Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха

Премиерът посочи двете неофициални причини според него за напускането на ИТН
18 юни 2022 15:26, Елка Василева
204
Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха
Снимка: архив, БГНЕС

„Виждам реакция на грешна информация и никакво вглеждане в това, което хората искат.  Не знам дали е подведен или объркан, но има нещо, което го прави да изглежда не човекът, който си спомням. Има шанс бързо да се върне към своята сила. Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха. Сега просто трябва да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже „ Може би съм се объркал, какво искате?. Така премиерът Кирил Петков коментира по Дарик радио последните изказвания на президента Румен Радев.

Още по темата
„Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада, защото искахме да покажем, че това е една червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава. Видяхме „Възраждане“ с ГЕРБ, ДПС и ИТН,  точно като една коалиция на задкулисието ни нападнаха и унищожиха ролята на един толкова светъл човек (бел.ред. Никола Минчев). Видяхме същите лица и сега. Призовавам го (бел.ред. Румен Радев) да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главния прокурор влезе в президентската институция, сега бяха отново на площада, за да подкрепят правителството“, допълни още Петков.

На въпрос дали купува депутати, министър-председателят отговори, че няма купуване или пазаруване, а всеки носи отговорност и има своята историческа роля. „ Бяхме се събрали съмишленици от ПП преди една седмица и мислехме какво се случва оттук нататък, ние усещахме, че задкулисието дърпа с всички възможни лостове, за да свали това правителство. Имаше гласове от хора, които уважавам, които казваха, че нищо не може да се прави в момента и трябва да се ходи на избори, но някои от нас казаха, напротив, трябват ни 12 гласа и ние трябва един по едни да говорим с всеки възможен депутат, който вярва, че клетвата му за България, лоялността му, не е към нечий партиен лидер,“ каза Петков.

Петков сподели, че е почувствал надежда, когато първите петима депутати от ИТН ясно са заявили, че скъсват с идеята някой да им диктува какво да прави. „Продължихме да говорим с всеки един, който вярва, че отговорността за промяната не е на партия, не е на лидер. Ние сме тук, за да ги обединим. В този момент, ако 6 човека натиснат бутона „не със статуквото“, „не със задкулисието“, имаме „право на собствено мнение“, България ще има съвсем друга посока,“ каза Петков.

Премиерът обясни, че за да бъде правителството стабилно, е трябвало да се предприемат два хода - „ да даваме обществените средства на същите тези хора, срещу които обещахме, че ще се борим, да оставим пенсионерите назад. Този тип политики биха довели до стабилност, но и до циментирането на това задкулисие и поредното предаване на обещания, това ние няма да го направим. Ценността е да си на правилната страна на историята, да изтеглиш една нация напред, на цената на всичко, това е цената, която сме готови да платим,“ каза Петков.

Относно френското предложение Кирил Петков ясно заяви, че няма да вземе ясна позиция относно РС Македония, докато Народното събрание не вземе решение. „Аз като министър-председател няма да направя нищо, ще изчакаме това решение, то е национално и изисква по-голямо обединение от хора.“

По негови думи като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се считат, че са огромните средства, които „ние не разрешихме да се похарчат непрозразно в сферата за строителството на пътищата“. Като втора причина той посочи факта, че от ПП не одобриха предложението Любомир Каримански от ИТН да стане гуверньор на БНБ. „Между едни партньори не е страшно да се карат, страшното е, когато се направят безпринципни решения,“ каза Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез го играят доброто и лошото ченге
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема, нема не ке се роди по-накадърно и продажно джендърче от Кирче.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде изчезвай бе, продажно и невнятно човече! Направи толкова мизерии в България за тези 7 месеца, колкото и Жан Виденов не можа да сътвори. Какво си мислиш, че като те е назначило Посолството, само то може да те уволни ли? Грешиш и то много.
53
2
 
