Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха

Премиерът посочи двете неофициални причини според него за напускането на ИТН
18 юни 2022 15:26, Елка Василева
204
Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха
Снимка: архив, БГНЕС

„Виждам реакция на грешна информация и никакво вглеждане в това, което хората искат.  Не знам дали е подведен или объркан, но има нещо, което го прави да изглежда не човекът, който си спомням. Има шанс бързо да се върне към своята сила. Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха. Сега просто трябва да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже „ Може би съм се объркал, какво искате?. Така премиерът Кирил Петков коментира по Дарик радио последните изказвания на президента Румен Радев.

Още по темата
„Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада, защото искахме да покажем, че това е една червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава. Видяхме „Възраждане“ с ГЕРБ, ДПС и ИТН,  точно като една коалиция на задкулисието ни нападнаха и унищожиха ролята на един толкова светъл човек (бел.ред. Никола Минчев). Видяхме същите лица и сега. Призовавам го (бел.ред. Румен Радев) да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главния прокурор влезе в президентската институция, сега бяха отново на площада, за да подкрепят правителството“, допълни още Петков.

На въпрос дали купува депутати, министър-председателят отговори, че няма купуване или пазаруване, а всеки носи отговорност и има своята историческа роля. „ Бяхме се събрали съмишленици от ПП преди една седмица и мислехме какво се случва оттук нататък, ние усещахме, че задкулисието дърпа с всички възможни лостове, за да свали това правителство. Имаше гласове от хора, които уважавам, които казваха, че нищо не може да се прави в момента и трябва да се ходи на избори, но някои от нас казаха, напротив, трябват ни 12 гласа и ние трябва един по едни да говорим с всеки възможен депутат, който вярва, че клетвата му за България, лоялността му, не е към нечий партиен лидер,“ каза Петков.

Петков сподели, че е почувствал надежда, когато първите петима депутати от ИТН ясно са заявили, че скъсват с идеята някой да им диктува какво да прави. „Продължихме да говорим с всеки един, който вярва, че отговорността за промяната не е на партия, не е на лидер. Ние сме тук, за да ги обединим. В този момент, ако 6 човека натиснат бутона „не със статуквото“, „не със задкулисието“, имаме „право на собствено мнение“, България ще има съвсем друга посока,“ каза Петков.

Премиерът обясни, че за да бъде правителството стабилно, е трябвало да се предприемат два хода - „ да даваме обществените средства на същите тези хора, срещу които обещахме, че ще се борим, да оставим пенсионерите назад. Този тип политики биха довели до стабилност, но и до циментирането на това задкулисие и поредното предаване на обещания, това ние няма да го направим. Ценността е да си на правилната страна на историята, да изтеглиш една нация напред, на цената на всичко, това е цената, която сме готови да платим,“ каза Петков.

Относно френското предложение Кирил Петков ясно заяви, че няма да вземе ясна позиция относно РС Македония, докато Народното събрание не вземе решение. „Аз като министър-председател няма да направя нищо, ще изчакаме това решение, то е национално и изисква по-голямо обединение от хора.“

По негови думи като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се считат, че са огромните средства, които „ние не разрешихме да се похарчат непрозразно в сферата за строителството на пътищата“. Като втора причина той посочи факта, че от ПП не одобриха предложението Любомир Каримански от ИТН да стане гуверньор на БНБ. „Между едни партньори не е страшно да се карат, страшното е, когато се направят безпринципни решения,“ каза Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вали , гърми заплатата върви
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малки хора, сложени на големи места. Крадливи, лъжливи, нагли и продажни. И са се впили във властта като кърлежи, заедно с цялата си рода и всички познати. ПП, ДБ, БСП, жалка картинка. Маслянков до Гяуров , до тях оня гном, Лакомото Корни, Киро, Асан и накрая Ни-ко-лааа, Ни-ко-лааа. Това били борците против Мафията.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корни и Киро вместо да поздравят президента Радев му поднесоха горчива попара днес.
73
4
 
9
 
! Отговори
ДОКТОР.. преди 1 година
Положението е трагично...... От гледна точка на психичното здраве на Кирил, Асен и Румен..
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тази Македония!Основната борба е срещу мафията, която излапва всичко и за народа само трохи!Затова има супер богати в тази бедна страна!
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, за съд и затвор си! Няма по-нагло и неуко от теб
70
4
 
4
 
! Отговори
Есаул преди 1 година
Радев не е разтревожен за Македония, а заради това, че са засегнати интереси на началниците му в енергрйния бизнес!Издърпаха му ушите и сега са още по аеродинамични, че криле не му трябватт
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе я си заври тоя мегафон дето не свети.... Счупихте държавата и не ви е достатъчно! Оставка!!!!
68
0
 
2
 
! Отговори
Марин преди 1 година
Плашеха с ковеиди с войни с криза На калпавия чеб се нещо му е криво
67
0
 
15
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Киро, ако не беше Радев да те направи министър, сега щеше да си световно неизвестен канадец.
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забележете за каква шуробаджанащина говоримбаджанака на Киро е председател на НС, а гаджето му и любовница на Кирчо е назначена на 15 бона заплата, като шеф на кабинета на Кирчо. :-) Това е само малка част естествено.
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пъниса той ам на изборите октомври ще ги издухат като бабаит бяло брашно. Като бръснарски вятър канадска ливада. Като филхармония цуктромбон ще ги издухат.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президента е рожденик днес.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега вече съм съгласен че трябва СЪДЕБНА РЕФОРМА! Ако българския съд беше институция на място, на това канадско недоразумение нямаше въобще да му знаем името.
62
3
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Гледайте Киро Брейка как сипва на Асен Василев в последното си видео
61
2
 
16
 
! Отговори
Европа преди 1 година
Петков, ако се мисли за българин да си подава оставката!
60
12
 
5
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Прездента Ви се позиционира при мафията!
59
2
 
13
 
! Отговори
В действие преди 1 година
Отваряш сайта и повечето статии против Радев. Чудиш се защо и четеш. Какво е казал Радев та да скочат с едни и същи думи ДБ, БСП и ПП се чудиш? Намираш видеото от краткото интервю на Президента и си казваш "Че кое не е вярно?" и се сещаш за чевените линии (оръжие за Украйна, РСМ и т.н) на партиите и как със завоалирани фрази те вече нямат никакво значение, а дружно браним кокала, защото това е " "А" отбора на България", който "ще се върне на власт, ако падне". Много маски падат, това е хубаво!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си *** не е нужно да си лягаш с мъже това е мироглед и начин на живот.
57
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире троловете *** кански значи си на прав път.Давай!!!!!