В търсене на природен газ: Очаква ни студена и скъпа зима

Експерти с прогнозни варианти за възможностите
8 авг 2022 10:58, Петя Славова
269

Служебният кабинет анонсира миналата седмица оздравителен план за оздравяване на "Булгаргаз". Към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост.
Още по темата

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война.

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според него поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима.

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко и Доган още не са спечелили изборите и вие журнялята вече понахте да работите за тях и да им правите метани. Нужно ли е да пишете такива глупости, които само внасят необосновано напрежение сред народа?
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте плашили хората с глупавите си статии, мръсни писарушки!
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тази зима Българите няма да студуват тази зима, и то без "благоволението" на Кремъл. А калинките трето качество ги доведе ЛИЧНО Радев. Факт.
54
4
 
6
 
! Отговори
F преди 1 година
Отдавна ни управляват откровени *** както от Брюксел така и тук. Да докараш хората до просешка тояга за да накараш руснаците да я докарат до просешка тояга е логика която само човек с умствен капацитет на едноклетъчна може да достигне. Вместо да се гледа благосъстоянието на хората които са те пратили там да ги представляващ, ти ги връщаш в 19 век. Бой бой бой докато ви улеснят тиквите. После защо имало народен съд и защо са избери "интелигенцията" и цвета на нацията. Аман от този цвят.
53
6
 
7
 
! Отговори
Тази зима преди 1 година
Тази зима българският народ ежедневно ще "благодари" на бившия (за наш късмет) премиер Киро про100то със звучни пожелания по адрес на Киро, родата му и някои телесни части. Напълно заслужено! Мъдър народ, дано избере правилно на предстоящите избори, за да не дойдат поредните вносни калинки-еднодневки 3-то качество
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАНко Плащанията от страна на България по договора с Газпром за доставки на газ НЕ СА СПИРАЛИ. Разпространяваш фейкове.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 "Имаме договор с Газпром до края на годината, по който ще ни осъдят за 2 милиарда" Не само, че няма да ни осъдят, ами най-вероятно ние ще ги осъдим. Излезе инфромацията, че България продължава да си изпълнява плащанията както е подоговора, който сме подписали, което означава, че Русия го нарушава и рано или късно, не само, че ще ги осъдим за неизпълнението му, но и за ЩЕТИТЕ, които са произлезли от това. Колкото повече, толкова повече ще плащат.
50
7
 
13
 
! Отговори
2022 преди 1 година
Американските умници донесоха само беда.И 100 пъти да завършат Харвард все тая.Държава се управлява с акъл а не с дипломи.Заради малцина политици и олигарси ще страдат 6 милиона.И в ЕС е същото защото чиновниците от Брюксел са осигурени но да му мислят народите на Европа.Урсула е типичен представител на фашизираната европейска хунта.
49
4
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЖАЛКА КАРТИНКА !!! ДА ГЛЕДАШ И СЛУШАШ КАК ПЛАТЕНИ, ПРОДАЖНИ ДЕПУТАТИ ЗАЩИТАВАТ ПАРИЧКИТЕ ОТ ,, АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ " !!! ИЦКО , КИРЧО , АСЕНЧО ..... СВЪРШЕНО Е С ВАС !!! ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА ОТ ,,НАДЕЖДА ЗА НАРОДА" СТАНАХТЕ ,,ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ " !!! ЗАЩО СПРЯХТЕ ПЛАЩАНЕТО И НИ ВРЪТНАХА КРАНЧЕТО ????
48
0
 
4
 
! Отговори
основната линия преди 1 година
на черното -бяло, на студеното-топло, на приятелите-врагове и.т.н
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааааа бееееее, очаква ги тия дето са назад в развитието и разчитат все някои от горе да се занимава с тях. Къща с показатаели близки до пасивна, фотоволтаици 10кв, подово с термопомпа. Колата на жената електричка. Тая територия наречена русия не ме интересува, не искам нищо общо да имам с тях. Ся че други са се наковали си е техен проблем, да се саберат да си санират панелката, да и сложат едни фотоволтаици, ама нямал пара нямат щото са по соц системата, ако бяха учили сега да бачкат за ЕС
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром'с Да напомним на такива като теб, че ако има студена зима (което е малко вероятно) то ще е защото Газпром ЕДНОСТРАННО и в нарушение на подписания от тях договор, го спряха.
45
6
 
7
 
! Отговори
демократична украина преди 1 година
Трябва да седите на студено и д ане се къпете, цените ха храната трябва още да се дигнат. Наказваме джуджето.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме договор с Газпром до края на годината, по който ще ни осъдят за 2 милиарда, по до добре да вземем газ от тях на ниски цени да закърпим положението за зимата. И в двата варианта ще платим, поне газ да земем.
43
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА Е ОТГОВОРНО ОСНОВНО!! ТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ОСИГУРЯТ СТАБИЛНИ ДОГОВОРИ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ ОЩЕ ПРЕЗ МАЙ СЛЕД КАТО СПРЯХА ДА ПЛАЩАТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО!
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има студена зима, и това го знае всеки средно грамотен гимназист. Факт е, че т.нар. "газови експерти" 95% са на хранилка при Газпром, та им е работата да натискат за нови договори с тях.
41
2
 
10
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
А дано.... а то Русия се оказа " ненадежлен пратньор", а от ул Козяк" са "надежни пратньори"... Нека да е зима, Нека да студ и да няма газ и нефт...
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А руснаците до кога ще палят газа, който по принцип трябва да изнасят и да им носи печалби??? Това е много "печеливша" стратегия - все едно аз, вместо да си продам доматите, да ги изхвърля у канала...
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и азерска газ няма, почна пак войната в Нагорни К.. .. ще смучем на турците трабата, тва е , неизбежно е , цялата европа, фон дер ще го смуче маркуча и ще, сама ще си го поиска
38
21
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия се доказа като ненадежднен партньор и доставчиг на газ. Спря газта за България без никаква причина, ей така заради кефа си. Ние българите повече не искаме да разчитаме на ненадеждни доставчици като Русия. Ние българите ще си доставяме газ не от Русия а от некъде другаде от некои други доставчици, доставчици има бол - САЩ, Норвегия, Катар, Египет, Кипър, Израел, Азербайджан, Португалия, Алжир, Татарстан, Казахстан, Туркменистан, Узбекистан. Повече няма да разчитаме на Русия при такъв голям избор от доставчици.