Експерти: Въпреки мерките на правителството, инфлацията ще расте!

Причината - закъснелите антикризисни мерки
Обновена: 4 юни 2022 14:30 | 4 юни 2022 14:25, Петя Славова
83

Ръст на инфлацията, въпреки мерките на правителството, прогнозират експертите. Причината е, че са закъснели и не са антикризисни.

"Единствената най-хубава мярка, която е вдигане на тавана на регистрация на ДДС е чак от 1 януари 2023г. Какво ще помогне тя на бизнеса, а би могла да помогне. Второто нещо е, че не са антиифлационни. Някои от тях са проинфлационни. И третото нещо е, че те дори не са антикризисни", заяви пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

"Вдигане на пенсии, увеличаване на социалните плащания - може да са социално оправдани, но по никакъв начин не могат да бъдат наричани антиифлационни", посочи депутатът от "Демократична България" Георги Ганев. 

Още по темата

"Това са политически етикети. Има само един начин да се бори инфлацията и този начин е да се произвеждат повече стоки и услуги. Съответно средата за правене на бизнес да е прозрачна, лесна, с ниски административни бариери, които не ги гласува Народното събрание. Помощта не може да компенсира инфлацията и ефектите от това, че икономиката се развива", заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Според финансиста Мика Зайкова инфлацията ще продължи да расте и догодина. Тя се усъмни в думите на Асен Василев, че бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация.

"Оказва се че Standard and poor's, Европейската комисия трева пасат по прогнозите си. Ние сме си определили ръст на Брутния вътрешен продукт 2,9%. Няма нито една от тези институции, които изброих, която да ни е дала ръст от 2,1%, а Standard and poor's ни даде 1,7% ръст. Така че прекалено оптимистичен е. Извинявам се, но да напишеш инфлация 11,9% средно годишно, при положение, че хармонизираният индекс на инфлацията за България през април е 12% и той расте с поне 2% всеки месец, защото няма причина, която да спира инфлацията", изтъкна Мика.

Зайкова разкритикува и идеята на правителството за промени в пенсионната система.

"Това, което направиха е тотална деформация на пенсионната система. Нито тези 60 лв., нито тези 10%, нито това, което ще направят от 1 октомври има връзка с осигурителния принос", посочи Зайкова.

Според Мика Зайкова бизнесът трябва сам да вдигне доходите на хора. За тази цел държавата трябва да премахне данъка върху реинвестираната печалба в нови технологии за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
По един показател сме първи в ЕС - инфлация. Инфлацията в България е по-висока даже от тази в Русия (на която налагаме санкции). Вуте го е рекъл точно: "Я че си запалим къщата, да изгори на Нане плевнята." А Кире е по-зле и от Вуте...
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИДВА ГЛАД! Ще изкараме лятото ,но септември не ми се мисли...пландемии и какво ли не, все страхотии! Молете се на Господ да ни подмине злото!Молете се разкайвайте се ,че като ви чета коментарите много изгубени души има ..Без нашият ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС сме загубени!Без вярата сме нищо!Не сме животни само да ядем и пием!А повечето само за това живеем!Бъдете живи и здрави и ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ ВСИЧКИТЕ!
71
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Хора, инфлацията в Бавария е повече от 35%, но ни лъжат с 7,1%. Месото, плодовете, зеленчуците, всичко поскъпна двойно...Ще ни вдигат пенсиите от 1 юли с 5,12% и издъниха всички вестници да пишат с големи букви тази велика новина. Всички политици по света лъжат, та се късат от лъжи. А в България - нищо ново. Народа оскотява от мизерия.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
`въпреки` - не е употребено правилно ,мерките от самото им обявяване е ясно че ще помпят инфлацията.
69
0
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тук не само експертите, но и много от коментарите реално виждат и казват причините за вихрещата се инфлация, за непрекъснатото повишаване на цените на всичко. Не ги виждат само тези баламурници, които ни ги натресоха на главите от задкулисието с пластмасовите кутии на Мадуро. НЕПРЕКЪСНАТОТО ТЕГЛЕНЕ НА ОГРОМНИ ДЪЛГОВИ ЗАЕМИ И РАЗДАВАНЕ НА ХАРТИЕНИТЕ "ПАРИ" НА КАЛПАК СА ПРОИНФЛАЦИОННИ МЕРКИ. ТОВА ГО ЗНАЯТ И СТУДЕНТИТЕ-ИКОНОМИСТИ ОТ ПЪРВИ КУРС. ЩЕ НИ СПАСИ САМО БЪРЗОТО ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ТЕЗИ от пп-то..
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
160 % инфлация в Турция
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият начин глобално да се намали инфлацията е глад и мизерия с даване на пари на всеки не става. Това и децата го знаят
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците спряха износа на неон сега ситуацията с чиповете и полупроводниците става още по зле русия държи една трета от пазара
65
1
 
15
 
! Отговори
ссс преди 1 година
90% от инфлацията е благодарение на напечатаните пари /без каквото и да било покритие/. Войната само добавя. Токът преди 3месеца ли тръгна нагоре или още 2020 г., че май и по-рано. Така де Русия е виновна за всичко.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали е "Въпреки" или е "Заради"
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В мерките на болшевишкият ококорен ин'фантил в МФ няма ни една Антиинфлационна мярка, всичките му са Проинфлационни
62
1
 
11
 
! Отговори
кико харвардски преди 1 година
абе важното е че коалицията е мноо стабилна , нищо че не се разбираме !
61
2
 
24
 
! Отговори
Бено преди 1 година
У нас инфлацията е почти два пъти по-голяма от тази в Европа, което значи, че се вихри спекула и никой не контролира нищо!
60
0
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 1 година
1997 като в България имаше ХиперИнфлация - това Повлия ли понякакъв Начин на Останалата Част на Европа и Света! Не ти разбирам Опорките!!
59
1
 
11
 
! Отговори
до 63 преди 1 година
Айде ми обясни Държава със Собствена Валута и Собствена Централна Банка, а не в ЕвроЗоната, какво Общо има с Инфлацията на Евро-то и всичките хартии напечатени от ЕЦБ?!
58
1
 
4
 
! Отговори
Нежен Демократ преди 1 година
от Брюксел, имам КОВИД, СПИН и Маймунска Шарка, но съм ЕдноПолов и Жоржи Шорос бе уреди на 20 000 евро на месец, цените трябва да растат! това един от начините да се справим с ДвуПоловите!!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са мерки, това е гасене на пожар колкото да се закрепят още малко във властта, погавриха се с нов данъчен праг в тези тежки времена и сега щели да ми върнат 25 стотинки на литър който ще стане 4 лв. докато го въведат и реално на 200 лв. зареждане щели да ми върнат 12 лв., смешници.
56
1
 
8
 
! Отговори
Предлагам ЛокДаун преди 1 година
още 2 години, нека се пазим от Вируси! това е по-важно отколко някой да произвежда реален продукт необходим за живота на хората!!
55
0
 
10
 
! Отговори
Гост преди 1 година
инфлацията расте а заплатите не много малко работодатели вдигнаха заплатите тази година а пък други не са ги пипали от 2-3 години може би кризата която се зарежда ще ескалира зимата
54
0
 
8
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Работете здраво, Спестявайте, НаКрая ЮдеюСемитите ще ви вземат всички пари като ги Обезценят с Печатане на Пари и Обезценяването им. Това се Нарича Дългово-Лихвено Р0бство, срещу което 3-тият Райх Воюва с целият Останал Свят Поробен от Лихварите и Загуби - така, че Измамата си Продължава...