Бизнесът бил пред избор - плаща или тока, или заплатите на служителите

Служебното правителство трябвало да обезврежда много бомби и мини
117
Бизнесът бил пред избор - плаща или тока, или заплатите на служителите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

630 лв. за мегаватчас трябва да платят небитовите потребители за месец юли, ако не бъдат приети мерки за да могат да им се изплатят компенсациите за ток от държавата. Това заяви пред БНТ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Това е най-високата цена досега и поставя индустрията в кризисна ситуация. За юли месец има закон, според който небитовите потребители трябва да бъдат компенсирани от цените на тока и има таван 250 лв. Сега те ще трябва да платят с 382 лв. повече, което общо за всички става 760 млн. - това е съвсем съпоставима сума с един фонд за заплати", обясни Велев.

Още по темата

По думите му предприятията ще трябва да изберат какво да платят - заплати ии електроенергия, за да не им бъде спрян тока. Велев подчерта, че няма взето от МС решение за вноски във фонда за сигурност на енергийната система.

Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини, а ние ще трябва да разкажем на нашите работници защо нямат заплати, каза още Велев. В много предприятия се спират други плащания, за да се съберат парите за заплати на работниците - очаква се много да изпаднат в ликвидна криза.

Васил Велев коментира искането на "Булгаргаз" да увеличи цената на газа за август с 54%

"Не е оправдана постъпката на "Булгаргаз" да прекрати доставките по дългосрочния си договор с "Газпром", където цените са много по-ниски. При равни други условия той е значително по-евтин, а всъщност купуваме пак от Русия газ, но чрез посредници, като в крайна сметка България плаща по-висока цена на "Газпром", колкото ако изпълняваше договора", каза той.

Велев заяви, че служебното правителство трябва да седне на масата с преговори с "Газпром", защото България така или иначе ще трябва да плати за газа, който не получава.

В договора има клауза "вземи или плати" В края на годината това, което не е взето по договор, 80% от него се дължи като плащане. А ЕС ще ползва руски газ поне още пет години - такива са разчетите на Европейската комисия.

Още от май месец няма никакви компенсации за цената на газа за предприятията, а и не е ясно дали доставките ще са подсигурени за ноември и декември, алармира председателят на АИКБ.

Велев приветства временното връщане на Иван Иванов за председател на КЕВР.

"Иван Иванов е добър и почтен човек и е независим, за разлика от много други регулатори. Да, ние сме му искали оставката, организирали сме протести, но му отдаваме дължимото - той е добър професионалист, почтен човек и независим", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: токбизнесВасил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Риск от фалити преди 1 година
ДА се проучи има ли виновни длъжностни лица за цените на тока и горивата.. Получиха се данни че ограбващи милиарди месечно от БЪлгарския бизнес и народ си плащали за прикрития на виновни длъжностни лица.. ДА се вземат мерки за намаляване на цените .. Напомня се че този вид престъпност се следи автоматично..Алчните мафиоти могат да фалират до 90% от бизнеса и всички общини само с няколко натискания на бутона на мишката на манипулатора../да се проследи кой е как се казва и къде живее..
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фирма без ток не знам как ще работи - но без работници спира да съществува.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарна икономика, пазарни цени, борсови цени - защо реват за държавни помощи бизнесмените? Никой не иска да фалира, а се нарежда държавата да го издържала, защото бил много важен. Всеки некадърник се наредил да получава пари от държавата и да пере пари, уж че прави някакъв "бизнес". Бизнесът е корумпирал държавата, съда, плаща за протести, праща и плаща на работниците да протестират за интересите на бизнеса.
96
6
 
