Управляващата коалиция остава тройна, неизбежни ли са нови избори?

Коалицията може да продължи да управлява, но колко ще издържи?
Обновена: 8 юни 2022 17:22 | 8 юни 2022 17:15, Красимир Ангелов
164
Управляващата коалиция остава тройна, неизбежни ли са нови избори?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ИТН официално обяви, че напуска управляващата коалиция и постави до стената правителството на Кирил Петков.

"Днес министрите на "Има такъв народ" напуснаха заседанието на Министерски съвет заради изключително лошия бюджет, който представи министъра на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва", обясни лидерът на партията Слави Трифонов.

Какви са пътищата пред управляващата коалиция и неизбежни ли са предсрочни избори?

На теория напускането на ИТН не означава край на управлението на кабинета Петков, макар да го поставя в изключително трудна ситуация. На първо място, разбира се, ще се наложи смяна на министрите на ИТН, гласуването на техните оставки и гласуването на нови на тяхно място – процес, който практически може да бъде стопиран, ако всички останали партии в парламента се обявят против новите предложени министри.

При смяна на напускащите министри с нови, пред управлението има 2 пътя – първият е намиране на нов коалиционен партньор, а вторият – правителство на малцинството.

Още по темата

Нов коалиционен партньор обаче реално няма как да бъде намерен, тъй като и ГЕРБ, и ДПС вече се обявиха за нови избори, а освен това са сочени от управлението като основни противници и поддръжници на статуквото. Вариант „Възраждане“ също не съществува заради крайните позиции на партията.

Така остава вариант правителството да продължава да работи като правителство на малцинството.

Какво показват сметките?

Досега коалицията разполагаше със 134 депутати, което бе напълно достатъчно да се чувства сигурна. С излизането на ИТН техният брой обаче пада до 109, при нужни поне 121 депутата за мнозинство в парламента. Разбира се, управлението може да разчита на някакво плаващо мнозинство по определени въпроси, които са ключови и трябва да бъдат приети, като например актуализацията на бюджета. Въпросът е обаче дали парламентът оттук нататък няма да блокира повечето намерения на управляващите, с което на практика да обрече коалицията на скорошен край.

Съществува обаче и скрит вариант за подкрепа на управляващата коалиция и той е, ако определен брой депутати не се регистрират на дадено гласуване и така 109-те гласа на ПП, БСП и ДБ стигат за приемане на дадено важно решение. Практически обаче, за да стане това факт, е необходимо съдействието чрез „бездействие“ на ГЕРБ или ДПС.

Кога може да има предсрочни избори?

На този етап премиерът Кирил Петков бе категоричен, че правителството му продължава да работи. Въпреки това, при създалата се сложна ситуация, предсрочни избори изглеждат все по-вероятни, като въпросът е по-скоро кога ще са те.

За да се стигне до тях, премиерът ще трябва да подаде оставка на цялото правителство. След това в политическата игра се включва президентът Румен Радев, който да даде мандати на 3 партии за съставяне на нов кабинет - първо на ПП, след това на ГЕРБ, а накрая - на трета партия в парламента по негова преценка. Така, макар и малко вероятно, все пак е възможно да има нов кабинет в рамките на настоящето Народно събрание.

Ако това не стане факт, президентът Румен Радев следва да разпусне парламента, да назначи служебен кабинет, който да подготви нови избори. Цялата тази процедура трае около 3 месеца, така че със сигурност най-рано предсрочни избори може да има около средата на септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
погледнете го от добрата страна - поня няма повече да гледаме слабоумните тошко и слави, отидоха при тиквун в небитието
93
12
 
8
 
! Отговори
Украинеца преди 1 година
Поиска оръжие. Комунистите в правителството се ослушаха. Какво очаквате от Европа,НАТО и САЩ. Киро излъга.
92
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега няма да има нови избори, още е рано
91
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбрахте ли колко струва правителство на всяка цена, ами струва 12 години назад и въвличане на държавата към Русия и нейните интереси след новите избори.
90
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше ясно че комунистическите партии БСП, ПП, ДБ са окрали милиардите нови кредити. Човек от управляващата коалиция го потвърди!!!
89
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой лъже . Славуна пита, Къде били 3 милиарда.... 1 час след него на живо в ефир Кокорчо каса ние сме дали на медиите всички разходи по пера . Това означава, че разходите ги има кое къде е . Тогава възниква въпроса, какви пари търси Славуна или просто е решил да събаря правителство, защото е бай никой там.
88
2
 
17
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Не се ли усещате колко ви лъжат. Горкият бизнес си начисли в стоките двоен размер на увеличените разходи. Отделно им ги компенсираха. Сега се раждат още и още милионери. Много забогатяха и пак плачат за нашите пари и искат още. Непрекъснато лъжат за привнесената инфлация, ама в ЕС е 7%, а в БГ 14-15, като страните със 7% инфлация не произвеждат повече ток от колкото потребяват. А скокът на газа може да предизвика не повече от 1% инфлация.
87
3
 
7
 
! Отговори
ууу преди 1 година
Нека само да ми вдигнат пенсията 50% и да се пръждосват всички.
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП дават брифинг,и започнаха с популизма и лъжите.
85
3
 
1
 
! Отговори
Размисли и Старсти преди 1 година
Най-евтино гориво/бензин А95/ към днешна дата в София струва 3,16 лв. за литър, а най-скъпото е 3,33 лв.Ако от днес действаше прословутата отстъпка от 25 ст. за 50 литра месечно, дали там където е най-скъпото щеше да зарежда някой? Или дали щеше да се извие километрична опашка при най-евтиното?А дали пък ден-два преди отстъпката да влезе в сила, няма да изравнят цените или да има разлика само от по 1-2 стотинки?!
84
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави играе за БОйко, изненадани ? ГЕРБ ДПС ИТН коалиция.
83
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТН испълниха мократа поръчка на ГЕРБ-СДС-ДПС-*** и Кремъл !
82
2
 
6
 
! Отговори
Бсп преди 1 година
Ще " РАЗБЕРЕ",ЧЕ СЕ ИЗНАСЯ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА, И ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ КОАЛИЦИЯТА!!! НА БАС!!!
81
1
 
14
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
Всички политици в България са виновни за потискането на трудещите се...Трябва мръсната кръв да изтече...
80
0
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааааа, на Спецов му изстина стола :))))))))))))))))))))))))))))
79
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега, нови избори няма да има поне следващите месеци, но по-късно ще има и Слави ще участва.
78
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така, нее оставете моят любим Кирчо изскубаната вежда (да живее 4к) той има за цел да сме последни по растеж и да станем първи по инфлация и беше на път. Някой да знае къде има снимки на страдащи протестъри които сега гладуват вече, за един преятел питам.
77
2
 
4
 
! Отговори
чиновник преди 1 година
Аз съм с таз, която е на власт! Мога да се пребоядисам за една нощ, важно е само да си клатя к...а и да си гризкам кокалчето. Пък баламурниците нека плащат данъци и избират все нови кадри на ДС.
76
14
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Винаги съм подкрепял ГЕРБ , но смятам , че Бойко не е толкова неразумен , че да иска да е отново в управлението, след погромите и пожарите последните месеци. Все пак ако се нагърби с това , това ще е в негов ущърб , но добре за България.
75
10
 
3
 
! Отговори
fact преди 1 година
герб незабавно да влезе в коалицията. както и ДПС!