Трифонов убеден: Петков е уговорил на тъмно свалянето на ветото пред РСМ?

Лидерът на ИТН също е недоволен за случващото се при избора на шев на БНБ
6 апр 2022 19:15, Петя Славова
327
Трифонов убеден: Петков е уговорил на тъмно свалянето на ветото пред РСМ?
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов критикува остро водената от министър-председателя Кирил Петков външна политика спрямо Северна Македония. Според него Петков "през цялото време се опитва да отхвърли ветото на България без никакви условия".

Трифонов също така изрази недоволство за определенията, които премиерът отправил по адрес на кандидата на ИТН за управител на БНБ - Любомир Каримански. По думите му "изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет".

Още по темата

Ето и цялото обръщение на Трифонов:

Искам да ви кажа нещо. Ще го направя както винаги – открито, без увъртане и честно. Независимо на коя партия симпатизирате, независимо за коя партия сте гласували, независимо дали изобщо сте гласували, има нещо, което – като български граждани - трябва да знаете всички.

Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта "Външна политика", всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година.

За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Огромна беше изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, като и на хората от "Има такъв народ", когато чужди дипломати изявиха учудване, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков, при положение, че има още три формации в управляващата коалиция. Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос.

Ние от "Има такъв народ", както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан. Така смятам аз. Надявам се, че така мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от "Има такъв народ", няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония.

И още нещо. Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет.

Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
славуца а ти досега къде блееш нато избрали сме цености дрън дрън всичко се промени , важното е българи да се разберат с българи
216
1
 
9
 
! Отговори
ТрифоНарезан преди 2 години
Изплези се като жаба пак и кажи Зелее-нски
215
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дон Чалгаре ей така да погледне македонците в комисията и ония ще станат по-българи от него самият
214
5
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименанонимен...от възраждане ,крепостните на путин,манипулациите ви не вървят...копейките не са платежно никъде в Свободният Свят...бедна ви е фантазията до къде сте паднали...руснак и русофил ще са м.ъсни думи следващите 500 г.,обидинихте ЕС,Украйна,отворихте очите на Света ни,че не заслужавате и капка доверие...няма такова падение!!!
213
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро е професионален мошеник,повърхностен,интересчия,дошъл да свърши чужда работа,да ни обере с Асенчо да предаде българските национални интереси без да му пука.Той няма родова памет,няма нищо,не разбира от политика,не спазва закони,само шуробаджанащина и кражби.Слави е прав за С. Македония,всичко е вярно.Колкото до управител на БНБ,и двете кандидатури не стават,а кандидата на ПП е работил във Виенска банка 100% собственост на Сбербанк,а там подобно на КТБ са изнесли капитали с фиктивни фирми.
212
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
това са маниплации по гьобелс на затъващият славчо,Петков никъде не е споменавал подобно нещо...да не е *** и да се самоубие толкова елементарно,рекет е на славчо...веднага след...македения...я калимански да станел шеф,рекет на непочтен човек е,те така са живяли...и опитват да го налагат...позорно е!!!авно е време за избори...за да ги пратив с нинова и...копейкин...тоя "юнак"...крепостни на путин...каквито са
211
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и славчо,приятелите ти и даващите ти пари...работеха за враждата между македония и България,ти го знаеш по-добре,русиянците го правеха...манипулираха и ЕС и САЩ...в македония всичко е руско...медии,тв-та,бизнес,политици...те в германия ги държат путинистите...та македония и такива като теб ли?забравихте САЩ...подценявате ги като хитлер!...САЩ идва приятели...Свободен и Справедлив Свят или...мъртав!
210
1
 
11
 
! Отговори
До 246 преди 2 години
България е подала ръка много пъти,вече 5 години,но нищо не зависи от македонския народ който е зомбиран,че няма българска нация,няма обща история,че Самуил е македонски цар,че сме татари,турци,фашисти и прочие,че кирилицата не е българска,че Македония стига до Варна,че има македонски малцинство в БГ и всичко напоено с омраза от 1 клас.Плюс езика роден.Няма отваряне на архивите на УДБА,няма реабилитация,няма права на българите,докато и Хърватия и Словения отвориха архивите ,а СМ остана в в 1944 г
209
7
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Петков си я кара много държавнически славчо,ама ти по руски взе да смесваш македония с шефа на БНБ...много ти е важен явно,аз пък викам избори...за да може да изберем или ПП...или възнаграждане,вас с нинова няма да ви има в уравнението...война,кризи...споко,не ни плашете...възнаграждане заслужават за две седмици...за да се самоубият,ако сме живи ще видим!!!
208
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро наистина е обещал,вижте в македонските медии,до края на френското председателство да има решение,пише при тях и представете си това е решил Киро еднолично,т.е.обещал,независимо от договори,декларация на НС,на мнозинството,учени,историци и граждани.А представете си какво друго се случва зад гърба ни?Техните дипломати в СМ знаят,затова Киро е в комбина само с Чернева която преди преговорите отскочи още на 02.01. до Сърбия.Киро трябва спешно да си ходи,това е предателство,лъже и македонците.
207
0
 
12
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА !!!! ЕИ МНОГО ЛАКОМА ТАЯ ПАРА !!!!!!!!! ЩЕЛИ ДА РАБОТЯТ ЗА НАРОДА - АМА ДРУГ ПЪТ !!!!!!!!
206
3
 
6
 
! Отговори
Мас,,турбанова преди 2 години
Колко плаща костя копейки че останах без работа ама евро или долари че матушкатаРублейй не върви
205
2
 
12
 
! Отговори
Прожектор преди 2 години
Слави Чалгата си е храненик на ДПС мафията. Зорът му сега е да пробута креатурата на ДПС Каримански за шеф на БНБ. Темата за РСМ е само удобна популистка топка за отклоняване на вниманието.
204
4
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Кирил започна много да си позволява. Ако не се съобразява с волята на българския народ - а тя е да не се правят повече отстъпки на македонците (69% от хората са за това), много бързо ще слезе от премиерското кресло. Тук сме много чувствителни на тема Македония и няма да позволим такава гавра с нас.
203
1
 
2
 
! Отговори
Мрифон преди 2 години
кой беше тоя?
202
7
 
1
 
! Отговори
msm преди 2 години
Дълъг, историята, която Русия създаде и воюва за нея, че видиш ли няма украинска нация и те били руснаци и трябвало да го признаят и да се предадат със земите си и семействата си и поминака си трябва да ни бъде за урок. България е старшата, България е силната, България трябва да се държи като такава и да подаде ръка въпреки всичко на македонския народ за по-добро бъдеще в ЕС. Всяка друга наша позиция е позиция на губещия.
201
2
 
12
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 2 години
чакайте от Просто Киро да се съобразява с каквото и да е било. Въздух под налягане
200
0
 
4
 
! Отговори
Мас,,, турбанова преди 2 години
Ех значи ако лапането на пат... Ки беше официална професия призната във световенМашаб колко ли щяха да са на опашка
199
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната кой да плячкоса народната банка е свирепа и кръвожадна! Разграбването на милиардите нови кредити не са достатъчни за алчността им нечовешка.
198
1
 
8
 
! Отговори
ПАРИИ, МЪНИИ преди 2 години
И ЗАЩО СЕ ОПЪНА? ЗАЩОТО НЕ ТИ ДАВАТ БАНКАТА? БНБ?