В търсене на природен газ: Очаква ни студена и скъпа зима

Експерти с прогнозни варианти за възможностите
8 авг 2022 10:58, Петя Славова
269

Служебният кабинет анонсира миналата седмица оздравителен план за оздравяване на "Булгаргаз". Към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост.
Още по темата

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война.

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според него поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима.

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природен газ има в Черно Море, но едва ли руснаците ще позволят на западни фирми да го изпомпват.
196
13
 
5
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 1 година
Моля НЕуважаеми русофилски ***: ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА,ГАЗ ИМА ДОСТАТЪЧНО,НА ДОБРА ЦЕНА,НЯМА НИКАКВА РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ БЪЛГАРИЯ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ГАЗ.САМО РУСКИТЕ ОПОРКИ С ТЕХНИТЕ ПОДКУПНИ РУБЛЬОВ И КОПЕЙКИН НАСАЖДАТ СТРАХ С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА ИМА ДОГОВОР С ГАЗПРОМ.ДА АМА НЕ.
195
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/212"но ГЕРБ за да угодят на Русия изгониха всички американски компании които търсеха газ" - кат ги дращиш тия, вярваш ли си сам?
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Киро коравио"Да ама упрвниците ни целокупно ще си стоят на топличко с пък ние да го дуууууха ме" - естетсвено, че ще правиш като вятъра, като си неграмотен, мързелив и про'ст и гласуваш САМ за такива управници.
193
2
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
ПРИЯТЕЛИ , НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ , ЧЕ ВСИЧКАТА ГАЗ Е ОТ РУСИЯ В МОМЕНТА САМО , ЧЕ С ПОСРЕДНИЦИ КОИТО Я ДОСТАВЯТ С 30 ПРОЦЕНТА ОТГОРЕ . ГАЗОВАТА ВРЪЗКА С ГЪРЦИЯ НЯМА ДА ТРЪГНЕ ОЩЕ ПОНЕ 3 МЕСЕЦА . ТЕРМИНАЛИ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ НЯМАМЕ , А И СЪСЕДИТЕ НЕЯМАТ СВОБОДНИ . ПО ДОБРЕ Е ДА ПЛАЩАМЕ В РУБЛИ КАКТО ПРАВЯТ ЕС ДОКАТО ОСИГУРИМ ГАЗ ОТ ДРУГАДЕ
192
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако плодължаваме да слушаме американците и изпълняваме техните заповеди очакват ни само лоши работи. Бай *** разбира единствено когато го ударят по джоба и остане на тъмно и студено до тогава ще се прави на Евроатлантик и демократ.
191
1
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Студено и скъпо ще е, но за бачкаторите само. Всичко друго гледа да се подсигури за зимата. Хотелиерите лапат, като за последно,ковид мафията си реве за добавките, "бизнесът" реве за компенсации, даскалите за още пари, държавните търтеи, джуките вече нападат всичко, което мърда. То май не остана всички тарикати от кого да смучете,това е проблема.
190
2
 
2
 
! Отговори
вай дале преди 1 година
ми ся? казвайте за кого да гласуваме та да ни е топло и евтино
189
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 213 Имаше референдум за Бургас - Александрополис и се забрани и петрола и газа в черно море. Южен поток беше спрян по заповед на САЩ.
188
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Коко "Ни сте умни, ни красиви и да кеф, тръгвайте си предатели по великата Европа, нас такива чуждопоклонници не ни трябват:" Бе ние с удовлствие ходим в Европа, и по работа, и за забавление, пък някои и да живеем. По-интересния въпрос е защо вие не ходите в Русия, като ви е идеала за държавно управление? На 10 русофила един е ходил и това още като е бил на 20, пък сега вече е към 60 и само си спомня какво "хубаво" е било.
187
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянин "Внушението на демократите е че всеки неруски газ е по-евтин от руския! Само че внушението е лъжливо!" Като включиш корупцията на руснаците и загубата на национален суверенитет и идентичност от техните репресии, и става по-скъп ВИНАГИ. Впрочем, защо няма изграден НИТО ЕДИН алтернативен начин за захранване с газ, случайно да имаш някаква идея?
186
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 216 То беше и много глупаво Русия да дуе мускули пред Украйна и НАТО ама от вродена глупаст на руския вожд го направи.
185
5
 
4
 
! Отговори
До Коко преди 1 година
Ни сте умни, ни красиви и да кеф, тръгвайте си предатели по великата Европа, нас такива чуждопоклонници не ни трябват:))
184
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма Глупост беше от страна на ЕС,да слуша Запада и стана буфер между Русия и САЩ! Европейците Не подкрепяме " политиката" на ЕС срещу Русия! Европа е бедна на петрол! И беше глупаво да дуе мускули пред Русия! Ако тази зима сме на студено,то главно вината ще е на ЕС! Предстои да видим късно есента,дали ще падат глави в Брюксел!! Аз мисля,че няма да им се размине!-:)))
183
0
 
8
 
! Отговори
Киро коравио преди 1 година
Да ама упрвниците ни целокупно ще си стоят на топличко с пък ние да го дуууууха ме
182
3
 
8
 
! Отговори
До 212 преди 1 година
Пак руски но с 30% по скъп. Абе пропаднала демосратска работа
181
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можехме да имаме собствен газ, но ГЕРБ за да угодят на Русия изгониха всички американски компании които търсеха газ, даже и тия от Черно море. Да не говорим че със закон забраниха да се търси газ в България. Сега от тези които забраниха България да добива газ чуваме най-големите ридания за липсата на газ. Румъния, Украйна и Турция добиват газ от Черно море, само ние най-преданите на Русия се прецакахме заради русофилите.
180
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ни чака студена зима, не трябва ли по-скоро и по-точно да изградиме новите газопроводи? че от 15 години Булгаргаз саботира изгражданото им за да поддържа своя монопол. Решението е: 1. Първо изграждаме алтернстивите и след това 2. Ще ни е топло зимата. Като такова, в случай че някой петоколоненнец поддържа интересите на на Газпром пред тези на България трябва да се подготвим какво се прави с хора които подкопават България.
179
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компилация от двете публикации:Като няма природен газ да се сгреем през зимата, поне да дишаме райски. Ще бъдем щастливи и няма да усещаме нито студ нито глад.
178
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Дъвка за политици, и излишно нагнетявано напрежение!