3
 
! Отговори
Свиневъди за ПП преди 1 година
Затваряйте си фирмите и се махайте! Премиера генерал Кирил Петков ще построи нови заводи за трудещите се народни маси и заедно ще градим ново бъдеще! Ще гласуваме за ПП и нашия водач !!!
95
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън от ЕС диктат фалита ние да им го плащаме, няма да стане
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО НА ДЕСЕТИЯТ ДЕН СЛЕД НЕПЛАТЕНА СМЕТКА НЕ ИМ СПРАТ ТОКА, ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА НЕ ПЛАЩАТ, ДА ВИДИМ КОГА ЩЕ ИМ ГО СПРАТ!!!
93
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
От 20 години тоя реве, че затварят и фалират и все така си работят и не удрят кепенците! Комунизма умря! Като искаш да развиваш бизнес, то трябва да се оправяш сам! Като искаш помощи от държавата, то цялото ти имущество се национализира, ставаш бачкатор и тогава помощи! Всички ревете само за държавно виме, а 1 не се сеща да сипе малко зоб на държавната крава! Къде се е чуло и видяло работниците си с данъците си да спасяват работодателя си! Да фалират!!!
92
0
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 1 година
Пробвай навънка да не платиш, където и да е, не в Бг.
91
7
 
6
 
! Отговори
Н.Р.Б преди 1 година
Няма заплати няма бизнес, лесно е. По хубаво от това няма. Частния бизнес не се ли унищожи, ще продължава да мачка, убива, прогонва хората. Или той или народа . Собствеността се връща на народа и той отново ще заработи за себе си, не за тези престъпници и убийци. А те отново в лагерите. Да бачкат те там и да плращат за геноцида си
90
0
 
3
 
! Отговори
Митьо хотелиер преди 1 година
И аз съм изправен пред дилема - новата Ге класа за 600 к лева или Бентли бентайга пак за толко. Ша го мисля още два дена и ша скачам.
89
1
 
4
 
! Отговори
беге бизнесмен преди 1 година
Аз не бих платил нито заплатите, нито тока. Къде ще ми отиде печалбата а? Аз за кво да го въртя тоя бизнес тогава, да не съм благотворително дружество?
88
1
 
4
 
! Отговори
рН преди 1 година
Ако платиш тока, служителите и техните семейства остават без заплати и съответно без храна, отопление и електричество. Ако платиш заплатата на служителите не можеш да платиш тока, съответно - фирмата, предприятието или завода прекратява трудовата си дейност! Алтернативата е: Закривай всичко, да му мислят Власта и евро Комисарите, които ни докараха до тук!
87
3
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Бизнеса да си купи слънчеви панели както направиха колегите им на запад още преди няколко години. Нашите умници си купуват ултра луксозни возила, водят к.оврите по екзотични екскурзии, плащат за силиконови ц.ци и з.дници, за хиалуронови устни. Въобще предприемачи от галактическа величина.
86
3
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Национализация на всички енергийни и водни производства! Не може сектори от нац. сигурност да са в частни ръце и да се разчита на кефа на частника. Абсурдно е с наши ресурси и наша работна ръка, да плащаме ток на износни цени!!!
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спират износа на ток, произведен от държавните дружества, частните да продават където искат.
84
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кашите, които забърка правителството на Петков стават все повече.
83
2
 
16
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Поне 50% от нашия фалшив бизнес трябва да фалира и да освободи терена за истински фирми, които плащат истински заплати. Как например Георги Първанов стана за 5 години милионер при положение че няма 1 ден трудов стаж в живота си?
82
2
 
30
 
! Отговори
L. преди 1 година
Нашият така наречен бизнес само търси под вола теле за да не плаща залпати. А после се оплаква че нямало кадри, младите не искали да работят и т.н.
81
1
 
17
 
! Отговори
Анатолий Кубилкин преди 1 година
Бизнес се прави в България на принципа "първо да има за мен,а после за останалите",демек ще има дългове към държава,ниски заплати и междуфирмена задлъжнялост всичко друго ще е постаруму
80
5
 
20
 
! Отговори
Серьожа преди 1 година
Който се е захванал с Газпром - добро не е видял. Путин изтрепа доста директори на Газпром, уж нещастни случаи. И нашите русофили мазохисти искат пак Газпром (?!) Уж всички сте за Путин ама децата ви учат по западна Европа и Щатите, вашта мама лицемерна.