10
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
Вече го удари на молби и чувства.Знае че на избори ПП са хванали асансьора надолу и ще правят компания на ИТН към мазето.Последният им шанс е да задържат Властта на всяка цена и никакви избори.
52
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След вота в сряда нема да могат да бълват Киро шест месеца.Направо ще е бетон.Браво Кире целият народ те подкрепя!
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, ако беше станало в Сърбия или Полша да им предават националните интереси, нищо нямаше да остане Кирчо канадеца и бандата му баджанаци и метреси.
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абе! Лжъжеш, сватя! Кирил не е разпиял даржавата, а се опита да разпилее дъжавата на мафията, но с тавкава пополация като теб е невъзможно!
49
2
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Кокорчо- КРИЗА
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По големи врагове на БГ от макетата нема, те дори сърбите които са ги научили така да ни мразят им се смеят за това нещо :))) Единствените които са малтретирани в РСМ са хората с българско самосъзнание, това как да го приемем в БГ и защо требва да ги пуснем в ЕС :)
47
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проруските тролеи веднага припознаха Радев като свой президент,а преди това го плюеха жестоко.
46
3
 
18
 
! Отговори
Синя пъпка преди 1 година
Има разлика между хората дето подкрепиха Радев и хората дето се излъгаха да гласуват за тебе Кире . Ти тука си случайно и за малко.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина нема такъв наглец като Киро. Но Радев си е виновен, той много спомогна това не щастно същество да е начело на България.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сряда всички на площада да разкараме вредните за България ДБ, БКП и ПП.
43
3
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Да,да..Да проследи и Солунските приключения на един премиер с палавата му шефка на канцелария. А годежния пръстен на Ленчето е парлама и МЮРЕ( мюрето е имитация на звук за привличане на дивите патки към пусията на ловджиите). Сегашният председател на Парламента г-н Мирослав Иванов е новия Баджанак.Да му е честита шавливата Жулиета!
42
4
 
7
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Тоя наистина дърши фалшиво знаме! И това нещо е български премиер! Киро, *** си, не ставаш дори за портиер!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шашави са тези парламента и партиите .Валутен борд при тази плодородна земя и внос на всичко некачествено отвън.Анатема до последния в родите ви .
40
2
 
8
 
! Отговори
Я пак??? преди 1 година
Кика, от кога ти казваш кое е добро и кое не? Кой ти даде право да казваш "Аз съм доброто, който не е с мен е на страната на лошото"? Ти Президента ли заплашваш бре? Осъзнаваш ли, че по въпросите, за които се изказваш огромното МНОЗИНСТВО от народа е на същата позиция като Радев? Особено за РСМ и хитруването ти? Аз съм бил на протестите 2020 и много мои познати. И аз и те те харесвахме като СЛУЖЕБЕН министър и ти се доверихме, но ТИ се омаза. Сега те подкрепят родата и приятелите на ПП,ДБ и БСП.
39
2
 
13
 
! Отговори
ТИ ОБЪРКАН преди 1 година
ПЛЪХ. РАДЕВ Е С РЕЙТИНГ ТРИ ПЪТИ ПО ГОЛЯМ ОТ ТВОЯ. И ТОЙ ТЕ СЛОЖИ НАПРАВИ ТЕ МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ. ДА СЕ БОРИШ С КОРУПЦИЯТА И ДА ВКАРАШ КРАДЦИТЕ В ЗАТВОРА. НИЩО И ПИЛОВИНА ДО СЕГА. САМО СЕ ГЪЗИШ НА БАЙ-ДЪНИС И НА EU.НЕ СПОМЕНАВАЙ ИМЕТО НА РАДЕВ. НЕ БЛАГОДАРНИК. В СОФЕТО СТЕ ТОРБА ХОРА. И ТО ОТ КОСТОВИСТИ КАПИТАЛИСТИ И ДЕ БЕ СЕКТИСТИ. НЕ ЗНАМ ЗАЩО ОЩЕ ВИ ТРАЕ ЕЛЕКТОРАТА НА БСП. ТЯ ЗА НИНОВЯ ЗНАЕМ ЗАЩО???!???!?!..
38
2
 
15
 
! Отговори
Оставка преди 1 година
на корумпираното правителство!
37
1
 
13
 
! Отговори
:) преди 1 година
колко пияници и купени протестират ?