ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати

Делян Добрев заяви, че държавата е ощетена с 200 млн. евро
Обновена: 10 авг 2022 13:45 | 10 авг 2022 13:40, Нели Христова
217
ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев показа фактури, които доказват, че България купува газ от "Газпром" чрез посредници.

Още по темата

"МЕТ" е посредник по газа, който купува газ от "Газпром", плаща си в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо. "МЕТ" е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". Именно този посредник "МЕТ" си назначи шеф на "Булгаргаз" по време на правителство на нулево-толерантните към корупцията", каза Добрев по време на брифинг на ГЕРБ. "Както може да видите, в момента, в който е назначен, той започва да купува газ от собствената си фирма. Да не говорим, че има сделки, на които газ се купува скъпо от "МЕТ" и се продава обратно на същата фирма, но евтино. Тоест, държавата купува скъпо от "МЕТ" и го продава евтино на "МЕТ."

"Разликата е 7 млн. лева само за един месец. 7 млн. лева с две фактури. Няма заплати, няма ток, няма суровини, няма никакви други разходи. Пише се една фактура от "МЕТ", една фактура от "Булгаргаз", две платежни и "МЕТ" прибира 7 млн. лева", допълва депутата от ГЕРБ.

Добрев показа и фактура от "Винтерсхал", друг посредник на "Газпром", от който България е купувала газ през 2012 година.

"Колко качват цената посредниците? 30%. Колко са тези 30% само през последните няколко месеца? За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 млн. лева по 30% - по 200 млн. евро са прибрали посредниците. Добре ли е това за тези, които щяха да правят антикорупционно мнозинство?", пита бившият енергиен министър.

"Много се говори за танкерите. Знаете ли какво стана с тях? Двата танкера ги продадоха в Гърция и Турция и купиха газ от посредниците. В България няма фактура от американски доставчик на газ. Какво означава това? Като нямаш фактура от MLG означава, че не си купил от това MLG. Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", повтори на няколко пъти Делян Добрев.

"Знаете ли от къде знам? За да пристигне от Америка газ в България, той трябва да пристигне от Гърция към България. Физически този газ, който се разтоварва в Гърция или Турция, трябва да влезе в България. Ние не сме имали обърнат поток. Газът тече от България към Гърция", обясни той.

"Сутринта Кирил Петков е говорил кой трябва да влезе в затвора. Ако в България правосъдието си свърши работата, единственото, за което трябва да се притесняват Кирил Петков и Асен Василев е как да избегнат влизането в затвора. Нищо друго. Защото с тези посредници, които ви показах, българското общество е ощетено с 200 млн. евро заради техните посредници", заяви Добрев и заяви, че основателите на "Продължаваме промяната" трябва да си търсят добри адвокати.

Добрев прогнозира, че недостигът на природен газ през зимата ще бъде около 1/3. Дори тези седем танкера да пристигнат, както и заедно с азерския газ, те няма да бъдат достатъчни.

2/3 от икономиката ще работи, 1/3 няма да работи, каза той и препрати въпроса към настоящето служебно правителство и новосформирания кризисен енергиен щаб.

"Хората, които най-много говорят за корупция, са тези с най-големите сделки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе този още ли живее под наем в жилище на майка си?
50
6
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Това да осъдят двамата "харвардци" (без дипломи за висше образование!) е в реда на нещата. По-интересно обаче е друго - защо Украйна се скъсва да изнася руски газ и да печели от транзита и защо САЩ са УВЕЛИЧИЛИ покупките на руски газ и нефт(!!!), а ние, бал-ъ-ците (=ЕС и особено БГ), трябва да купуваме пак руски газ (друг няма откъде, разберете! Говорим за големи количества!), но НА ТРОЙНА/ЧЕТВОРНА ЦЕНА??? Някой ще обясни ли?
49
10
 
11
 
! Отговори
Владо преди 1 година
До АнонименТук въпросът е не какъв е Добрев а какво са правили просто Киро и Кокорчо. Ако са правили такива плитки схеми са за затвора.
48
7
 
