Пеканов: Еврото носи много повече плюсове

Отправи призив за диалог
31 май 2022 10:00, Росен Стойчев
80
Пеканов: Еврото носи много повече плюсове
Снимка: БГНЕС

„Основният плюс от приемането на еврото е засилено доверие в банковата система, тъй като ще бъде засилен надзорът над нея, с факта, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт.

Още по темата
Ще има допълнителен репутационен ефект, ще има намаляване на транзакционните разходи, ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка”, каза ившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова.

Той смята, че ползите от приемането на европейската валута са много повече.

„Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във Валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, коментира Пеканов.

Той отбеляза, че все пак съществуват и рискове от приемането на еврото у нас. „Ситуацията е много несигурна, има повишена инфлация. Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато Балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, посочи бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

Според него в момента влизаме в период на повишаване на лихвените проценти. „Това е цикъл, който ще продължи следващата година и половина вероятно. Затова тук разбирам страховете дали 1 януари 2024 е правилната дата. Средата ще продължи да бъде проинфлационна, успокоението на инфлацията ще отнеме време. В такава ситуация на висока инфлация хората ще имат страхове и институциите ще трябва да направят така, че те да се справят с тях”, отбеляза Пеканов.

По думите му сега обаче сме в много силна инфлационна среда. „Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов. И добави: „По този начин виждам и приемането на този план за еврото от миналата седмица. Той е разработен още миналата година и включва редица мерки, които задължително трябва да се предприемат. Ако искаме ползите да са повече от негативите, трябва да направим информационна кампания и много ясни мерки за защита на потребителите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Носи преди 1 година
много ползи в задните части на лицето от снимката...
65
0
 
1
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
ОСТАВКА ЛИБЕРАЛНИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ !
64
1
 
1
 
! Отговори
Еврозона 2022 г. преди 1 година
Еврата имат много предимства, особено когато са в големи количества. Не е необходимо човек да има икономическо или финансово образование, за да ги разбира тези неща. Въпреки липсата на позиция от БНБ за приемането на единната европейска валута, политиците от сегашния парламент биха могли да изберат нов Управител на институцията. Със сегашния изобщо не е ясно как страната ни ще влезе в еврозоната.
63
1
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Хлебчето ще става ли -3 евро като сега с левчетоЧака ни голям глад - търговците ще обьрнат цените в евро ама сегашните цени
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум , кво евро на своя глава
61
3
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 1 година
До АсанПОЛЗАТА ТИ Е ЧЕ ОТ 1997Г СЪЩИЯТ ТОЯ ЛЕВ БЕШЕ ЗАВЪРЗАН/ СЕГА СЪЩО/ЗА ЕВРОТО, СЪЩОТО ТОВА ЕВРО, КОЕТО НЯКОИ БОЛНИ МОЗЪЦИ ОТХВЪРЛЯТ. СЕГА ЧЕРВЕНИТЕ НИ ВЪРНАХА В ОНИЯ ГОДИНИ КОГАТО ИНФЛАЦИЯТА МИНАВАШЕ 2000% МИН ЗАПЛАТА БЕШЕ 1.8ЕВРО, А ХОРАТА УМИРАХА ОТ ГЛАД ПО УЛИЦИТЕ- ДАЛИ СЕ СРАМУВАМ ОТ ЕВРОТО НЕ СРАМУВАМ СЕ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ КРЕМЪЛСКИ *** КОИТО НИ НАПРАВИХА ОТНОВО ПЪРВИ В ЕВРОПА ПО ИНФЛАЦИЯ И ЦЕНИ НА ХРАНИ.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪС РУБЛИЧКИ ША СИ КУПИМ НАФТА И ГАААЗ ЗА, А СЪС ЕВРОТО ПРААЗ. предишния подобен коментар го изтриха. сигурно е вярно.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда, че чехи, унгарци, румънци, поляци, датчани, швейцарци и мн. други са по прости от умния балканец от територията! Разликата е, че всички те има индустрия, стопанство също и селско на непостиживи нива за България!
58
13
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Често пътувам в Европа. Над половината от доходите ни също се изплащат в евро. Ще е супер, когато най-накрая го въведем и спрем да обменяме постоянно между валутите.
57
2
 
12
 
! Отговори
Щрундьо преди 1 година
Хубави думи, но само думи.Моля за справка Италия, Португалия, Испания. Всичките държави приели Еврото гражданите им обедняха. Що ли?
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не изглежда на дървен философ, но е при това глупав! Няма да обяснявам, защото всички знаят, защо не е така!
55
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Банките е така. БНБ е огледало на германската централна банка от 1996-та насам. Дефакто паричната политика в България се определя на 100% от Европейската Централна банка, и се надзирава чрез механизмите на валутния борд. Дефакто вече сме в Еврото, но нямаме глас. За банковата система въвеждането на еврото е добро. За бизнес климата в България също. За населението... не знам. Мисля през първите 6 месеца до година ефекта от еврото ще е негативен, но в дългосрочен план ефекта ще е позитивен.
54
7
 
5
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Има съвсем други решения за България, ако искаме да сме независими;))) Излзиане от ЕС и премахване на Валутният аборт;))) Валутният аборт е спасителен пояс за вече удавил се, удавник, с него трупът му плува по морските течения, а морската сол го съхранява умрел. Такава е България към днешна дата. За да възкръснеш, требе да махнеш този "спасителен пояс". Пеканов ни предлага нищо повече от все по-голяма зависимост. Е, това за него е плюс;))) Националната валута при липса на БГ държава, не е +;)))
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка!
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е някой да контролира банките у нас, щото наще тарикати на всеки десет години ще предизвикват фалиране на банки и обезцеване на лева. 1997-*** девет години след излизането от комунизма 1 долар - 3000 лв. Добре че докараха валугтния борд, щото до сега поне още два пъти да бяха обезценили спестяванията на хората .
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото носи несъмнено само плюсове за хора като Пеканов. Целокупният народ ще плати и за тази екстра на когото трябва. Стегнахме коланите през прехода, за да произведем шепа капиталисти, които нямат засищане. Никакво евро, докато не догоним по доходи и покупателна способност другите европейски държави! Референдум за присъединяването!
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ти платиха да ги ръсиш тия небивалици, бе, цъкльо?
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Бакшишите може да е проблем. Сервитьорите в България живеят основно от бакшиши. Заплатата им е на минималната данъчна основа.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До История - Факт че бакшишите в Германия и Австрия изчезнаха. Основно чужденци оставят бакшиши по заведения и таксита.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли не може да схванете, че еврото е хубаво само ако имаме производство като Германия? Локомотива диктува правилата на играта, а не вагона.