Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха

Премиерът посочи двете неофициални причини според него за напускането на ИТН
18 юни 2022 15:26, Елка Василева
204
Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха
Снимка: архив, БГНЕС

„Виждам реакция на грешна информация и никакво вглеждане в това, което хората искат.  Не знам дали е подведен или объркан, но има нещо, което го прави да изглежда не човекът, който си спомням. Има шанс бързо да се върне към своята сила. Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха. Сега просто трябва да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже „ Може би съм се объркал, какво искате?. Така премиерът Кирил Петков коментира по Дарик радио последните изказвания на президента Румен Радев.

Още по темата
„Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада, защото искахме да покажем, че това е една червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава. Видяхме „Възраждане“ с ГЕРБ, ДПС и ИТН,  точно като една коалиция на задкулисието ни нападнаха и унищожиха ролята на един толкова светъл човек (бел.ред. Никола Минчев). Видяхме същите лица и сега. Призовавам го (бел.ред. Румен Радев) да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главния прокурор влезе в президентската институция, сега бяха отново на площада, за да подкрепят правителството“, допълни още Петков.

На въпрос дали купува депутати, министър-председателят отговори, че няма купуване или пазаруване, а всеки носи отговорност и има своята историческа роля. „ Бяхме се събрали съмишленици от ПП преди една седмица и мислехме какво се случва оттук нататък, ние усещахме, че задкулисието дърпа с всички възможни лостове, за да свали това правителство. Имаше гласове от хора, които уважавам, които казваха, че нищо не може да се прави в момента и трябва да се ходи на избори, но някои от нас казаха, напротив, трябват ни 12 гласа и ние трябва един по едни да говорим с всеки възможен депутат, който вярва, че клетвата му за България, лоялността му, не е към нечий партиен лидер,“ каза Петков.

Петков сподели, че е почувствал надежда, когато първите петима депутати от ИТН ясно са заявили, че скъсват с идеята някой да им диктува какво да прави. „Продължихме да говорим с всеки един, който вярва, че отговорността за промяната не е на партия, не е на лидер. Ние сме тук, за да ги обединим. В този момент, ако 6 човека натиснат бутона „не със статуквото“, „не със задкулисието“, имаме „право на собствено мнение“, България ще има съвсем друга посока,“ каза Петков.

Премиерът обясни, че за да бъде правителството стабилно, е трябвало да се предприемат два хода - „ да даваме обществените средства на същите тези хора, срещу които обещахме, че ще се борим, да оставим пенсионерите назад. Този тип политики биха довели до стабилност, но и до циментирането на това задкулисие и поредното предаване на обещания, това ние няма да го направим. Ценността е да си на правилната страна на историята, да изтеглиш една нация напред, на цената на всичко, това е цената, която сме готови да платим,“ каза Петков.

Относно френското предложение Кирил Петков ясно заяви, че няма да вземе ясна позиция относно РС Македония, докато Народното събрание не вземе решение. „Аз като министър-председател няма да направя нищо, ще изчакаме това решение, то е национално и изисква по-голямо обединение от хора.“

По негови думи като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се считат, че са огромните средства, които „ние не разрешихме да се похарчат непрозразно в сферата за строителството на пътищата“. Като втора причина той посочи факта, че от ПП не одобриха предложението Любомир Каримански от ИТН да стане гуверньор на БНБ. „Между едни партньори не е страшно да се карат, страшното е, когато се направят безпринципни решения,“ каза Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Шизофренията не прощава. Не се лекува. При Киро вече е опасна. Опасна е за България
95
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кико плющяча на Лена мустака взе да се кара на всички
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения разлом между ПП, ДБ и БКП и ГЕРБ и ИТН е само БЮРМ за всичко друго гасуваха заедно, като почнеш от мерки, ваксини и завършиш със санкции и да се хрантутят по курорти укри.
93
4
 
19
 
! Отговори
Нане преди 1 година
99 процента от Народа иска просто да се разкарате от управлението гриндири... Нещо неясно... За нищо не стаате.... ====)))
92
4
 
6
 
! Отговори
Ghjj преди 1 година
Започна голямото ръгаме. Всеки плюе всеки. Радев сега доволен ли си. ? Семето на омразата поникна и дава плодове. Отровни .
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ни слагат намордни и да ни налагат безумни ковид мерки, санкции и т.н. Кирчо беше подкрепен от всички без Възраждане, така, че гербаджиите и депесарите да не ми се правят на невинни.
90
3
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Глу.пак, 2-3000 зомбирани ваши симпатизанти не са народът, за да се вслушва в тях.
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай стига сте спекулирали с тази Македония! Аха, да грабнете манлихерите и да одите да я освобождавате!
88
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувах за Радев, но никога не съм гласувал за партията на Киро умното, ИНТ, БКП и ДБ.
87
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро народът не те уважава и харесва , като почнем от позицията ти за ваксинация с неизвестни химикали до нулевата подкрепа при инфлацията. Просто народа не те усеща като един от тях и не те иска.
86
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро ***'от о айде марш към Канада !
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил да излезе и да пита хората къде се е объркал?! Абсурд. Този човек е влюбен в гласа си, във визията си. Той е с мнението, че когато той говори, всички мълчат и само ахкат. А който не мисли така?... знае къде е вратата.
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е патриот до мозъка на костите си Петков, той е български генерал, не е канадец като теб, запази малко уважение Киро :) Забрави за макетата, народа не ги харесва, нема нужда да се фокусира вниманието върху тех, те не го заслужават това :)
83
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Просто Киро откри много фронтове, на които да воюва! Конфронтира се с ИТН, с Възраждане, с президента, с народа и даже и с жена си Линда! Търчи-лъжи е нашият "премиер"!
82
3
 
22
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Циркаджията си отива, останаха му броени дни слава, отива си не защото мафията си връща държавата, отива си защото прави само неадекватни неща и въобще не направи абсолютно нищо в престоя си като премиер.
81
3
 
11
 
! Отговори
Вторник 17:00 преди 1 година
Във вторник от 17:00 има организиран протест срещу вдигането на блокадата за РСМ преди да са изпълнили условията. Няма значение, че е инициирано от възраждане (не съм привърженик на НИТО ЕДНА партия, защото сме ги видяли и са доказан***). Всеки, който има възможност да дойде да защити БЪЛГАРИЯ и КАУЗА, а не партия и любимци! Който е недоволен от опитите за хитруване-там! Да видим дали ПРОТЕСТЪТ срещу ПРЕДАТЕЛСТВОТО ще е по-голям от МИТИНГА на роднините и приятелите на членове на ПП, БСП и ДБ.
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев го подкрепиха доста повече от 2-3 хилядите джендъра на Киро.
79
1
 
15
 
! Отговори
наПРАЙДА-със знамето преди 1 година
Нали Кире..... да не се успиш....
78
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да и мене ми писна с тази *** Македония.България 100 години страда за нея - във войни е влизала, заради нея.Оставете Македония на мира, както и други глупости.За България мислете, как нашия народ да бъде богат и проспериращ
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, само гледай да не ни прецакаш за РСМ. Че да не одат дЕца ти сираци.