НС няма да обсъди военната помощ за Украйна, ДБ свиква коалиционен съвет

Христо Иванов: Ако Путин спечели, България също е заплашена
205
НС няма да обсъди военната помощ за Украйна, ДБ свиква коалиционен съвет
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите няма да обсъдят проектите на решения за предоставяне на техническа или военна помощ на Украйна.

Причината за това е липсата на доклад на външната комисия в НС, която вчера одобри предложението на ПП парламентът да даде „зелена светлина” на правителството за оказване на „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ обаче изрично не е спомената.

Още по темата
Освен решението на ПП, има внесени още две – на ДБ и на ГЕРБ. В проектите на ДБ и ГЕРБ е посочено, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

Лидерът на ДБ Христо Иванов настоя още днес председателят на НС Никола Минчев да включи в дневния ред проектите на решения.

„Ние ще подкрепим само решение, което включва изрично посочването на военна помощ. Става дума за война, която започна след агресивна намеса на Путин. Тази война е за това как изобщо ще изглежда Европа и именно заради това всички страни от НАТО с изключение на Унгария предоставят такава помощ“, каза той.

Според него опорната точка, че това прави България част от войната е несъстоятелна.

„Националният ни интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има списък за бъдеща агресия на Русия, по един или друг начин и България ще е в него“, предупреди Иванов.

„Няма да участваме в политика, която прави България малодушна и заради това няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Още във вторник ще искаме коалиционен съвет и ще поставим ребром тази тема, за да стане ясно, че става дума за това какво управление имаме – дали на страха и снишаването или на новата епоха“, отсече той.

Даниел Митов от ГЕРБ също поиска депутатите още днес да обсъдят и трите проекта.

Атанас Михнев от ПП обаче настоя, че първо трябва да се изчака докладът на външната комисия.

Шефът на НС Никола Минчев обяви, че ако има доклад, може да преразгледа позицията си и да предложи да се включи точката в дневния ред за днес.

 В проекта на ПП, одобрен от външната комисия, се посочва, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна. Те са в три направления - оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България; цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансови и социален пакет, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България. Мерките да бъдат също в подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегрирането им до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.
 
Изпращането на военна помощ на Украйна се превърна в поредния проблем между коалиционните партньори. БСП дори заплаши, че ако бъде приета такава стъпка, ще напусне коалицията.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
18
 
! Отговори
История преди 2 години
Доколко си спомням Иванов е потомствен интернационалист
136
5
 
12
 
! Отговори
аа преди 2 години
ристоооо ристо усещаш ли как духа вятъра аа , усещаш и вие страх сите, трепериш ристоо, трепери така трябва. приготви се психически за затвор близките 2-3 години
135
3
 
29
 
! Отговори
Кольо преди 2 години
Заплахата от некадърното Ви управление е по голяма от заплахата от Путин.
134
4
 
14
 
! Отговори
Хмм... преди 2 години
Абе ей Ристьо, бе ако така се беше загрижил и за съдбата на българите в родната им страна, равен нямаше да имаш. Изобщо каква част от народа представляваш ти и компания бре ? Не виждаш ли че мнозинството ви отрича ВСИЧКИ и не гласува за никой, щот сте предатели на нацията ни бре.
133
3
 
12
 
! Отговори
Radi преди 2 години
Насаждането на страх трябва да е също толкова подсъдно, колкото и езикът на омразата.
132
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работи за българските врагове, на българска заплата в нар. събрание.
131
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацпредател, вън от народното събрание.
130
4
 
12
 
! Отговори
Излизайте преди 2 години
Срамно решение. ДБ трябва да излезе от порочната, престъпна коалиция. Иначе, ще изгуби моя глас.
129
5
 
19
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Христо Иванов и ДБ върнаха БСП на власт. Факт. А сега се правят на изненадани. Повече от година ГЕРБ не са на власт, а нито успяха да намерят реални доказателства против ГЕРБ, нито успяха да постигнат нещо смислено освен да изтеглят заеми и да ги похарчат без резултати. Единственото им оправдание е Гешев, обаче ако имаха реални доказателства против ГЕРБ, никой не ги спиря да бъдат публикувани в медиите и след това Гешев не би могъл да спаси никого.
128
2
 
11
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Като не можете нищо си подайте оставката всички. То това на нищо не прилича. Няма отговорност всеки дърпа за себе си , а народа да ви плаща. Аре секктирр от вас
127
4
 
17
 
! Отговори
Митето преди 2 години
Тоя образ за да е толкова настоятелен сигурно е получил сериозни грантове.Иначе защо ще се бори като БориМечката?
126
6
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Целта не е никаква помощ, а да се създаде предпоставка за конфликт с НАТО - вска държава. Това са продажни и мизерни креатури. Дано използаме повече сивото си вещество на следващите избори!
125
6
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 125 (Изказвания) Айде бе? Откъде си сигурен? Всъщност, дано да си прав. Надявам се да си прав! Путин (ако му е останала поне една капка мозък в главата) никога не би се осмелил да нападне държава от НАТО. Защото това ще отприщи Ада!!!
124
9
 
5
 
! Отговори
Соломон преди 2 години
Абе стига сте се запъвали като магарета бе! Нека приемем следното решение: Предлагаме "техническа помощ" на Украйна. Тази помощ ще включва каски и бронежилетки, и само тук-там малко патрони и автомати Калашников. Аз ако бях така щях да направя. Ако предлагаме изрично "военна помощ" Нинова ще окне и ще разтури седянката.
123
4
 
20
 
! Отговори
5689 преди 2 години
Хора с електорална подкрепа 6-7% им се предоставя непропорционална част медийно присъствие. Или на медиите им е наредено да ги отразяват прекомерно или тези са много кресливи. На следващите избори май ще се борят да минат 4%.
122
4
 
14
 
! Отговори
Димитър Пешев преди 2 години
Човек, ще каже, че са в управляващата коалиция само заради Украйна.Не гледат България в какъв БАТАК я вкараха заради Украйна. Сякаш и Славчо, и Христо се опитват да се измъкнат от отговорност с оглед на това, което ни очаква съвсем скоро. Заради тях естествено
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русия плаща А на ДБ и ПП кой плаща?
120
11
 
8
 
! Отговори
Русия плаща преди 2 години
Русия отдавна плаща на българските предатели-комунистите от БСП/АБВ/Възраждане/Атака и президента Грипен Радеф за да защитават руските интереси в България.
119
8
 
6
 
! Отговори
Русия - смях преди 2 години
Досега се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 2 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
118
4
 
8
 
! Отговори
Изказвания преди 2 години
от рода на това, че ние сме следващите са безкрайно глупави - меко казано. От 9 кладенеца вода се носи за да угодим САЩ! Путин, какъвто и да е НИКОГА няма да нападне НАТО-вска държава.