Управляващата коалиция остава тройна, неизбежни ли са нови избори?

Коалицията може да продължи да управлява, но колко ще издържи?
Обновена: 8 юни 2022 17:22 | 8 юни 2022 17:15, Красимир Ангелов
164
Управляващата коалиция остава тройна, неизбежни ли са нови избори?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ИТН официално обяви, че напуска управляващата коалиция и постави до стената правителството на Кирил Петков.

"Днес министрите на "Има такъв народ" напуснаха заседанието на Министерски съвет заради изключително лошия бюджет, който представи министъра на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва", обясни лидерът на партията Слави Трифонов.

Какви са пътищата пред управляващата коалиция и неизбежни ли са предсрочни избори?

На теория напускането на ИТН не означава край на управлението на кабинета Петков, макар да го поставя в изключително трудна ситуация. На първо място, разбира се, ще се наложи смяна на министрите на ИТН, гласуването на техните оставки и гласуването на нови на тяхно място – процес, който практически може да бъде стопиран, ако всички останали партии в парламента се обявят против новите предложени министри.

При смяна на напускащите министри с нови, пред управлението има 2 пътя – първият е намиране на нов коалиционен партньор, а вторият – правителство на малцинството.

Още по темата

Нов коалиционен партньор обаче реално няма как да бъде намерен, тъй като и ГЕРБ, и ДПС вече се обявиха за нови избори, а освен това са сочени от управлението като основни противници и поддръжници на статуквото. Вариант „Възраждане“ също не съществува заради крайните позиции на партията.

Така остава вариант правителството да продължава да работи като правителство на малцинството.

Какво показват сметките?

Досега коалицията разполагаше със 134 депутати, което бе напълно достатъчно да се чувства сигурна. С излизането на ИТН техният брой обаче пада до 109, при нужни поне 121 депутата за мнозинство в парламента. Разбира се, управлението може да разчита на някакво плаващо мнозинство по определени въпроси, които са ключови и трябва да бъдат приети, като например актуализацията на бюджета. Въпросът е обаче дали парламентът оттук нататък няма да блокира повечето намерения на управляващите, с което на практика да обрече коалицията на скорошен край.

Съществува обаче и скрит вариант за подкрепа на управляващата коалиция и той е, ако определен брой депутати не се регистрират на дадено гласуване и така 109-те гласа на ПП, БСП и ДБ стигат за приемане на дадено важно решение. Практически обаче, за да стане това факт, е необходимо съдействието чрез „бездействие“ на ГЕРБ или ДПС.

Кога може да има предсрочни избори?

На този етап премиерът Кирил Петков бе категоричен, че правителството му продължава да работи. Въпреки това, при създалата се сложна ситуация, предсрочни избори изглеждат все по-вероятни, като въпросът е по-скоро кога ще са те.

За да се стигне до тях, премиерът ще трябва да подаде оставка на цялото правителство. След това в политическата игра се включва президентът Румен Радев, който да даде мандати на 3 партии за съставяне на нов кабинет - първо на ПП, след това на ГЕРБ, а накрая - на трета партия в парламента по негова преценка. Така, макар и малко вероятно, все пак е възможно да има нов кабинет в рамките на настоящето Народно събрание.

Ако това не стане факт, президентът Румен Радев следва да разпусне парламента, да назначи служебен кабинет, който да подготви нови избори. Цялата тази процедура трае около 3 месеца, така че със сигурност най-рано предсрочни избори може да има около средата на септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Един премиер трябва да слага вратовръзка,иначе костюм без тази...подробност,показва неговото отношение към длъжността която заема,а и към народа му,т.е пренебрежително.
133
4
 
