Петков: Не можем да оставим Украйна, но не можем да дадем оръжия

„Политико“: Българският премиер отхвърли идеята за сфери на влияние
12 мар 2022 13:44, Елка Василева
166
Петков: Не можем да оставим Украйна, но не можем да дадем оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си й да достави оръжие на Киев. Това заяви в интервю за „Политико“ премиерът Кирил Петков.

Той стана министър-председател точно когато Русия увеличаваше заплахите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва, пише изданието.

Още по темата
„България вече не е мека страна, която само балансира с действията си“, каза Петков малко повече от седмица след войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, говорещ в един глас“, добави той.

Петков също отхвърли идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

„Много не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заяви българският премиер.

Символично Петков каза, че Украйна „ще получи моя глас днес“, за да стане страна кандидатка за членство в ЕС. „Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама“, каза той.

Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома.

Той призна, че за страната му ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.

Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва.

„Политико“ припомня, че Петков е икономист завършил в Харвард, но е новак в политиката. Той се прочу миналата година като борец срещу правителствената корупция.

Петков се различава от предшественика си Бойко Борисов – консервативният бивш бодигард и пожарникар, който беше отстранен от властта миналия април поради масови протести заради корупция.

Във вакуума, оставен от след падането на правителството на Борисов, 41-годишният предприемач стана временен министър на икономиката в служебната администрация. Той бързо придоби популярност като министър, след като разобличи подкрепяната от държавата корупция.

До септември Петков впрегна тази популярност, за да създаде политическа партия „Продължаване на промяната“ с още един харвардски възпитаник. След неочаквано силно представяне на партията на парламентарни избори през ноември, Петков пое кормилото на новото правителство през декември, пише още „Политико“. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интелигентен и прагматичен. Вярно, че тази зависимост на страната от руски суровини не ни дава възможност за налагане на твърди санкции срещу Русия като член на Нато и ще трябва да се балансира, но и не трябва да угодничим пред Русия.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, не знам дали си дал, но нашите оръжия са там. Сандъци с изстрели за РПГ наше производство. Гледах репортаж където укрите се бяха настанили в едно училище и стреляли оттам. Бяха избягали вече де, но сандъците бяха останали и руснаците ги снимаха. Крият се в болници, училища, а после Зеленчука вика, че руснаците стреляли по училища и болници. Жена коментираше за ударен украински танк, който стрелял и след това се скривал зад училището.
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане не служили на чужди интереси!! Я СЕ СКРИЙ
104
5
 
4
 
! Отговори
д преди 2 години
От Просто Киро нищо добро не може да се очаква, от Възраждане поне служат на родината, а не на чужди интереси.
103
5
 
3
 
! Отговори
до Одеса преди 2 години
600 руски морски пехотинци са се разбунтували и отказали да слязат от кораба, който е напуснал мястото на дислокация...
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
т 67 депутати на Продължаваме Промяната :> 22-*** са обвързани с ABLE (Асоциацията на българските лидери и предприемачи), финансирана от фондация Америка за България.> 13 идват от Хардардските курсове, финансирани от фондация Америка за България.> 8 са свързани с АУБ (Американския университет България), финансиран от фондация Америка за България.> 24 лица са бизнесмени или служители на НПО-та, формално обвързани с предните лица
101
0
 
9
 
! Отговори
Палячо преди 2 години
България - силен член на НАТО и ЕС??? Тоя съвсем ***. С какво се друса?
100
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние нямаме оръжия, които са нужни на Украйна. След войната ще изпратим там всички живи путинофили да построят нови жилища на украинския народ..
99
1
 
3
 
! Отговори
? преди 2 години
Отхвърлил бил идеята за сферите на влияние. Как може да отхвърляш реалността? Тоя в матрицата ли живее?
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видяхте на някой да им правят тестове, нищо.
97
1
 
12
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
Така като гледам коментарите в тоя сайт и в други и социалните мрежи - скоро Петков ще бъде свален с протести.
96
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи аз не мога да повярвам, че народа е гласувал за Петков. Тотално разочарование...
95
0
 
5
 
! Отговори
Мартин Петров преди 2 години
Че вие си участваме активно не само с оръжия, но и с танкове.
94
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просията трябва да бъде бита още докато не е излязла от бърлогата. После няма да ви признае, че сте пазили неутралитет
93
18
 
9
 
! Отговори
Паси преди 2 години
Англия ,САЩ,Германия,Турция,Полша защо дават оръжия и муниции на Украйна,а ние не можем!?! Кой си ти Киро - белите зубки,гелосаната грива?? Откъде Байдън ти знае името? Кой те заблуди,че маш качества и способностите да си премиер? Непрекъснато излагаш Родината ни с нескопосаните си действия,решения и постъпки?
92
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин да изчисти евроатлантиците в Украйна и да иде у нас за Кирил про'стака...
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От време на националните катастрофи на Фердинанд, никой български политик не се е и замислял да играе твърда политика. Само пълен и безроден ид'и'от като про'стака Кирил Петков може да измисли нещо друго.
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо още кадрите на ГЕРБ са в Държавните институции ? Какво стана с промяната г-н Петков ?
89
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ьо не харесва по-умни от него затова харесва Борисов. Чувства го близък.
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ща глад студ и руски атом над главата