тях е адски скъп ! Джендърите не са могат да управляват автомобили !
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При управление на икономиката принципа "защото така" резултатите не са добри. Доста примери в миналоти има и у нас и в чужбина :)