НС няма да обсъди военната помощ за Украйна, ДБ свиква коалиционен съвет

Христо Иванов: Ако Путин спечели, България също е заплашена
205
НС няма да обсъди военната помощ за Украйна, ДБ свиква коалиционен съвет
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите няма да обсъдят проектите на решения за предоставяне на техническа или военна помощ на Украйна.

Причината за това е липсата на доклад на външната комисия в НС, която вчера одобри предложението на ПП парламентът да даде „зелена светлина” на правителството за оказване на „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ обаче изрично не е спомената.

Още по темата
Освен решението на ПП, има внесени още две – на ДБ и на ГЕРБ. В проектите на ДБ и ГЕРБ е посочено, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

Лидерът на ДБ Христо Иванов настоя още днес председателят на НС Никола Минчев да включи в дневния ред проектите на решения.

„Ние ще подкрепим само решение, което включва изрично посочването на военна помощ. Става дума за война, която започна след агресивна намеса на Путин. Тази война е за това как изобщо ще изглежда Европа и именно заради това всички страни от НАТО с изключение на Унгария предоставят такава помощ“, каза той.

Според него опорната точка, че това прави България част от войната е несъстоятелна.

„Националният ни интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има списък за бъдеща агресия на Русия, по един или друг начин и България ще е в него“, предупреди Иванов.

„Няма да участваме в политика, която прави България малодушна и заради това няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Още във вторник ще искаме коалиционен съвет и ще поставим ребром тази тема, за да стане ясно, че става дума за това какво управление имаме – дали на страха и снишаването или на новата епоха“, отсече той.

Даниел Митов от ГЕРБ също поиска депутатите още днес да обсъдят и трите проекта.

Атанас Михнев от ПП обаче настоя, че първо трябва да се изчака докладът на външната комисия.

Шефът на НС Никола Минчев обяви, че ако има доклад, може да преразгледа позицията си и да предложи да се включи точката в дневния ред за днес.

 В проекта на ПП, одобрен от външната комисия, се посочва, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна. Те са в три направления - оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България; цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансови и социален пакет, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България. Мерките да бъдат също в подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегрирането им до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.
 
Изпращането на военна помощ на Украйна се превърна в поредния проблем между коалиционните партньори. БСП дори заплаши, че ако бъде приета такава стъпка, ще напусне коалицията.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
15
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Ще подкрепим предложението на Демократична България за изпращане на оръжие в Украйна. При условие тази военна помощ да бъде занесена от парламентарната им група, а техни народни представители се включат като доброволци там. Така ще решат два много важни вътрешнополитически проблема и на Украйна, и на България. Това заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.
116
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ристе, как е Доган, какво става с "Росенец" а пич.
115
6
 
18
 
! Отговори
на бас преди 2 години
Искате ли да се хванем на бас, че Нинова няма да напусне управлението не сама ако се гласува военна помощ за Украйна, но и каквото е да се случи. Тя плаши гаргите. Цял живот се стреми към министерски пост, сега и се е паднало и тя знае, че друга възможност няма да има. Тя ще напусне потъващия кораб последна. Нинова е завършен лицемер и лъжкиня.
114
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошото е, че тези дори не знаят на кого и на какво помагат!!!
113
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай Тъпчо Брех, как пък руснаците правят точно това, което искат американците? Ц,ц,ц а уж бяха "шахматисти". ДругарЕ, нещо не се връзва.
112
4
 
29
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Абе ако видите, че двама са млатят с колове, ама на единия колът е по-голям, какво ще направите бе-ще отидете да ги разтървете, или и на оня с по-малкия кол ще дадете по-голям, та да са бият по-хубаво и по-бърже се помирят...Е па от политиците, на никой ли не му щрака в главата, че американците искат друг да им направи войната срещу Русия, за която те отдавна мечтаят?
111
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - защо да ви напада Русия? България не е избивала руснаци на територията си, то и няма толкова много руснаци в България. Ако България иска да развъжда фашизън както Украйна, Русия няма отношение към това стига да не закача руските граждани на територията си.
110
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комуниста Бойкикев лампти за още пари от кражбата на милиардите кредити. Бързо ще му запушат устата с някой милион. Всичко се пише обаче на сметката на бедния изстрадал народец. Жална му майка.
109
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Споко Споко, Русия само трябва да изчака 2 месеца и ЕС ще се разпадне. :)
108
11
 
7
 
! Отговори
до 103 преди 2 години
Ако "всичко българско" е товаа, което ни държи закотвени за бедност и азиатщина (вече 150 години), благодаря! Типично провинциално мислене на човек, който се страхува да излезе от село. И с кой по-точно Русия има добри отношения? Може би под добри отношения се разбира подчиненост както на Беларус.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
112 - Абе ти от какво боледуваш бе ?
106
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на всички диктатори е печално известен... Путин ще е поредния сатрап, който в следващите седмици ще се отзове на 2 метра под земната повърхност...
105
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 106 "От членството ни в ЕС печелят само шепа мошенници" Дали е така? Ти автобус на градския транспорт позлваш ли? А пътища? Детски градини за детето ти? Сами ТИ къде работиш?
104
18
 
5
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, на Путин му два месеци, даже седмици, но няколко седмици ще падне. Следващата седмица председателят на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен въвежда нов 6-ти пакет санкции срещу Русия - ЕС се отказва от руски нефт. Това ще нанесе опустошителни поражения на рускта икономика, Русия ще фалира и режимът на диктатора Путин ще падне.
103
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние "продаваме" оръжие на Полша от години . Те го пращат на укрите. Полша НЯМА ПРАВО да го предостаня на трета страна БЕЗ НАШЕТО ИЗРИЧНО СЪГЛАСИЕ ! Защо всички се правят на луди ? А за тия *** и децата им няма да гласуват вече ...
102
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ толкова бързат с това решение, защото от това им зависят парите за старини от американците. Ако още малко се забавят, може и да не устиска това правителство, а на следващи избори ДБ ще гледат парламента само по телевизията.
101
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия требва да бъде унищожена, като държава, а сички русофили изпратени, като каторжници у Украйна да помагат за възстановяването и... не моем го измислим по нататака
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 102 "ЕС има най-много два месеца. След това следва колапс на икономиката, не както сега, цялостен срив." Е, значи Путин само трябва да седи и да чака два месеца докато ЕС се срине, нали така? :))
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтривалко, ако обичаш сащ има малък проблем.
98
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мак "Няма смисъл да бъде въвличана в чужда война." Войната не е "чужда". За да го илюстрирам, да ти кажа, че в путинова Русия за употребата на думата се полага затвор до 15 години. Ти какво мислиш ще стане, ако Путин ти стане господар?