Нов скандал в НС: "Възраждане" питат имало ли е авария в АЕЦ "Козлодуй"

Асен Василев отрече тази информация
Обновена: 3 юни 2022 12:26 | 3 юни 2022 12:22, Нели Христова
103
Нов скандал в НС: "Възраждане" питат имало ли е авария в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Твърдения за авария в АЕЦ "Козлодуй" отправи от парламентарната трибуна Цончо Ганев от "Възраждане". Управляващите отрекоха и обвиниха партията на Костадин Костадинов във всяване на паника.

Според Ганев по време на планов ремонт на един от блоковете е възникнал пожар след разлив на масло, но това е било скрито.

Вицепремиерът Асен Василев отрече да е имало подобен сигнал, или поне да му е докладвано за такъв. "Предполагам, че то най-вероятно не се е случвало или доклад не е стигнал до мен, защото ако има такъв сериозен инцидент, това би следвало да бъде докладвано", заяви Василев. Той изтъкна, че при условие, че от Агенцията за ядрено регулиране не са сигнализирали правителството, означава, че подобен инцидент не е имало.

От "Има такъв народ" бяха по-крайни по отношение на твърдението за "сериозна авария в АЕЦ "Козлодуй". "Това, което направи г-н Цончо Ганев граничи с престъпление, не може с лека ръка да се говори за авария, вие нямате идея за какво говорите, свалете си ръцете от АЕЦ "Козлодуй" и не си правете личния ПР с подобни простотии", каза Виктория Василева от ИТН.

А от БСП обвиниха "Възраждане" във всяване на паника сред българския народ.

"Свързах се с АЕЦ "Козлодуй" - имало е задимяване във връзка с омасляване на топлоизолация, не е имало прекъсване на работата и такъв инцидент, за какъвто се говори. Държа да се наложи възможно най-сериозното наказание за всяване на паника сред обществото, защото тези хора използват лъжата и страха, за да вадят политически дивиденти. Това са хора, които си играят със страха на гражданите и не трябва да се допуска в българския парламент", каза Драгомир Стойнев от БСП. И поиска председателят на Народното събрание "да наложи възможно най-суровото наказание на депутата от "Възраждане".

"Истината винаги излиза наяве", пък заяви лидерът на националистите Костадин Костадинов.

Друга тема, по която вицепремиерът Асен Василев отговори на депутатско питане, бе как са разходвани средствата за бежанците.

Разходват се евросредства от оперативни програми, обясни Василев в отговор на въпрос от Деница Николова от ГЕРБ-СДС. "Вчера вицепремиерът Калина Константинова ни обясни за едни 148 милиона евро набързо. За тези три месеца разходваме средства - до каква степен те са от държавния бюджет и до каква степен са от Европа?", попита Николова.

Калина Константинова се извини от НС на украинските бежанци

За първия месец средствата са от националния бюджет - над 15 милиона, за април са 56 милиона лева с постановление на Министерския съвет за покриване на разходите по настаняване и интегриране на бежанците. Очаква се подобна сума и за май. Общата сума, одобрена от Брюксел, е 148 млн. евро. До момента с постановление на МС са разходвани 60 млн. лева, а остатъкът ще се разходва до края на годината, отчете Василев.

Средствата, необходими за здравната система и образователните им нужди също ще излизат от сметката на Националния фонд с пари от ЕС, обясни той. По думите му подробно разписани са и средствата за гранична полиция, за МВР и за Агенцията за българите в чужбина.

"За последните два месеца - това е европейско финансиране. Оперативните програми имат ясни процедурни правила. Как разходваме тези средства при липса на публичност, която има елемент на проверка от Европа? Числата ви с вицепремиера Константинова не се припокриват. Мерките не са много ясни", контрира Николова от ГЕРБ-СДС.

"Ясно е за какво се разходват средствата - хотел по хотел. Действа се авансово, а ако комитетите по наблюдение на програмите не одобрят преструктурирането на оперативните програми, средствата ще дойдат от националния бюджет. В момента може да разходваме европари по опростена процедура, одобрена от ЕС, добави още вицепремиерът Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
0
 
! Отговори
Спецакция преди 1 година
Димка са поставили за да уловят доносниците
54
8
 
2
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Костадан Копекич - политическа партия ГРЕБ!
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** са партия на бъламурниците в България.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е нямало авария, тогава защо Румънците са изкупили калиевия йодит от аптеките?
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало е авария.По-лошо е,че ще има още тъй като нашите американски слугувници се мъчат да подкарат руските енергоблокове с американско ядрено гориво.А то е все едно НА БЕНЗИНОВ МОТОР ДА МУ НАЛЕЕШ ДИЗЕЛ.
50
0
 
0
 
! Отговори
не бе преди 1 година
Нямало е пожар или инцидент, просто цитирам от сайта на АЕЦ Козлодуй "е сработила пожароизвестителната инсталация". Трябва да гледаме положително на нещата :)
49
4
 
9
 
! Отговори
мдаааа преди 1 година
и в Чернобил нямаше авария :)/):)
48
4
 
8
 
! Отговори
Стани Шеф преди 1 година
Тоя очко не е ли наясно, че незнанието не оневинява? Да си огледа там организацията защо не му се докладват инциденти и да фърчат глави. Това е атомна централа, а не склад за зеленчуци.
47
0
 
6
 
! Отговори
Куранян преди 1 година
Ми правилно не раздухват. То като резне аец-а три четвърти от територията ще бъде отнесена, а на оцелелите въобще няма да им е до изясняване на обстоятелствата около инцидента. За какво да се вкарват хората излишно в обяснителен режим?
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е дело на Радев
45
2
 
7
 
! Отговори
Опс преди 1 година
Руската хибридна маша е проникнала в атомната централа, вземайте мерки
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държа да се наложи възможно най-сериозното наказание за всяване на паника сред обществото, защото тези хора използват лъжата и страха, за да вадят политически дивиденти. Това са хора, които си играят със страха на гражданите и не трябва да се допуска в българския парламент", каза Драгомир Стойнев от БСП
43
6
 
8
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Управляващите и техните кукловоди крия то народа ужасната истина за аварията в АЕЦ Козлудуй!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предателите са изловени
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога отричането е довод ?
40
1
 
23
 
! Отговори
L. преди 1 година
Кратка е хорската памет. Точно Слави и ИТН да се възмущават за спекулации около АЕЦ-а - ми иде малко прекалено. Да припомням ли скандалното предаване на Ку-ку?
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък имам доноси срещу Възраждане
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една нормална страна копейките щяха да бъдат показани в китайски стил на Арена Армеец за всяване на страх и използване на най висшата българска инстанция за разпространение на руски хибридни атаки! Какво го бавите, китайците и румънците много хубаво са показвали как се процедира с копейките!
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъвсем ни взехте за мезе и за малоyмни...
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето поднасят цветя на руските сепаратисти ли са български патриоти