България има готовност да евакуира Християн Пендиков

Румен Радев осъди агресията над българи в РСМ
20 яну 2023 14:52, Нели Христова
72
България има готовност да евакуира Християн Пендиков
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид. Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение.

Президентът Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Е затова трябва да имаме силна армия и самоотвержени политици, за да не може *** да унижават българи, където и да са те
43
3
 
17
 
! Отговори
Уилям Линч преди 1 година
Съд за Киро предателя. Вдигна ветото за тази сбирщина и се усили агресията срещу българи в пъти!!!
42
2
 
4
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Лицемерии безкрай! Всички политици ще се изкажат по темата. Като толкова сте загрижени за българите зад граница, къде са ви политиките, културните центрове, училищата. Има ги на хартия, но без реално финансово обезпечаване.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво остро осъждане. Тия тримата трябва да бъдат намерени и изтрити от лицето на земята. Палиха врата никаква адекватна реакция от наша страна, стреляха, сега побой, следват убийства, защото има мекотели сред нашите политици и онези виждат че могат да се измъкват безнаказано и така увеличават степента на престъпления, това ще е така докато те не спрат или ние не ги спрем.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англосаксите ,никога,ама никога не са искали да има силна България в Европа.4000 са избитите от техните бомбардировки в София .За това и ни разпарчетосват навремето.Продължават да рият и сега.
39
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РРРТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА БЪЛГАРИН, А ЗА РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ФАШИЗЪМ В ДЪРЖАВА КАКНДИДАТ ЗА ЧЛЕН В ЕС!
38
0
 
7
 
! Отговори
Идемо преди 1 година
Радьов си го представям надянал пилотската каска вече над небето на Куманово. Дръж се, християне.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименС КАКВО?С ДВЕТЕ РЪЖДЯСАЛИ УАЗКИ ОТ ПОДЕЛЕНИЕТО В ГОРНА БАНЯ ЛИ?ВИЕ ДА СТЕ БЛАГОДАРНИ,ЧЕ ТУРЦИЯ НЕ Е ПРЕДПРИЕЛА ОЩЕ СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ И НА ВАША ТЕРИТОРИЯ,ЧЕ ТОКУ ВИЖ СМЕ ОСЪМНАЛИ СЪС "CNN BREAKING NEWS:TURKEY HAS INVADED INTO BULGARIA"!
36
1
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Умникоо и запека ти е заради Русия.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия провежда "военна операция" в Украйна. Турция реализира такава в Сирия. А ние какво чакаме че не спретнем една военна операцийка в Македония?
34
1
 
8
 
! Отговори
РРР преди 1 година
Какво чакате още ?! Твърда реакция трябва , ударете по масата в Брюксел най- накрая . Не може този македонски фашизъм да продължава. Докога ще се свиват нашите политици като мишлета и се чудят как политически да излизат от ситуации. Знам , че не е лесно , но трябва да се покаже характер . Дали го има , това е друг въпрос. Не желая лошо никому , но вече това отношение срещу българи е системно и ще продължава да се изостря . А ако момчето беше албанец?!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23Умникооооо ,всичко това ,което става в югозападна България е само заради Русия ..Неграмотността и незнанието,изопачаването на историята ,идва именно от тях ,а тук в България слуги много
32
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдеее,да им се чудиш на акьла на тия бьлгари!Като изгладнеят и почват да нападат и да правят опити да побьлгаряват други етноси!Несполучлив излезна опита им с роми,помаци и турци та сега с македонци!А бе никой не ще да става бьлгарин бре,и.....ти!!!
31
2
 
12
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
Варварските актове на рушителство, палежи и физическо посегателство над хората с българско самосъзнание в РСМ са само върха на айсберга. Неговата база е поддържаната десетилетия наред от известни външни центрове ксенофобска идеология. Идеология на отродяване, противопоставяне, репресии и недобросъседство.Тази идеология трябва да бъде официално изправена на подсъдимата скамейка на ЕС редом до останалите идеологии, които подтикват към омраза, агресия и насилие, а досиетата на УДБА отворени !
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35:Провокация е името на клуба.От СеРеУ са му го измислили точно,за да обвинявате после руснаците и сърбите.Гръм да ги удари тея интриганти!
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре главнокомандащия,стягай войската.Хахха забравих,че нямаме такава.Президент пилот и си даде самолетите на Украйна ,че му наредиха.Клоун като Зеленски ,пионки.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спиро дебърски нищо не знае за българите. Той се е появил в България от дебрите и степите на Сибир
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рундююю,нали вдигаш юмрук,аре да те видим,ти си на ход.Вето за ЕС.Или те изкомандваха англосаксите и ти им козируваш.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаят, че провокациите са от сръбска и проруска връзка . Но нашите управници мълчат. От страх ли от гузна съвест ли ????
25
15
 
4
 
! Отговори
Спиро Дебърски преди 1 година
ГЪРЦИЯ И РОМАНИА ТРЯБВА ДА ЛИКВИДИРАТ ТОВА СЛАВЯНО-ТУРСКО-РОМСКО ОБРАЗУВАНИЕ : Билгария...Оригиналните Българи са Уигури, Уногондури и Кутригури===навлеци от Памир и ТянШан ...А Днешните са Македонци , Гърци (Трако-Еллини) и Романски Влахо-Даки .