Кирил Петков за РСМ, оръжията за Украйна и градушките

300 млн. лв ще бъдат отделени за щетите от градушката
Обновена: 7 юни 2022 10:28 | 7 юни 2022 10:26, Нели Христова
140
Кирил Петков за РСМ, оръжията за Украйна и градушките
Снимка: БГНЕС

Нищо няма да направим под натиск. Това коментира премиерът Кирил Петков за отношенията ни с РС Македония, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Опитваме се да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в РСМ могат да се гарантират през европейския процес. Това ще го оставя на МВнР, защото те правят преговорите в момента. Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било, каза още Петков.

Петков е в Садово да огледа щетите от градушката.

"Вкарваме допълнителен безпрецедентен бюджет – 300 млн. лв. допълнителни средства за ощетените от градушката в Пловдивско", заяви премиерът Кирил Петков. "Ще покрият всички щети от градушката там", увери той.

Много бързо, в рамките на месец, държавата ще покрие на 100% щетите, нанесени от градушката, за да могат стопаните много бързо да засадят полетата отново и да произведат реколта.

"Хората са се трудили много и цялата им реколта е съсипана", констатира Петков, след като огледа пораженията. Той и земеделският министър надянаха ботуши и влязоха в нивите с тиквички. Производители им се жалваха, че това се случва за трети път.

Министър-председателят поясни, че вече са подадени 39 заявления от земеделци от Садово, а срокът изтича днес.

"И двамата сме тук, защото сме ангажирани с проблемите на пострадалите стопани", допълни Петков.

Аграрният министър обясни, че днес има заседание на междуведомствената група, която трябвало да изчисти всички неясноти. "Самолетите се ръководят от друго място", посочи Иванов.

"Обещаваме прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един аршин към всички. И се надявам да идваме тук не да оглеждаме щети, а да се радваме на хубава реколта", добави премиерът.

Попитан ще изпращаме ли нова военна помощ за Украйна, Петков отговори, че е добре да се придържаме към решението на Народното събрание, което предвижда да не изпращаме оръжие, а само да ремонтираме украински бойни машини.

"Не смятам на всеки две седмици да отваряме тази тема. Първата украинска техника вече пристига у нас. Приехме бежанци, България е направила достатъчно в тази посока", заяви министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
на кои самолети пречат ракетите против градушките ако е на тези дето са дошлиуж да ни пазят неизвестно от кого да се махат веднага ако са граждански да сеотклоняват от маршрута 300 милиона сега за какво това е безотговорно поведениетака ли се харчат общите пари подаите си оставката и не мъчете и вие и ние
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41---Да,ще стане нова реколта безспорно ! Но това ще върне ли изгубеното ?Отново разходи за труд,за материал....За това,че някои не си гледат работата хората ще трябва пак да започват от нулата !
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не е командирована на витрина в Амстердам Лена?
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** сърфира из някой атол. Другото за нея са подробности.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедна държава ли? Само от износ на зърна България печели 5 милиарда. От износ на ток България печели 3 милиарда.От износ на мед България печели 7 милиарда. От концесии на злато България печели 1,2 милиарда. От износ на нафта България печели 2 милиарда.От акцизи България печели 8 милиарда. Митници 9 милиарда.
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Кирчо, що скри *** бе. Няма я нещо последните 2 седмици. В отпуск ли е:)))))))))))))))
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** ще предугади всички проблеми само с един клик и сърф, споко.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен39----Да видим дали цената ще бъде 4-5 пъти по-ниска! И ако (като) се окаже,че това е поредната лъжа КАКВО СЛЕДВА,Кириле,Лена !? Имате ли място в управлението? Кириле ??? Лена ???
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хаха - ГолЕма тайна, не може да се каже от кого го купуваме, на каква цена, но бодро се съобщава, че е по-евтин от руския газ. Да не се окаже накрая руски и с повишена цена?
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде тази бедна държава вади постоянно кинти? Пак ли заеми? Защо не изстрелвате ракети срещу градушки? Колко още бг народ ще изхранва тези 300 000 укри? ЕС праща от години кинти на режима в Киев,къде отиват тези кинти,защо не си приберат народа,и да си го гледат там?
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински хеликоптери атакуваха концентрации на вражески сили в района на Херсон, а самолетите атакуваха складове с боеприпаси в района на Николаев. Врагът загуби над 20 души и до 10 единици военна техника."
72
0
 
15
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Единият танкер на Киро и дошъл, но се разтоварва тихомълком и под секрет. Всичко е обвито в мъгла, вкл. и 4 пъти по-ниската цена.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към Министерството на отбраната работят 15 завода и бази за ремонт, по-важни от които са: авиоремонтен завод в Пловдив и Граф Игнатиево; завод за ремонт на радиолокационна техника и други електронни прибори в Божурище; завод в Суходол; завод Ивайло в Велико Търново за ремонт на артилерийски материални части и оптични прибори; завод в Добрич; завод в Търговище за производство на скоростни кутии; завод в Костенец снаряжителен, и лаборатории; заводи за производство на кораби и кораборемонт
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Първата украинска техника вече пристига у нас." ...ква техника бе лъжльо, 2 тостера и 5 ел.самобръсначки ли
69
14
 
3
 
! Отговори
Слава за Украйна преди 1 година
Започна масова контраофанзива край Херсон
68
0
 
5
 
! Отговори
Дупи ще поискат преди 1 година
Искали оръжия още малко и
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1965 г. в нов оръжеен завод в Шейново, част от Арсенал Казанлък, започва да се произвежда леко стрелково оръжие. Произвеждат се автомати Калашников калибър 7.62 и калибър 5.45 мм, картечници Калашников 7.62, и 5.45 мм, танкова картечница 12.7 мм, картечница Устьос, пистолети Макаров, Шипка и пистолет ПСМ калибър 5.45 мм. Предвидено е и производството на ръчни гранатомети РПГ-7 и на танков гранатомет СПГ-9. Произвеждат се зенитни оръдия ЗУ-32-Z и 30 мм оръдие. Гранатометите са снабдени с прицели за нощно виждане. Произвеждат се пускови тръби за ЗУРС Стрела и 60 мм миномет
66
11
 
3
 
! Отговори
с много кусури.. преди 1 година
..ама пак е по-добър от крадеца Боко.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези в момента извършват погребението на държавата.Трети сме в Европа по инфлация след Турция и Литва.
64
0
 
0
 
! Отговори
За Украйна преди 1 година
Български боеприпаси OG-15BG с калибър 73мм, за специални противотанкови оръдия SPG-9.* Ракети Град с калибър 122мм произведени в ВМЗ България под наименование 21OF. Тези ракети са копие на руската версия ракети 9M22U Град.* Български боеприпаси PG-7VM с калибър 40мм, противотанкови за стреляне от рамо RPG 7,7?.* Български боеприпаси PG-7T с калибър 40мм, бронебоен Тандем специални противотанкови за стреляне от рамо RPG 7,7