Все по-трудна е организацията на избори в чужбина, отчете Милков

България никога досега не е имала по-силна подкрепа за Шенген
27 яну 2023 12:42, Красимир Ангелов
18
Все по-трудна е организацията на избори в чужбина, отчете Милков
Снимка: БГНЕС

Все по-трудно става организирането на избори в чужбина. Това мнение изрази служебният министър на външните работи Николай Милков по време отчета за свършеното от ведомството в рамките на служебното правителство.

Според него последните промени в Изборния кодекс допълнително ще усложнят процеса по организация на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април.

Министърът отбеляза, че първи приоритет за всяко служебно правителство са изборите. Те бяха организирани и проведени успешно, заяви Милков за предишните избори и добави, че на тях са гласували повече от 178 000 български граждани зад граница.

Външният министър посочи, че България никога досега не е имала по-силна подкрепа за присъединяване към Шенген.

"Очевидно, че в този период не успяха да бъдат създадени всички предпоставки за пълноправното ни членство, въпреки всички положени усилия. България обаче никога не е имала по-силна подкрепа за присъединяване към Шенген", посочи родния дипломат №1.

Министър Милков припомни, че Нидерландия и Австрия имаха претенции за членството на България в Шенген. Швеция беше колебаещ се партньор в началото, но впоследствие Швеция заяви подкрепата си, която е ключово важна, тъй като тя сега председателства Европейския съюз, каза още той, цитиран от БТА.

Беше потвърдена подкрепата от водещи европейски държави – Германия, Франция, Италия, Испания, като тя не е пасивна, а активна, което означава лобиране пред останалите, работа с Европейската комисия, убеждаване и сериозни усилия в полза на това българското членство да се случи.

Към днешна дата австрийската позиция е продиктувана главно от тяхната оценка за неефективност на механизмите на Шенген и по-скоро претенциите им са към Европейската комисия. България и Румъния стават заложници на едни такива процеси, които протичат в Шенген, добави Милков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
И още от гурбетчия преди 1 година
До 16. От чужбина. Проблема ви в бг-то е, че все някой друг ви ака в гащите. А гледането в чуждата паница ви е национален спорт. За завистта ви да не говорим. . . . . . . . Защо така остро? Всички са свободни да отидат на гурбет и да се докажат какви юнаци са и колко са добри. Това, че останалите в България 12 години избират едно и също и очакват някаква промяна не говори добре за умствения им багаж! Вижда се ясно, че трябва помощ от чужбина! Край на дискусията - има конституция, точка!
16
0
 
0
 
! Отговори
От чужбина преди 1 година
Проблема ви в бг-то е, че все някой друг ви ака в гащите. А гледането в чуждата паница ви е национален спорт. За завистта ви да не говорим.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 Българин ТУК Крайно време е да се забрани гласуването в чужбина. Не може Пени(Пенка) от Чикаго, Шефкет от Бурса, Георг от Щутгарт, алчни лекари, плодоберачи, миячи и др.,отишли доброволно за "големите пари" и "отличния живот", който им предлага Запада, където с данъците си подхранват техните икономики, да определят кой ще ни управлява. . . Може и трябва, защото заради такива умнокрасиви *** като теб се отблъскват инвестициите в България и без гурбетчиите ще умреш от глад! Пари?
14
1
 
1
 
! Отговори
Българин ТУК преди 1 година
Крайно време е да се забрани гласуването в чужбина. Не може Пени(Пенка) от Чикаго, Шефкет от Бурса, Георг от Щутгарт, алчни лекари, плодоберачи, миячи и др.,отишли доброволно за "големите пари" и "отличния живот", който им предлага Запада, където с данъците си подхранват техните икономики, да определят кой ще ни управлява. Ако милеят толкова за България да си стояли тук и да помогнат да изправим страната ни, и стане поне малко като страните, които са избрали!
13
0
 
1
 
! Отговори
към 12-0т чужбина преди 1 година
А-а-а ние знаем че стоите на социални помощи, не работите, какви данъци, а ЕС ни дава доста по-малко от това което държавата му плаща като вноски, ама уведомете се де!
12
3
 
1
 
! Отговори
От чужбина преди 1 година
ЕС налива в бг милиони от данъците които ние плащаме в чужбина. В пълното право сме да избираме кой ще краде тези средства. А родолюбците в бг да престанат да се осигуряват на минимална и тогава да говорят за плащане на данъци.
11
0
 
6
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Ако сме български граждани наистина и живеем в България ,трябва да спрем избягалите от страната да определят съдбата ни.Ще има много за и против ,но аз като българин не желая външен човек да определя съдбата ми.
10
1
 
8
 
! Отговори
Скромно мнение преди 1 година
Ами махнете изборите в чужбина. Тези хора са избягали от България и нямат право на мнение.Ще спестим и някой лев. Те ни натресоха Слави , за да се подиграят с родината си.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм ЗА право да гласува да има само този , който има постояно местожителство в България.Не е редно хора ,които си дирят късмета по всички краища на света да ни определят съдбините. Какво знаят те за България освен това което медиите ги облъчват. Кой плаща сметката за това те да гласуват?Който мисли ,че има право ,да си дойде в България да гласува! Хем ще си види близките и дереджето им..
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кофти , особено в РСМакедония .. Ама кой ще ти ходи на избори в БГ вече ?ДПС да стават 1-ва политическа / движение/ сила , Ердоган Президент , и столица Анкара , .. и всичко да си идва на мястото , българина НЕ-МО-ЖЕ да У-ПРА-ВЛЯ-ВА !
7
0
 
4
 
! Отговори
към 4 преди 1 година
Правилно, за правата има и задължения ! - да плащат на място наема поне на помещението
6
2
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
И после същите българи от чужбина ще дойдат и ще ни се демонстриран и надсмиват с високите си валутни пенсии от чужбина за това, че ние останахме тук и си тачехме родината
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премахване на двойното гражданство за държави извън ЕС - защо до сега не взехте това решение? - а се занимавате с хартиеното гласуване за турските старци
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ние да съблюдаваме правото им на гласуване и да плащаме????? - те НЯМАТ никакви ЗАДЪЛЖЕНИЯ към България, плащат данъци на други държави !!!!!!!!!! Имат друг стандарт, спазват други закони, КАК така ще определят нашия живот????
3
1
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
До сега не разбрахте ли, че българите, устроили се в чужбина въобще не ги интересува вече България! - казват си го сами. Прогонихте ги, останахме без деца и внуци, за да се нагушат политиците!
2
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Най-добре е изобщо да не се гласува в чужбина.Управлението на България трябва да се определя от хора,които са избрали да живеят в България.Като живееш извън България не познаваш обстановката и гласуваш безотговорно.
1
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
в турция българи няма защо гласуват с хартиената бюлетина и вкарват депутати отдпц в бълг парламент каква им е ползата от изборите никаква а депутатите от дпсса с 30 години мандати в нс те не са никакви депутати а капиталисти това е еднаикон групировка вредна за българия така че да се забрани гласуването на гражданитес двоино гражданство само напрежение и беди