В търсене на природен газ: Очаква ни студена и скъпа зима

Експерти с прогнозни варианти за възможностите
8 авг 2022 10:58, Петя Славова
269

Служебният кабинет анонсира миналата седмица оздравителен план за оздравяване на "Булгаргаз". Към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост.
Още по темата

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война.

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според него поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима.

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От езерото Байкал Путин щял да ни пусне и вода. А от нас се иска само да лежим и да носим цветя на паметника на Съветската армия.
36
19
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
България се уреди с азерска газ, добре, че скъсахме с Газрпром. Да му мислят в Германия, там ще студуват. Ние сме на сигурен доставчик от Азербайджан, Газпром е ненадежден доставчик.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами крайно време е да пратите по дяволите Грета и гретовци, и да се върнете към въглищата, мазута, *** и пр... Тия климатични идиотщини които се ръсят от няколко десетилетия, са един от най-големите бичове за съвременнит ецивилизации
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40:Ти не си българин.Махай се с пропагандата си!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ он Еър, само на въздух ще го караме ноу гаZ , a и украинска/ ес / жълто-синя = зелена пропаганда на бекграунда без бяло-зелено-червено че бие на руското знаме :))
32
18
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да студувам и да обеднявам, отколкото да бъда роб на Путин и на Русия. Газта миже да е скъпа, но свободата е безценна.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те им го показаха на простолюдието,фенската масовка преди няколко години.. "зимата иде" , "игрите на глада " , "x-men vaccinated dna модификация" и т.н. (ИТН) :))
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31:В Германия ще е студено,в България ще е топло.Гледай си германския президент щом си в Германия и с нашия не се занимавай.Аман от чужденци да ни дават тон в живота и да се пробват да ни разбият държавата.
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен че е няколко пъти по скупа и недостатъчна, газта от Азербайджан се оскъпява допълнително заради транспорта до България през терминалите в Гърция.
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А руската газ пие ли се защото няма вода?
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 "Споко бе ще вземем пример от *** и няма да се къпем и всичко ще е наред хаха" Русия си прокара всички лобистки закони: да не търсим газ където има данни, че може да има, да не се добива, защото не било "екологично", да не се развива намереното, защото било малко (а видяхме "малкото" на Румъния и Турция колко е). Сега русофилчетата се хилите, но не защото няма да се къпете, а защото се радвате, че пак зависим от Газпром. При това сте им помагали.
26
7
 
11
 
! Отговори
Имаме действащ преди 1 година
с Газпром и плащаме неустойки за това че не ползваме газа. Може да възстановите доставките докрая на годината, през това време търсете алтернативи, ако щете! Но излиза че е демократично да стоиш на тъмно и студено, не, мерси! Преживял съм тези времена през комунизма с режим на тока и водата,а новия либерастизъм е точно нов вид комунизъм, само че парфюмиран.Евроценности, сър!
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да ви е студена и скъпа и най вече на малоуниците които гласуваха за простото Киро. Хубаво, че не живея в България.
24
5
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
А ти си на хранилка към " америка за беге" налиГендар ?
23
3
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа аз още се чудя щоо не почнем да си развиваме собствените залижи от газ! Както направи румуния!? Но това е един друг въпрос за който ние закон гласувахме даже да не търсим газ в БГ! Като е ясно кой и защо е лобирал за тоз закон! Инак гледай сега румунците тех п.кин може да ги почеше само и единствено по Клауса! За жалост това е положението в БГ! С толкоз много предатели и продажници на власт в последните 30г какво повече можем да искаме!?
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко бе ще вземем пример от *** и няма да се къпем и всичко ще е наред хаха
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Толкова е просто Алтернатива имаме, и тя е да НЕ отиваме при руснаците, а като всички останали, да си осигурим алтенрнативни доставки (но за това служебните на Радев в момента НЕ СИ МРЪДВАТ ПРЪСТА, дори и за това да осигурят слотове за ЛНГ доставки) и да редуцираме потреблението, докато организираме достатъчно газоподаване.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да е скъпа и студена, овцете не заслужават нищо хубаво
19
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички "газови експерти" в България са на хранилка при Газпром. То няма и как да е иначе, като целия газов пазар в страната се държи от тая фирма. Иначе няма да са никакви "експерти", а безработни. Неслучайно пригласят на Радев в мантрата, че е "много лошо" и ни чака "много лошо" ако не "подпишем с Газпром". Особено нагло става, когато започнат да ни обясняват че сме купували "руски газ" през Гърция и Турция, все едно газа има етикетче и можеш да го видиш от какъв източник е.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ко станА с азерския газ?