Посланик Москаленко: Помощта на България е от голямо значение за Украйна

Надявам се тя да продължи, посочи дипломатът
Обновена: 3 фев 2023 11:08 | 3 фев 2023 11:08, Красимир Ангелов
105

Украинският посланик в България Виталий Москаленко ще бъде заменен от Олеся Илашчук. Това гласи указ на президента Володимир Зеленски, като целта е да се укрепят украинските посолства.

"По мое дълбоко убеждение България поддържа Украйна във всички отношения, в политически и морален смисъл. Надявам се, че тази поддръжка ще бъде продължена, за да настъпи мир в Украйна. Не бих казал, че има драстично разделение в българското общество", заяви украинският посланик в България Виталий Москаленко в "България сутрин".

Дипломатът сподели, че се надява усилията на Украйна да бъдат оценени от ръководството на ЕС, което пристигна в Киев за среща на върха. "Направили сме много сериозни стъпки, за да бъдем приети в ЕС и се надявам това да стане в близко бъдеще", допълни Виталий Москаленко.

По думите му така ще бъде реализирано желанието на Украйна да стане член на ЕС, заявено от 2014 година. "Всъщност това намерение стана един от поводите, поради които Путин започна война с Украйна. Началото на войната бе още през април 2014 с нахлуване на руските войски в Крим. Сега имаме имперrалистическа война от страна на Русия, която води срещу Украйна", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Посланикът добави, че Володимир Зеленски не случайно е предложил на 15 ноември формула за мира, която предвижда 10 стъпки, които ще водят към приключването на тази война.

Москаленко посочи, че стокообменът между двете страни е поставил рекорд от 1,5 млрд. евро.

"Разбира се, че страни като Полша, Чехия, САЩ, Великобритания оказват много съществена и бих казал решаваща помощ, но направеното от България със своите възможности и наличните средства - за нас това е от много сериозно значение", добави Виталий Москаленко.

За новия посланик Олеся Илашчук той каза, че ѝ предстои много работа. "Вярвам, че тя ще успее да направи повече от мен. Убеден съм, че ще развива това, което ние започнахме", категорично заяви Москаленко.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вън украинските фашисти!
82
0
 
1
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
81
8
 
9
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
За тоя само 100 тояги на голо помощ от мен и почивка в Сибир еднопосочно!
80
11
 
14
 
! Отговори
ген Тошев преди 1 година
Слава на Украина.България е с вас.Москалските *** ще бъдат доунещожени
79
9
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Сега Вън руските фашисти и слугите им от България
78
1
 
10
 
! Отговори
рендету преди 1 година
Накратко, Олеся Илашчук - има няколко наказателни дела за мошеничество за продажба на скъпоценни камъни и продажба на активни биологически добавки. Украински източници твърдят, че била замесена в корупциони скандали. Практикува психология, хипноза!!!! и терапия в интимната сфера! -))))
77
5
 
17
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Вън украйнските фашисти от България.
76
1
 
6
 
! Отговори
афро преди 1 година
Да ти имам именцето!!!!!
75
0
 
10
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Тази, новата, Олеся - чувам, се правела на вещица: заклинания правела срещу Путин и т.н..... Ама хич да не си мисли че може да прави подобни неща от нача територия! Ич да не идва, в такъв случай!!!
74
2
 
9
 
! Отговори
рендету преди 1 година
Шъ сменят "Москал"енко с второразрядна "пеперудка" от "панеля"! -))) Малиии.., мани, мани...! -))))
73
0
 
1
 
! Отговори
птица преди 1 година
твоят хотел край морето в Бургас, построен с честно спестени пари от заплати, е причина за голямото ми уважение към теб. Ако всичко друго ти е така голямо, ще ти поискам ръката от родителите ти.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите решаваме съдбата на светЪ
71
12
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Слава на Русия! - нима "истинските" българи сте 10% пенсионери, маргинали които подържат Копейкин и тук там някой платен клакьор?! Жална и майка на България ако е вярно. Обаче нещо си се объркал. Това, че част от българите не одобряват даване на оръжие за Украйна, не ги прави автоматично путинолюбци. Над 70 % от българите не одобряват руската инвазия в Украйна. Така че, хайде недей.
70
2
 
16
 
! Отговори
Браво преди 1 година
За избиването на хора пари имаме, но за да лекуваме и образоваме децата си пари няма....
69
5
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До СЛАВА УКРАЙНА - Русия никога няма да прости на България Брест - Литовския мирен договор, където признава и България като победител. Сигурен съм, че е дълбоко вкоренено в главите на историците им. Те гледат на нас като на потенциални роби. Затова и техните роби тук се вбесяват, когато споменеш български герои които са унизили техните идоли. Те не желаят да познават историята си. За тях истината е само казаното от Москва. Роба си е роб - срещу природата нищо не можеш да сториш!
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този дипломат поне знае Български и е дипломат от кариерата, професионалист, професионално си изпълнява задълженията, защитава интерсите на държавата си и т.н. Ще го наследи сексоложка, която май знае английски, без грам дипломатически опит, обидно за държавата и народа ни.
67
7
 
15
 
! Отговори
Слава на Русия! преди 1 година
Колкото повече русия печели, толкова повече се активизират американските чужди агенти да пишат лъжи срещу нея. Мачкай Вова! Истинските българи сме стеб!
66
5
 
13
 
! Отговори
Да преди 1 година
Цялата помощ,вече е унищожена в войната.
65
5
 
12
 
! Отговори
Ехааа преди 1 година
Този нацист още ли е тука нали Зеленски изпрати бизнес дама за нов посланик?
64
9
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 1 година
Те за тва 44та година обезглавиха нацията, с помоща на предателите от БКП/БСП . за тва никога повече руски ботуш не трябва да стъпва в БГ. А предателите на родината с руско самосъзнание , знаете кво се прави с предателите