Сачева: Кабинет на малцинството е крайна форма, но сме готови

Данните за бюджета са изключително тревожни, каза тя
26 окт 2022 10:20, Анисия Иванова
29

От финансовия министър чухме изключително тревожни данни за бюджета, заяви бившият социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

"Че ще има дефицит от 6,6%, което ни отдалечава от плановете за еврозоната и ще постави страната пред голямо изпитание в следващите 3 години. Трябва да се тегли допълнителен дълг, който ще бъде в размер на 16 млрд. годишно. Това са тревожни числа, до които ни доведоха политиките на правителството на "Продължаваме промяната". Беше съобщено, че служебното правителство не възнамерява да внесе бюджет за следващата година", коментира тя в ефира на "България сутрин".

Още по темата
От ГЕРБ подкрепят удължаването на настоящия бюджет, тъй като все още не е ясно дали ще има мнозинство, което да поеме управлението на страната. Няма и политически консенсус за политиките по сектори.

"Да се внесе бюджет в НС, когато повечето партии са с настройката, че може би ще отидат на избори, това би означавало скок на популизма до такива размери, че вероятно и този дълг от 48 млрд. може да се окаже недостатъчен за следващите 3 г.", изтъкна Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че политиците трябва да бъдат изключително внимателни, когато обещават ръст на доходите и пенсиите.

"12% ръст на пенсиите по швейцарското правило ще бъде възможен, тъй като това се залага по закон и няма как да бъде отменено. И в момента бюджетът залага тези 12% ръст. Минималната работна заплата е решение на Министерския съвет и зависи от служебния кабинет. Дефицитът от 11 млрд. лв. много ясно се разпределя - 5 млрд. от него са свързани с увеличените пенсии и допълнителните здравно-осигурителни плащания на държавата. Почти 2 млрд. са свързани с увеличените заплати в различните сектори. Около 3 млрд. са капиталовите разходи", обясни Сачева.

По думите ѝ ще се търсят различни пресечни точки и варианти за подкрепа за бюджета. Сачева е оптимист, че ще се намери решение.

"С президента ще бъдат обсъдени възможностите за сформиране на кабинет в рамките на първия мандат. Правителство на малцинството е крайна форма, която също сме готови да предложим. Не е най-добрата форма, но сме готови да докажем, че сме отговорни хора", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Този, който стоял зад Бойко Борисов, само това ли е правил. Или и секс. Сачева си мисли, че от нея зависи нещо. Тя също е в историята на България, както и останалите полтици на страната. Те продължават да си говорят сами, но си мислят, че някои ги слушат. Честито на управителя и подуправителите на БНБ.
16
4
 
4
 
! Отговори
Наденица Сачева преди 1 година
Лапачката свърши, и да сте готови да крадете още, ще трябва да поотслабнеш.
15
3
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Вземете мандата, съставете нормално редовно правителство и работете. Само така ще набиете до скъсване стоманените обръчи на мижитурките и на големите некадърници. Успех.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свинячева даде да се разбере, че в тази криза мутропитеците от ГЕРБ са готови на всичко, за да прегпварят, макар да няма с кого (изключая традиционния им партньор-ДПС), само и само за да могат да откраднат още малко, а и разбира се да задържат мутропитека в Банкя, далеч от килията
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Цуни МикураМожеше да напишеш английските думи на английски език: ugly beach, което се превежда като отвратителен,гаден негодник.Не забравяйте,че зад ББ стои председателят на управляващата ЕНП Манфред Вернер, т.е. управляващите ЕС с такива пешки си служат, а зад К.Петков - американското посолство. Затова Киро ни остави без газ и изгони 70 дипломати, а А.Василев ни остави без бюджет за 2023 г. и сега иска служебният кабинет да изготви бюджета, а депутатите от 48 НС да го разискват и критикуват
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не я ли е срам да се показва нищо за хората в социалната свера - само празни приказки да тече мандатаДаже шулева бе по стока от това нещо
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жо Сачева, вие не разбрахте ли, че за да ви възприемат колегите ви като нормални, способни на компромис и на съобраьителност хора след 12 години господство, ще се наложи да помолите вашият вожд и повелител, завършил Пожарно дело във Висшата милиционерска школа ВМШ Симеоново далече преди 1991 г. , Б.Борисов да отстъпи крачка встрани. Тогава нямаше да ви бламират 1,5 години, да ви чегъртат и да се правят на демократи и харвардци на ваш гръб. ВБр избра индиец за премиер, а вие се насландисвате.
10
9
 
9
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
Киро Т. и Кокорчо внесоха политическата криза в Бг, а Радев я имплементира. Политическата криза в Бг ще е дълга, не се съмнявайте!
9
12
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами дори и това е решение, все някой трябва да я оправи тази държава, а ГЕРБ са доказали че могат да го правят, не случайно 12 години управляваха с кратко пркъсване когато Олигарски дойде на власт с мандата на ДПС и правителството на БСП, след едни протести, като тези под юмрука на фигуранта, след което фалира КТБ, а Пеевски беше избран за Шеф на ДАНС...пред алтернативата на кирчовците, кокорчовците, мравоядите и гномовете им и БКП-БСП, ГЕРБ е по-добър вариант дори с парвителство на малцинството
8
5
 
8
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
БЕЗМОЗЪЧНА ИНВАЛИДНА НЕЩАСТНИЧКА
7
4
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Не е лошо като ще се пускаш в ефир по националната , преди това да измиеш суратя ! Не искам си представям кво се случва по-надолу !
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе каде е ричко мазния не чувам претенции от него напоследьк
5
4
 
10
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Вие сте готови на всичко само и само да управлявате. Аре без вас и този път!!!!!!! И Сачева кажи адрес да ти изпратя шампоан че видимо май си го закъсала!!!!!
4
2
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
ГЕРБ са готови на всичко за да стигнат пак до държавната баница, но не ми се вярва да стане. От трите мандата на ГЕРБ се разбра, че която партия е направила коалиция с Бойко е отишла в небитието.
3
2
 
1
 
! Отговори
всеки преди 1 година
ден си правя щото не помня кво сьм яла снощи
2
3
 
6
 
! Отговори
но преди 1 година
4е е ци ганка и на 6амански брьтвежи аиде без
1
4
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Дебела предателска крава ! Тест за накротици направи ли си ?