Петков: Не можем да оставим Украйна, но не можем да дадем оръжия

„Политико“: Българският премиер отхвърли идеята за сфери на влияние
12 мар 2022 13:44, Елка Василева
166
Петков: Не можем да оставим Украйна, но не можем да дадем оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си й да достави оръжие на Киев. Това заяви в интервю за „Политико“ премиерът Кирил Петков.

Той стана министър-председател точно когато Русия увеличаваше заплахите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва, пише изданието.

Още по темата
„България вече не е мека страна, която само балансира с действията си“, каза Петков малко повече от седмица след войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, говорещ в един глас“, добави той.

Петков също отхвърли идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

„Много не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заяви българският премиер.

Символично Петков каза, че Украйна „ще получи моя глас днес“, за да стане страна кандидатка за членство в ЕС. „Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама“, каза той.

Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома.

Той призна, че за страната му ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.

Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва.

„Политико“ припомня, че Петков е икономист завършил в Харвард, но е новак в политиката. Той се прочу миналата година като борец срещу правителствената корупция.

Петков се различава от предшественика си Бойко Борисов – консервативният бивш бодигард и пожарникар, който беше отстранен от властта миналия април поради масови протести заради корупция.

Във вакуума, оставен от след падането на правителството на Борисов, 41-годишният предприемач стана временен министър на икономиката в служебната администрация. Той бързо придоби популярност като министър, след като разобличи подкрепяната от държавата корупция.

До септември Петков впрегна тази популярност, за да създаде политическа партия „Продължаване на промяната“ с още един харвардски възпитаник. След неочаквано силно представяне на партията на парламентарни избори през ноември, Петков пое кормилото на новото правителство през декември, пише още „Политико“. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Петков взе много да ме дразни. Войната та войната. Да иде по българските села - земеделието, поминъка е унищожен. Все едно танк е минал... Безлюдно е. Нарастваща имиграция Тоя ми говори за войната в Украйна. На кой му пука бе.. това не ти е Харвард. Кадърните без работа , а некадърните на работа. Корупция навсякъде... А уж щеше да се бори с корупцията. Оставка !
86
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая Украйна ние скоро ще измрем от глад а ти фъс към канадката.
85
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, и ние не искаме да изоставим Украйна, ама тя ни изостави! Много нацисти, много оръжие, много биолаборатории бе! Ми то излиза, че до нас е имало чудовище готово да затрие всички славяни, всички съседни държави, включително и нас! Дава ли се сърце за такова нещо бе Кире?!!!
84
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За три месеца фискалният резерв намаля с 4 млрд. Къде са парите?
83
3
 
10
 
! Отговори
от бункера преди 2 години
абе , къде е радеФ ?
82
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна без Русия...............огън да я гори!!
81
0
 
16
 
! Отговори
До Мечкар преди 2 години
Стои и гледай ,само Сега ще ги потупат на руснаците.Кога си помислиш че са победили Шефовете ти тогава ще ядеш бои. Няма сила която да спре Русия колко по рано го разбереш толкова по дълго ще живееш.
80
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не тръгвайте срещу Русия.................ще ви гази руската мечка!!!
79
3
 
11
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Ки.ре, стъпи ли ти Ку.рнелата на врата? И Му.Трифоновата? Това което правиш ще доведе до това, че след войната никой няма и да ни погледжда като партньори вече ( ни европейци, ни украинци), а Русия такива като теб ( мижитурки) ги отсвирва на момента без да си спомня колко си се кършил и си правил мили очи. Срам!
78
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви оръжия за фашистите в Украйна...............тия *** ще ядат боя от руснаците..............това е ясно!!!
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оставка оставка оставка
76
2
 
6
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Кирчо е едно от прокситата на Радев . Как да тръгне срещу ментора си. Как да прозреш путинското влияние. Те са го усетили хората като са му подхвърлили " Сфера на влияние ". Колкото и да отричаш ръката на Путин се вижда в позицията която заемаш. Страхливец.
75
4
 
11
 
! Отговори
Аоов преди 2 години
Когато те подгони мечка,не е добре малко куче да лае.А да легнеш и да се правиш на умрял. Застанем ли против Русия ще изчезнем от лицето на земната ***. Мисля че вече е имате опит 17 дни и разбрахте. Колко сме зависими от Русия
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков всеки ден трябва да се моли на св. Йоан Рилски да закриля България и да му дава сили за правилни решения и постъпки! Няма значение дали е православен. Ако се помоли с чиста душа, ще му се помогне.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
неистово държи да остане премиер ?? и от една крайнст на мнение в другата отива , с това олеква , обаче на него не му пука , трябва му време явно за меринджеиски корупиционни работи , никой не следи от журналистите къде отидаха милярдите че сега нов заем ще теглят
72
0
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Забравяш завода за Плутоний.
71
4
 
6
 
! Отговори
До Венелин преди 2 години
Не оръжие, а боеприпаси. Тях не ги е дала България (като държава", а завода в Сопот, който е ЕАД ( демек частен ). Нарича се бизнес и това няма нищо общо с държавата като институция.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой принадлежат най-големите банки в света? На евреите.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 73 Нещо не си разбрал цитата на Ботев. Става въпрос за турците, като поробител не за русофилите.
68
3
 
2
 
! Отговори
АЙСИКТИР КИРО преди 2 години
На хораата на запад им е ясно ,че сме европартньори само на документи и сме си троянския кон на Москва,каквито сме били винаги. Няма с какво да ги изненадаме.