Трифонов убеден: Петков е уговорил на тъмно свалянето на ветото пред РСМ?

Лидерът на ИТН също е недоволен за случващото се при избора на шев на БНБ
6 апр 2022 19:15, Петя Славова
327
Трифонов убеден: Петков е уговорил на тъмно свалянето на ветото пред РСМ?
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов критикува остро водената от министър-председателя Кирил Петков външна политика спрямо Северна Македония. Според него Петков "през цялото време се опитва да отхвърли ветото на България без никакви условия".

Трифонов също така изрази недоволство за определенията, които премиерът отправил по адрес на кандидата на ИТН за управител на БНБ - Любомир Каримански. По думите му "изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет".

Още по темата

Ето и цялото обръщение на Трифонов:

Искам да ви кажа нещо. Ще го направя както винаги – открито, без увъртане и честно. Независимо на коя партия симпатизирате, независимо за коя партия сте гласували, независимо дали изобщо сте гласували, има нещо, което – като български граждани - трябва да знаете всички.

Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта "Външна политика", всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година.

За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Огромна беше изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, като и на хората от "Има такъв народ", когато чужди дипломати изявиха учудване, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков, при положение, че има още три формации в управляващата коалиция. Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос.

Ние от "Има такъв народ", както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан. Така смятам аз. Надявам се, че така мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от "Има такъв народ", няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония.

И още нещо. Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет.

Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целия зор е ГЕРБ-СДС-ДПС и ИТН да сложат своя кандидат за шеф на БНБ, познайте защо !
176
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей добре че е Бойко че щяхте да сте гола вода до януари бяхте на неговия бюджет сега се уповавате на неговият договор и след 10ина години ще вкарвате газ по неговият газопрот, който сега е много лош за държавата според вашите думи. Не знам обаче какво ще правите сега, защото се усеща нищоправенето и то яко. А след 3 месеца като стане 15% безработицата?
175
1
 
12
 
! Отговори
Петър преди 2 години
До пасарела Той точно милионите си гледа затова е милионер. Нека гласувалите за него, Тошко и компания да си друсат кючека долен. Той вече ги опростачи - свърши една част от работата си. Сега са подред внуците и правнуците на въртигъзовците.
174
3
 
17
 
! Отговори
О нее преди 2 години
Клоуна пак излезе да изнудва. Или приемате условията или избори? Ама Славчо при избори ти си аут, моето момче. И стига се прави на принципен. Ти така се заричаше, че никога с БСП. Помниш ли? Сега пък държал за Македония. Популистки шут.
173
3
 
13
 
! Отговори
пасарела преди 2 години
Абе къде и ти стана спец по политиката като твойта патерица тошко ! Гледай си милионите и не се навирай между шамарите ! Нали те видяхме какъв отворко си , ама то трябвало и *** да имаш , а не само да говориш отзад ! Не прави повече коментарии , че и без това си противен !!
172
3
 
2
 
! Отговори
Слава Украине преди 2 години
Бойци от групата "Схид" унищожиха до 60 военни на Руската федерация, боевете продължаватСРЯДА, 6 АПРИЛ 2022 г., 21:19 ч Руските военни извършиха три атаки срещу позициите на украинските военни в района на отговорност на оперативно-тактическата група Схид, боевете продължават.Източник: Оперативно-тактическа група "Схид" във Фейсбук.В посочения район украинските военни унищожиха през деня: личен състав - до 60, танкове - 3, бойни машини на пехотата - 1, минохвъргачка с екипаж - 1, AO - 6, самолети - 1
171
0
 
18
 
! Отговори
Ай стига преди 2 години
50 милиарда евро дълг. Кой ще ги връща, тук никой не работи!
170
1
 
11
 
! Отговори
ЧалгаПитек преди 2 години
Шефе, Абе защо Кокорчо и Пелтечко не правят нищо за македонския космонавт. Сега какво да го правим тоя челяк
169
6
 
