Петков: Българска делегация заминава за Киев, военната помощ е правилното нещо

Премиерът отрече да е договаряно падането на ветото за РСМ до юни месец
Обновена: 22 апр 2022 20:09 | 22 апр 2022 19:56, Анисия Иванова
954
Петков: Българска делегация заминава за Киев, военната помощ е правилното нещо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията заминава за Киев в следващите дни. Това обяви премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия.

Новината идва само ден, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България, а коалицията за пореден път се разтресе от вътрешни противоречия и червени линии.

БСП остават категорично „против”, „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” изпращане. Това определя на „Продължаваме промяната” ролята на балансьор в управлението, в опит да се намери компромис.

„Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Разбирам г-н Кулеба. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелия”, заяви Кирил Петков.

Още по темата

„В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важно за украинците. И каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, заяви Петков.

Надявам се, че и двамата ни коалиционни партньори ще стигнат до общ език, около който всички да се обединим. „Продължаваме промяната” ще бъде лидерът в този диалог”, каза още Петков.  

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прекара в България три дни, без да получи това, за което беше дошъл. След политическите скандали, които съпътстваха тази визита, от „Демократична България” настояват за коалиционен съвет във вторник.

Парламентът обаче е във великденска ваканция. Комисиите ще започнат да работят от 3 май, а първото пленарно заседание ще се проведе на 4 май. Евентуално решение от Народното събрание „за” или „против” оръжия за Украйна, може да се очаква поне след 10 дни.

„Видяхме какво се случи, когато имаше дори малък конфликт за Централната банка. Започнаха да се хвърлят обиди, разклащания”, каза още премиерът.

Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. Да, за БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно, как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

Петков коментира и икономическите въпроси.

„Знаем, че трябва да помогнем тези шокови движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото и едновременно с това да използваме всички извънбюджетни начини цените да се намалят. В това правителство има доста икономисти. Знаем, че дългосрочно трябва да имаме стабилни мерки”, каза Кирил Петков.

По темата „Северна Македония” Петков отрече да е договаряно падането на ветото на България до юни месец. Петков е категоричен, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


954
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
690
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупаците млъкнете бе. Има един двама по умни само те да говорят. Ай си.
689
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайта ще носи отговорност ако се окажем във война, защото използва ***.
688
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Война ли искате че пускате едни и същи ужасни глупости по сто пъти. Ботове и платени ***.
687
2
 
9
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Поредного безумие на Киро ***! Поредна гавра с българският и украйнски народи.
686
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се подготвят бомбоубежищата!
685
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украина била имала потенциал. Сама се натика във война голям потенциал няма що.
684
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казаха вече тук много хора, дайте им чертежите на Ф-16, това е голяма помощ.
683
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков защо искаш да ни вкараш във войната. Подай си оставката. Не си дорасал за премиер. Но ще носиш отговорността.
682
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО РУСИЯ СВАЛИ САМОЛЕТА НАРОДА ЩЕ ЛИКУВА
681
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
СОЦИАЛИСТ-РУСОФИЛИ-ЧАЛГАРИ СРЕЩУ РУСИЯ! хахаха другарете искаха да пратят честни българи на фронта за да се отърват от тях но вместо това сами поеха към фронта!
680
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен В СЪБРИЯ ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЕС САМО СЛЕД КАТО СЕ ОТКАЖАТ ОТ РУСИЯ!
679
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рубладжията Кирил Петков предаде САЩ затова ще плаща.
678
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи в Сърбия се провежда референдум дали народа иска да влезе в ЕС, в България не. Сега пак по спорни въпроси мнението на хората е без значение? Както сме ви избрали така и ще ви свалим!
677
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕРВЕНИТЕ ПРАСЕТА ПП СА БЕЗЛИЧНИ, БЕЗГРЪБНАЧНИ, БЕЗРОДНИ И БЕЗБОЖНИ.
676
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До помощ българското правителство ще окаже ВСЯКАКВА помощ, ВСЯКАКВА!!!! Ще направи каквото му кажат срещу Русия, ще плюе Русия, ще бие Русия и воюва ако му кажат а после ще си отиде безславно!!! Социалисти, русофили, чалгари - всичко създадено от Русия в България ще бъде използвано против Русия!
675
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да върнеш мечока обратно в бърлогата как ли ще се случи и ще стане този номер. .
674
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА СВОБОДА НА СЛОВОТО, ИМА СВОБОДА НА ГОВ.НОТО
673
2
 
8
 
! Отговори
помощ преди 2 години
И каква военна помощ ще окаже България? Първо да помогнат богатите страни от ЕС, ние сме разорени, без армия, без запаси, ще тичаме да помагаме. Ама нали са му седнали на главата на Кирил евреите и американците и слуша и изпълнява. НИЕ имаме нужда от помощ.
672
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
украйна няма да спечели войната, ЗАПАДА ЩЕ Я СПЕЧЕЛИ!
671
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно някой е повярвал че Украина ще спечели войната. Много наивно. Това няма как да стане. Да се залага на куц кон и бита карта е глупаво.