Евродепутат: Спечелихме ненавист и от Русия, и от Украйна

Президентът управлява в момента, смята Андрей Новаков
4 ное 2022 21:55, Анисия Иванова
64

Фактът, че Народното събрание взе решение със солидно мнозинство, с което показва, че сме солидарни с Украйна, е красноречив. Въпрос на експертиза е да се прецени какво можем да дадем. Важно е, че можем да предоставим техника, с която украинците са се обучили да боравят. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му решението не може да бъде определено като "коалиция на войната", тъй като България  не е изпратила оръжие на Украйна, с което да нападне Русия.

"Тази война трябва да приключи час по-скоро. Това ще се случи, когато тези, които започнаха войната, спрат с агресията и седнат на масата за преговорите", подчерта Новаков.

Според евродепутата няма как на България да бъде вменена вина, че е подпалила войната и помага на агресора.

"Първо от страх не смеехме да кажем, че ще помогнем на Украйна, с което разочаровахме своите съюзници и украинския народ. От друга страна, ако са се изнасяли оръжия тайно - печелиш ненавист и от двете страни, което е рядко срещан майсторлък", коментира той.

В студиото на Bulgaria ON AIR Новаков изрази становището си, че приетото по-рано решение относно бюлетините не връща хартията, а дава възможност за избор на гражданите.

Той дискутира и темата за закупуването на нови изтребители F-16.

"България от дълго време е член на НАТО, това е пътят, по който сме тръгнали. Има абсолютно ясен консенсус след 45 години комунизъм в България, най-нормалното е да си купим такива самолети", констатира евродепутатът.

Новаков каза още, че по въпроса с приемането на еврото "трябва да оставим емоциите настрани и да разсъждаваме трезво - да видим къде са приели еврото и как живеят".

"Когато видиш, че отговорът на всички тези въпроси е - "по-добре", тогава няма да има две мнения по въпроса. Ще остане само една крачка - Шенген", смята той.

Новаков не пропусна да отбележи, че за него е непонятно как една държава може да бъде управлявана без бюджет

"Без значение дали му е приятно, или не - президентът управлява в момента. Трябва да стане ясно, че във време, в което инфлацията надхвърля 20%, не можем да останем без бюджет", категорично заяви той.

Новаков обобщи, че има риск България да загуби пари по Плана за възстановяване заради забавянето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма финансови средства да поддържа голяма, боеспособн армия и именно, затова е в НАТО и ЕС . Ако не бяхме в НАТО... отдавна щяхме да сме руска губерния. Толкова ли е трудно да се се проумее от празните русофилски кратуни?
19
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой ненавижда България ама знам че народа ненавижда вас от герб!
18
0
 
11
 
! Отговори
Ядосан 3 преди 1 година
На чл.5 при влизане на нападната страна в пакта може да се прилага ако страната го поиска. Та дотолкова ни пази НАТО. Не повече отколкото сега на практика пази Украйна. А може би и по-малко. Затова има огромна разлика между военните доставки от Полша и да продаваме на Полша а тя да оказва "помощта" и да даваме директно оръжия на Украйна. Да не говорим че има и други споразумения, касаещи Турция.
17
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България отдавна трябваше да изпрати всички възможни оръжия на Украйна... Ако не бяхме в НАТО сега Фигуранта щеше да е губернатор, а не президент на България. Именно заради украинските русофили.. кремълският пcиxoпат влезе в Украйна с башибозука си... защото си мислеше, че са много и ще посрещнат руските фашисти с отворени обятия. Обаче не позна и сега ще яде пердах.
16
0
 
0
 
! Отговори
Ядосан 2 преди 1 година
Заради тази точка в устава на ООН, чл.5 от устава на НАТО бе променен като приемаха България. До този момент само измежду западните страни имаше победени в НАТО и те бяха урегулирани с хелзинското споразумение от 1976. Член 5 преди беше че всяко нападение се разглежда като нападение към САЩ и САЩ и другите страни са длъжни да отговорят. След това беше че всяка страна е длъжна да предприеме мерки, каквито намери за добре, като може да се счита и като нападната. С допълнението че формулировката
15
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв консенсус за НАТО няма. И НАТО няма. Даже Тръмп го каза. Многословието на тема :"лоялност към организцията и партньорите" е пушилка да се замаже трагедията. Живея в град, в който от цветущо военно училище сега са останали самосрутващи се сгради, оградени, добре че има дървета, да не се вижда пустош и развалина. На празник излизат 20 военни дебелаци за украса.
14
1
 
0
 
! Отговори
Хектор преди 1 година
Най- големите ни деца ни се били сърдели, голем праз- да си се бият там тогава .И двете са създадени от нас .
13
10
 
2
 
! Отговори
Ядосан 1 преди 1 година
Та да изясним на автора: за разлика от Полша да речем, България е формално губеща страна във втората световна война. Съгласно устава на ООН, който е приет от България, страна победител, Русия включително, може да напада всяка губеща страна ако реши че натрупва военен потенциал или води заплашителна политика към нея. Трябва само да уведоми останалите страни съюзници. Така че не е важно какво си мисли този или онзи, важно е какво си мисли вероятно параноида Путин. Това е старо, но действащо право.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е нашите новоизпечени и позапечени вече политици да бъдат изпратени на курс за опресняване на знанията във форма на учебна екскурзия из Русия. Да поогледат поне отвън какво има оттук до края на света. Като се върнат след 3-4 месеца, пак да си изприкажат рецитатцията.
11
10
 
11
 
! Отговори
В допълнение: преди 1 година
специално вие гербераЗтите спечелихте ненавист и от българите!
10
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
150 човека взеха решение за цял народ, но не питаха народа. Ей така, просто да видят нагласите. Не питаха щото знаят мнението на хората.
9
8
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как няма да ги спечелим, като тия два народа, които са един народ, това е истината за украинския и руския народ виждат всички ходове на Путин и Зеленски и ги разбират много добре. Нас тука не ни питат нищо, няма референдуми, едно евроатлантическо мнозинство от четири партии, Новаков е част от едната от тях си гласува в парламента да се дадат оръжия за Украйна само и само, за да угоди на Запада. Няма да се допитат до народа, референдум да има по въпроса, защото е важно одобрението на Запада.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна днес иска оръжие от България, утре ще поиска войски. Българи, мислете с главите си, българки, имате синове и съпрузи. И животите на семействата си ли ще дарите на Украйна?
7
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв консенсус няма за НАТО.Никакъв! Беше ни натрапено. Няма да се намери бивш военен в България, който да ви каже, че с влизането ни в НАТО армията ни е станала по-боеспособна. Точно обратното ще ви кажат. НАТО няма. Има войска и военно -проимишлен комплекс на САЩ и няколко дъежави за цвят, които поддържат смешни боеспособности. иначе продават оръжие на който иска да се избива....
6
4
 
6
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Новаков, украинците казват че преговори ще има когато руската армия се измете от Украйна .Ти искаш да спре войната и да се преговаря , но умишлено пропускаш най -важното.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така се събрахме.Всички имате сурата на прости тикви по-прости и от КИРО.БОГ ДА ПОМОГНЕ НА ПРОСТИТЕ БЪЛГАРСКИ ЧЕДА.Прости им БОЖЕ.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да си обират парцалите
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питай твоя Онбашия,кога въртене клането,заедно с Путин и Ердоган ПАША.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
He я cneчeлиxмe ниe, a ни я тecлимиxa нaчaлницитe...
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новаков, противно типче такова, твоята партия гласува да пратим оръжия, така че утре ако ни въвлекат във войната ти и твоите господари от Банкя ще горите в ада.