4
 
! Отговори
перко преди 1 година
ДА СИ ОБИРАТ КРУШИТЕ И НОВИ ИЗБОРИ НА ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА, А НЕ С МАШИНИТЕ НА МАДУРО С КОЙТО ДОЙДОХА НА ВЛАСТ!!! !
132
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
blizachi
131
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отиваме отново на изходно положение благодарение на др.РАДЕФ КОЙТО НИ НАТРЕСЕ КИРО и всички онези наивни душици които си мислеха ,че ще цъфтим! НО уви потъваме като ,,ВЕРА СУ,, И ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ДОРИ И НАШИТЕ ДЕЦА,ЗАРАДИ ТЕЗИ ,,УБАВЦИ,,
130
8
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Такааа... Нека сега леко да анализираме ситуацията. Нови избори неизбежни ли са? И кой ще ги спечели? Не можем да си играем на демокрация - това е сигурно! Искам всеки който иска нови избори да си отговори (сам, не на мене) на въпроса: Иска ли да живее в държава, или да стане като украинските бежанци? Тоест, да бъде принуден да бяга нанякъде? Ако му харесва, то добре, нека иска избори. И добре, дори да речем, че ГЕРБ спечелят. А откъде ще крадат? Баба Меркел се пенсионира вече...
129
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чаргаря е получил провидение след като се е нашмъркал за пореден път
128
2
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"Какви са пътищата пред управляващата коалиция и неизбежни ли са предсрочни избори?" Избежни са. Алтернатива няма! Едни нови избори със сигурност ще означават унищожаването на българската държава. След това, вероятно гражданска война не може да има (няма с кого да се бием), така че остава само да чакаме някой да ни окупира. Русия в момента не може да ни окупира защото е прекалено заета с Украйна.За после не знам...Но ще гладуваме. Със сигурност!
127
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Техноимпекс................................България...................................................
126
1
 
5
 
! Отговори
До 140 преди 1 година
СЪВСЕМ ТОЧНО!
125
11
 
23
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Неизбежни ли са новите избори? А дано. Че Кирчото и случайниците му за една година успяха да ни закопаят повече отколкото банкянския тиквун за 12. А това вече си е сериозно постижение.
124
16
 
10
 
! Отговори
Нови избори ли! преди 1 година
Новите избори могат да донесат промени в управлението на държавата единствено след края на войната в Украйна, когато путинистките и етническите партии бъдат поставени извън закона , а главатарите им бъдат осъдени като национални предатели. А ако приятелят на Путин, Бойко Борисов си въобразява, че отново ще участва в избори, та да продължи с контролираната от Кремъл псевдо-демокрация у нас, жестоко се лъже. Заради Сръбски поток и липсата на газова връзка с Гърция, мястото на Борисов е в затвора.
123
4
 
16
 
! Отговори
Юнакът преди 1 година
Едната глава падна. Останаха още три.
122
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко каза, че войната е на прага! С МАНИПУЛАЦИЯ НА РАДЕВ ВЗЕМАХА ВЛАСТТА И СЕГА РАДЕВ МЪЛЧИ !ОТГОВОРИ!ЗАЩО СЛАВИ ИЗЛЕЗЕ ПРЕДИ ДА СЕ УДАВИТЕ!КОРАБА ВЕРА СУ Е ОБРАЗА НА БЪЛГАПИЯ!ПРОВАЛ И ПОВСЕМЕСТНА КОРУПЦИЯ! НАЗНАЧИХА И КОМШИИТЕ СИ НА ВЛАСТОВИ ПОЗИЦИИ
121
11
 
13
 
! Отговори
Майдан преди 1 година
Кирчо и Кокорчо - на въжето. Труповете да се занесат в американското посолство и Мустафата да прави каквото реши после с тях. Може да им издигне паметник до паметника на тези, които бомбардираха София и убиха 3000 цивилни българи
120
7
 
14
 
! Отговори
Възмездието иде преди 1 година
Зайчета, притихнали в шубрака,шумолят с ушички,мравки пъплят към мравуняк,прилепи уплашени цвъртят! Небето-мрачно,светкавици трещят,гръм по Киря и Кокоря ще удари! Гащите напълниха,акат акат от страх..възмездие Народно се задава,инфлацията галопира,народът изнемогва,лопати и тояги грабва,към МС се насочва,среща с Киря и Кокоря иска..
119
7
 
21
 
! Отговори
Подмяна, йееееее преди 1 година
Хак да ви е на всички дето рИвахте кат гладен *** пред кебапчийница за некъдърниците от продължаваме подмяната. Нали искахте промяна (подмяна) бе, кауни празни? И кво направихте бе, калтаци? За толкова време една дупка на пътя не оправихте. Седнали държава да управляват. Народа ще реве за Бойко.
118
9
 
18
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Бат Бойко е оседлал белия кон и идва да ви арестува,бегом за Канада.
117
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не купувайте торти! Канадска билка за импотентност има там! Пълен бойкот на тортаджийте!!!
116
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А г-н Зеленски знае ли, че приятелчето му я закъсва? Като разбере, такива майни ще тегли от монитора, бедна ви е фантазията просто!
115
1
 
5
 
! Отговори
ХА преди 1 година
До 113 , ти си ненормален бре човек. В ерата на високите технологии ти бленуваш за въоръжение и аграрстване. Пълен смях.