10
 
! Отговори
За КИРО- ЗАКОНИ НЯМА преди 1 година
ГАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ, КАТО НОСОРОГ-ЕДНОРОГ.......... ЗАТОВА НЕ АДВОКАТИ, А ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИКАТ ТРАПЕРИ........
47
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрев е един от най-големите престъпници в тая държава.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тавариш Тролски, ти може и да се бъзикаш, ама това е истината! Аз работех като тpол доста време, и тогава пишехме в подкрепа на ГЕРБ, но трябваше яко да плюем по Русия... След като започна войната, ни спуснаха нова кампания да сме пишели в подкрепа на Русия, което премина границата ми на морална хигиена и напуснах...
45
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ имаха 12 години цялата власт да призоват доказани престъпници като Доган, Пеевски и Данчо Ментата да си потърсят адвокати, но те предпочетоха да се съюзят с тях в грабежа. За това е сега цялото това дружно реване на мафията срещу кабинета Петков и активиране на всички налични ресурси да го свалят, защото само за 6-7 месеца управление им разбутаха кочинката.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42Много се дразня когато некомпетентни хора се изказват поне се обрзовайте и вижте от каде идва корупцията и коя държава до ден днешен се управлява по този модел.За това сме на това положение в БГ защото е пълно с неграмотни пиани и надрусани хора в нашата държава
43
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Добрев- Германия си плаща в рубли и да има намален дебит, но газа не е спирал никога!! Ние просто искахме така да плащаме в евро, че да блокират парите на руснаците от санкциите и те да си дадат газа без пари. Киро лъже, че ще спре газа на руснаците и няма да има доставки пл тръбите! Германци и австрийци го доказват!
42
13
 
29
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Дано успеят да осъдят Киро и Асен Лъжите за слугинажа им към Брюксел. Лошото е, че не могат да осъдят и европеидните про'с'таци гласували за това!
41
5
 
6
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Белене се построя без фактури и без ЯСНИ собственици на фирми за милиарди.
40
9
 
4
 
! Отговори
Тавариш Тролски преди 1 година
Извършвам професионални тролски услуги. Без значение партия, националност , пристрастия - всички обслужваме професионално. Разбира се тези които плащат най-много и са най-редовни клиенти са с предимство. Засега това са проруските петоколонници - клиент номер 1 и гербеските подразделения на Бойко клиент номер 2. Другите са спорадични, ако разчитах само на тях шях да обява фалит.
39
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен гербер преди 1 година
ЛЕна ще ги защитава ,тя е безупречен юрист
38
11
 
13
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
За какво са им адвокати като си имат Прокурор? Това и ГЕРБ добре го знаят.
37
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да напъва ,с компроматите тази омразна вече за българина партийка.Пак ще загуби за 4 път изборите!-:) 12 г имаше време да я " харесаме" и щом не са на власт ,значи че предпочитаме други партии вече!-:)
36
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен гербер преди 1 година
Браво ! Очакваме Гешев да потърси отговорност за държавна измяна от харвардците и всичко ще си дойде на място
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече се обърках, кой кого смята да прати в затвора - ПП ли беше, ГЕРБ ли беше, ще си направя едно кафенце и ще гледам турско филмче на климатик. После сериозно ще реша кой да отиде първи в затвора.
34
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа в България е свикнал с корупцията. Без нея се чувства несигурен за бъдещето си. С корупция и измама издържа и изучава децата си. Затова връзката му с Москва е здрава. Там е майката на корупцията.
33
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С хартиените доказателства на ГЕРБ, Дилянчо да си изтрие ***, те за друго не стават.
32
11
 
17
 
! Отговори
ПП =БСП =ДБ =РАДЕВ преди 1 година
те са ПРОМЯНАТА.............те ЗАЕДНО ОГРАБИХА целия български народ за 6 месеца........