Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна

Обновена: 9 дек 2022 15:42 | 9 дек 2022 13:36, Камелия Цветанова
234
Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

„За“ гласуваха 148 депутати, „против“ - 46, а „въздържал се“

Очаквано против гласуваха от „Възраждане“ и БСП, с изключение на социалиста Явор Божанков, който се отцепи от партийната повеля и гласува "За".

Още по темата

Позицията на левицата е, че по този начин България се въвлича във войната.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че решението на НС е прието по лековат начин без присъствието на министъра на отбраната, без главнокомандващ, без министър-председател.

"Направихте всичко възможно България да стане максимално близка до този конфликт. Дава се възможност и за участие с жива сила в този конфликт, не знам дали разбирате какво извършихте", посочи той.

Още от сутринта социалистите се обявиха против обсъждането на решението.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. "С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения", подчерта той.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. "Народното събрание не е изпълнителна власт.",, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. "Народните представители имат правото да се произнесат", категоричен е той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси", каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. "Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна", подчерта той, цитирин от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48. Гледай само да не се наакаш от злоба и омраза.
49
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво
48
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябваше ли да изпълняват волята на народа? А той в преобладаващата си част е против.
47
10
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Много добре. Но можеше още в началото на войната и трябваше да се освободим от музейните съветски железа и тенекета докрай,защото украинците боравят с тях. И в НАТО всичките държави да сме с еднакво по стандарт на нашия Съюз за отбрана оръжие. Но и това ще стане,макар и по-бавно в изостанали държави,като България,Румъния и Унгария.
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи според г-жа Трансимпекс-да продаваме може:но да изпратим помощ -е "въвличане във война" ..( да не говорим ,че е огромен СРАМ - това да не е направено въпреки кохорта от зелени чорапи с отвратителен съветски "мирис"завършили западни академии..с натовско и проевропейски "убеждения"-;)..че като "членове" на НАТО..и дори от съвсем човешка емпатия за помощ и защита..трябваше да е направено)..а тия от "Възраждане"-клонинг на "национален"(-в ролята на Атака) путински миш маш пропаганда- КАКВИ СА
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИДИЛ , Ал Кайда и други подобни харесат тази новина . Ще има пак да си пазаруват "укрооръжие" . Тъй де , за кво да го пращат в бойните действия - рано или късно или ще се самоунищожи , няма къде да се ремомнтира , или руснаците ще го унищижат . като се пусне в нета - ще се изкарат парички поне - такива мисли се въртят из главата на укроуправляващите
44
2
 
12
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
НЕЛЕГАЛНОТО ИЗПРАЩАНЕ ВЕЧЕ СТАВА ЛЕГАЛНО!!! СЛАВА НА РУСИЯ !!! САМО ДАНО Е ПО СКОРО ВРЕМЕТО КОГАТО ПАРЛАМЕНТА Е ПЪЛЕН С АНГЛОСАКСКИ ПИСОАРИ И ЦОКАЛА ТЕЗИ ГЛАСУВАЛИТЕ ДНЕС И ДА ВЗЕМАТ ТОЧНО ДА ГО КАЛИБРОВАТ!!! ЩЕ НАСТАНЕ РАДОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АУТИСТА УЖ СЕ КАРА С МЕСИ, ПЪК ГЛАСУВА С НЕГО. РУБЛЕН УЖ СЕ КАРА С АУТИСТА, ПЪК ПРОДЪЛЖАВА ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО, КОЕТО ТОЙ ЗАЛОЖИ. УЖ ИНАЧЕ МОГО СЕ МРАЗЯТ... ЗА ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА!
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много се надявам Ниновная на следващите избори да не вземе и 5%.
41
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В аптеките липсват лекарства, болници се закриват, сметките за ток и цените на всичко летят нагоре. Тия обаче гласуват за оръжия на Украйна. Решиха всичките проблеми на България, та тръгнаха и украинските да оправят... Вие депутати на Украйна или на България сте?
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре че са ЕС и НАТО иначе щяха да цъфнат народни републики по цялата територия на България
39
7
 
11
 
! Отговори
джо преди 1 година
Нищо ново под слънцето, на "нашите" депутати просто им набиха канчето от американското посолство. Както винаги, приказките за свобода, демокрация и тям подобни са само за прах в очите. От кога оръжието започна да убива само военни, а цивилните жертви от Донецк не са хора??? За избягване на цивилни жертви, просто спряхме излъчването на руските канали.
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решили? Те никога не са решавнали нищо. Не за това са спуснати в НС. Те само изпълнявам поръчките.
37
4
 
6
 
! Отговори
Да благодарим преди 1 година
На добрите хора, че ще ни прекратят мъките изведнъж, изневиделица и докато преброим до 6. Толкова секунди ни делят от оня свят. Пък може и да е по-свестен!
36
3
 
25
 
! Отговори
Бай Асен преди 1 година
Това беше най-важното решение за България, повтарям от изключителна важност за цялото благоденствие оттук нататък на българския народ, ние нямаме други проблеми. Надявам се, че хващате иронията. Пак да гласувате за ДБ, ПП, ГЕРБ, ДПС, много про.ст народ, грам не ги интересуват проблемите на народа, и тоя народ пак ходи и гласува за тия *** и еничари, просто не мога да си го обясня!
35
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега вече руснаците загазиха. С нашите оръжия украинците ще победят Русия... или може би не.Или май май единственото, което ще постигнем, е да ни въвлекат във война с Русия. Май май това е идеята на господарите.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия евроатлантици все за руско изнасилване говоря . Голям мерак
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащам данъци и имам право на мнение .Всички до един до един гласували и техните роди да гинат от болести .Амин !
32
4
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 година
ЩЕ ИМА НАРОДЕН СЪД ! ПОМНЕТЕ !!!
31
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е , че колкото повече оръжия се пращат , толкова повече се удължава агонията на украинците . Защо се продължава тази политика , само от Вашингтон може да кажат . Една от причините - продажбите на оръжейните компании за миналата година - над половин трилион долара . А тази ще е още по-голяма какафония , почти всичко си изчерпа запасите ...