Горивата с ръст от 20% за месец, но ново шоково увеличение не се очаква

Налагане на ембарго върху руския петрол веднага, ще оскъпи горивата
136
Горивата с ръст от 20% за месец, но ново шоково увеличение не се очаква
Снимка: БГНЕС

Ново шоково поскъпване на горивата не се очаква. Това каза по NOVANEWS Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Още по темата

„Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни. През последните месеци има поскъпване с около 20%. Но това се дължи на поскъпването на суровия петрол, нормално е стойностите да тръгнат нагоре и България не прави изключение от целия останал свят. Цените на суровия петрол задържат стойностите си. Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори. Друг водещ фактор в ситуацията в Украйна. Ако има временно дори примирие там, цените ще тръгнат надолу”, уточни той.

Експертът обясни, че налагане на ембарго върху руския петрол веднага, ще оскъпи горивата. По думите му без руския газ и петрол на ЕС ще му бъде изключително трудно.

„ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага”, обясни той.

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е извън ЕС и сама определя акцизите си, уточни Бенчев.

„Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС. Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, каза още Светослав Бенчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: горивацени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Шоково не,скоково да като всяка година като дойде времето за почивки!
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е, че махнахме Борисов от власт, че сега бензина щеше да е 10 лева.
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да посвикнат сега до лятото,че иначе протести после пак!
105
0
 
0
 
! Отговори
Бенчев преди 2 години
Юрист завършил европейско право и право на интелектуалната собственост е 'експерт' по петрола в България. Калинка до калинката, това е хавата у нас. Нищо чудно, че говори глупости.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Цените на суровия петрол задържат стойностите си. Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата.' Пълни глупости - цените паднаха заради коронавируса в Китай. Абе какви са тия смешници дето ги интервюират?
103
0
 
3
 
! Отговори
Експерт? преди 2 години
Петрола падна до нивата отпреди 2 месеца. В БГ търговците лесно вдигат цените, но после не ги свалят.
102
0
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
До ШофьорЦените на петрола и останалите ресурси са в долари, докато лева е фиксиран към еврото на 1.95. Ако Европейската Централна Банка печата пари (те казаха , че ще печатат допълнителни 90 милиарда евро в следващите 3 месеца) а ФЕД спря преди 1 месец еврото и лева се обезценяват спрямо долара. Дори петрола да се запази на $100 в седващите 4 месеца пак ще е по скъпо на бензиностанциите.
101
0
 
2
 
! Отговори
Боко преди 2 години
Никога не съм го харесвал Борисов! И не се знае какво и дали би направил нещо.Обаче хората, които казват, че държавата нищо не може да направи за цените ????Акцизи, ДДС, помощи (справка - Гърция) ? Тук не може, защо???Ми за какво ни е тогава държава? Всеки да се оправя както може, да разпускат всичкина държавна служба и да настава анархията!
100
3
 
2
 
! Отговори
Наивен народец преди 2 години
Сега ако беше Борисов - само щеше да се смръщи и веднага цените щяха да паднат двойно. Поне наивният народец така вярва.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро и 5 лева нема да се шокирате лекичко лекичко
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печатницата на комyнягитe ралти денонощно,.... малко са решили да ви ограбят спестяванията.
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"шоково увеличение не се очаква"..... Значи ще е неочаквано!
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До края на лятото дозелът ще е 4 лв за литър.
95
2
 
16
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Искахте промяна! Боко беше виновен за всичко! ха сега не хленчете, а плащайте! Вече имаме пълна промяна. Нали това искахте! При Боко живеехте лошо и затова го свалихте. Сега живеем чудесно, затова не хленчете а се радвайте!
94
2
 
11
 
! Отговори
Това Евро-либерастия преди 2 години
Такава е политиката на Европа върви срещу собствените си интереси в ущърб за сметка и в ползва на САЩ това е истината. Всичко друго е пунта мара и медиен бълвооч.
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шоково поскъпване няма да има. Ще има плавно повишение до 10-20-30... лв. за литър. Ако наложим ембарго, ще е малко по-по повече от плавничкото. Бъдете спокойни!
92
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високи цени и инфлация - това ни донесе жълтопаветната Четворна коалиция!
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ИванИздръжките нали скачат... Бензиностанцията нали работи с ток и т.н. Не че нас не ни плъзгат, но и чисто да сравняваш петрол и цена на бензин не върви.
90
1
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Защо никой политик не обясни на *** език как така петролът е по-евтин от преди войната, а бензинът продължава да е 3лв? Здраво ни работят май..
89
1
 
11
 
! Отговори
Шофьор преди 2 години
При брент 100$ уралс 70$ ,икономическата логика е поевтиняване на горивата а не повишаване. Тези са ***.