4
 
! Отговори
Питанката преди 2 години
А дали пък Трифонов не се е уговорил тайно сДПС и ГЕРБ за бъдещ управител на БНБ, който да крепи окрадените БГ банки?
168
2
 
9
 
! Отговори
.... преди 2 години
Ти пък гологлав мошеник, внимавай,че при нови избори,ще сте вън от народното събрание, лъжец нагъл си.
167
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
И аз искам да ви кажа нещо дето не знаете. България е под санкции заради Македония!
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асане, кажи как да махнем американската върхушка, че ще подарят македонията на албанците. С чалга не става.
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължение: "ГЕРБ да се връщат" - а ГЕРБ никога не са си тръгвали от власт, защото ПП и ДБ са просто продължение на американските НПО-та и се заиграват с олигарха Дестани, който вкарва хелоин от Афганистан с НАТОвски самолети и на тоя организъм ще му строим завод в Ловеч с наши данъци. А въобще да не споменаваче, че бащата на великото партньорче на ПП Дестани старши е организатор на канала за отвличане на момичета и пращането им в западна Европа за ескорт. ПП, ДБ, ГЕРБ продажници на народа.
164
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
При този всичко е фалш и измама! Всички знаем, че Кирчо ще клекне за Македония, за да се добере до фондовете! Ако тръгнат средствата,Славчо ще е първият който ще се нареди на яслата! Замирише ли му на парички,няма по-голям "патриот" от Славчо! И чак сега ли рабра, че Кирчо ще се продаде! Всички го знаехме, само Славчо сега се е събудил! Да ходи и да целува ръката на Повелителя на Машинките на Мадуро, и по-рядко да се показва!
163
4
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Бай ХЪ: 2/3 от града са в ръцете на полк Азов. А рашистите могат да си назначават когото искат, важното е да бъде признат. Но такива шансове няма. На всичко отгоре ВСУ проби и излезе на азовското крайбрежие южно от Бердянск. А, челните отряди на ВСУ са на около 10 км. от зоната контролирана от Азов. Напрактика частите на РА югоизточно от Мариупол и тези в Бердянск са обкръжени. Херсон също е обкръжен от ВСУ и са им предложили да се преддът, до утре сутрин може да мислят.
162
0
 
16
 
! Отговори
anonymous преди 2 години
Боже,какви недоразумения само ни управляват-клоуни,палячовци и некадърници с претенции за голямата работа.А всъщност са въздух под налягане откъдето и да ги погледнеш.
161
0
 
16
 
! Отговори
Айде всички чегърт преди 2 години
Българите не искат нито Радев, нито Борисов ни Киро и Слави. До гуша ни дойде!
160
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ГЕРБ да се връщат" - хайде нема нужда да заменяме едните американски НПО-та с другите. Бързо забравихте, че Бойко държи разпространението на дрогата и че прокара забраната на марихуаната с Кошлуков и през системата минаха и бяха изплюти над 100,000 млади българи, да не говорим колко биват рекетирани на дневна база, докато с Маджо и корумпираните куки си държаха оранжериите в Костиндброд, Бяла и Кремиковци и заливаха цяла България и Европа с полицейсща амнезия хейз.
159
3
 
3
 
! Отговори
Руска партенка преди 2 години
Важен ден за Мариупол: в града е избран нов кмет. На срещата лидерите на общността подкрепиха кандидатурата на Константин Иващенко с 200 гласа за и нито един против. Единодушието на мариуполците не е изненадващо. Иващенко е депутат на местния градски съвет от партия "Опозиционна платформа - За живот", в миналото шеф на завод "Азовмаш" и един от малкото държавни служители, които в трудна ситуация за града, заобиколен от радикали, не само не избяга, но и се опита да направи всичко, за да подобри по някакъв начин хуманитарната ситуация. На същото заседание участниците признаха референдума от
158
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драскачите от ГЕРБ са на линия. Безспирно пишат глупости. Спете т..ци. Лягайте си, и без това сте заспали платени клоуни.