Асен Василев обясни как ще се дава отстъпката за горивата

"Бензиностанциите използват момента да натрупат повече печалба"
21 май 2022 12:01, Елка Василева
115
Асен Василев обясни как ще се дава отстъпката за горивата
Снимка: архив, БГНЕС

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира пред Нова тв цените на горивата.

Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията.

Още по темата
Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.

„Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира Василев.

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата.

„Газът, с който е заместен руският газ, в момента е по-евтин”, каза Василев.

Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли, не е разумно в рамките на една година да се вдига два пъти, каза още Асен Василев. От догодина минималната работна заплата ще се повишава по формула, за да има предвидимост и яснота. В отговор на въпрос дали от юли ще има необлагаем минимум, министър Василев, посочи, че няма да има, тъй като са поели ясен ангажимент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
13
 
! Отговори
Хуйййй преди 1 година
Пичове не се плашете! Това са общоевропейски лобистки процедури. Във Франция го въведоха преди месец и нещо. От 2 евро с тази мярка стана може би 1.80 И както всяко чудо за 3 дена сега пак е 2 кинта със все намалението. На френската държава и е изгодно да плащат скъпо овцете, защото 70% от цената са акцизи и такси. А двайсетте стотинки отиват за приятелите бонус
48
4
 
4
 
! Отговори
msm преди 1 година
25 ст - абсолютно популистка стъпка! Тези явно съвсем те са наясно какво трябва да се прави. Дайте тези 25 ст на Лукойл за да си приведе технологията за рафиниране за работа с петрол различен от руССкия
47
1
 
16
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Зареждам 20 лв бензин ,гледам касовия бон 3.50 лв ДДС +4.50 лв акциз! Държавата на 20 лв гориво ми прибира 8лв .....а тоя ще ми прави отстъпка 12.5лв на месец ....
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни *** вместо да сложат отстъпка на тока, който всички ползваме включително пенсионери, инвалиди и пешеходци, те слагат отстъпка за хора, които ще ходят на море и планина с мои данъци, а още по-лошото и на бакшишите, които в 20% от случаите са сутеньори и дилъри.. Парламентарна пародия. Или политиците са прекалено глупЪви да бъдат представители на народа или го правят нарочно за да ни настройват едни срещу други. И в двата случая трябва на се махат.
45
1
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
КВИ ГОРЕВА БЕ ДА ВПРЯГАТ КАРУЦИТЕ И ТВА Е. ТАКА И ТАКА НИ ВЪРНАХТЕ 100 г. НАЗАД .
44
3
 
8
 
! Отговори
И така преди 1 година
неколкостотин хиляди лица с фалшиво телково решение, които цицат фалшиви пенсии ще ползват отстъпка затова, че мамят държавата...
43
1
 
11
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Василев изобщо не обясни как точно ще се ползва прословутата отстъпка от 25 ст. Защото и той не знае, от гледна точка на отчетността е невъзможно това предложение да се осъществи на практика! Само хвърлят прах в очите на хората....
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-умно е ама населението е хем алчно ,хем просто- ние не копаем, не произвеждаме нищо ,а искаме, вместо да се свием щот не сме без земя ,имаме възможност бедно ама да държим фронта за известно време докато големите играчи се надцакват в момента, всеки иска да кара, да потребява, да строи, ама чакайте , скоро ще си продадете земята под краката,то това и правите с кредитите, по същата схема Гейтс стана най-големия земевладелец, всичкото селюнин иска най-модерната играчка и се хваща на кукичката
41
2
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ДЪРЖАВА НЯМА ДЪРЖАВА.
40
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
истинските, бедни и болни с ТЕЛК нямат коли
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35: щеше да е добре да е така за всички, но ако се заядат, почват че развиваш дейност и на тия 50, ти слагат и осигуровки 200+ на месец и данъка 15% като търговец. Колко хора изгоряха къде продали тва онова, мани. Излиза, че накрая нищо не ти остава, даже е възможно и да имаш да им даваш. Такова чудо незнам някъде да има. Говоря за дребните, решил човека се подпомогне с 200,300 лева на месец, *** тц не дават.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободете се от слугите на евреите, освободете Бог от тях!
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въведете необлагаем минимум! Веднага!
36
1
 
6
 
! Отговори
Освободете Бог! преди 1 година
Чук, чук, чук!- Кой ***? -Свободен човек!Това са първите думи между поканен в масонска ложа и домакина на ложата. Свободният човек е лесна плячка за Дявола, защото свободният човек се отказва от договора със своя Бог. Преди този безбожник заедно с останалите безбожници ДА ДАДЕ на когото и било НЕЩО, това НЕЩО е взето от ДАНЪКОПЛАТЕЦА и ако Османската империя е вземала ДЕСЯТЪК, съвременната държава с ДДС взема 60 ПРОЦЕНТА ОТ ЗАРАБОТЕНИТО ОТ ГРАЖДАНИНА.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички които карате на дизел преминете на олио в което са пържили картофки. Хем евтино хем екологично. Горелото олио го продават на 50 ст. за литър.
34
3
 
12
 
! Отговори
Тоя Може само преди 1 година
да се обясни в любов към друг мъж!
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много неприятен тип
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на бензина расте всеки ден с по 1 ст. След 25 дена ще имаме намаление. много умно!
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорляк, не се прави на тралала! Кажи колко е необлагаемият минимум в европейските държави и защо тук е нула! Не ви ли е срам, на човек изкарал 50 лева да му искате 5 от тях? Всъщност е ясно, че не ви е срам от нищо!
30
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам да му чета простотиите които е казал и лъжите му. Само знам, че от юли газта ще е с 40% по скъпа. ЧЕСТИТО. А *** казваше ще газта от САЩ ще е 4 пъти по евтина.