Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин

Разликите в цените са над 30%, посочи Гълъб Донев
Обновена: 7 фев 2023 14:30 | 7 фев 2023 14:30, Красимир Ангелов
348
Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин
Снимка: БГНЕС

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, като разликите са от 20 до 30% и повече, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини", добави премиерът и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики.

Ще покажем нелоялните търговски практики, уточни Донев.

Потребителите ще бъдат наясно къде се получават изкривявания на цените при най-необходимите стоки и услуги. Контролът ще се осъществява от всички институции в страната, като Българската агенция по безопасност на храните, а през Агенция Митници и НАП ще се следи дали се спазват законите, как влизат в страната различните стоки и дали се плащат данъците”, заяви още Донев.

Още по темата
Той обеща, че цялата информация от проверките ще бъде налична за гражданите и ще могат да правят сравнение между това какво се произвежда в нашата страна и каква е ситуацията в другите държави в ЕС.

Гълъб Донев посочи още, че държавните институции ще бъдат безкомпромисни в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

"Искаме да гарантираме, че българският гражданин и потребител е достатъчно защитен, както и че има пълната информация за цената и качеството", каза още Донев.

Премиерът уточни, че цените на основните хранителни продукти не намаляват, което е накарало и институциите да се задействат, след което обясни, че гражданите могат да подават сигнал до КЗП, а занапред МС ще обмислят направата на постоянен сайт, на който гражданите ще могат да се информират, както и ще бъде налична информация от търговските вериги.

Донев посочи още, че ще бъде направено предложение за усъвършенстване на законодателството и даде за пример липсата на нормативно установено определение за това какво е „нелоялна търговска практика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** си купи от производител литни до производителя и се върни с писмо
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък - 20-30% била разликата ?! Ако така беше - супер , но всъщност е 70-90% !
17
7
 
6
 
! Отговори
Котилков преди 1 година
Тавариш Донеф, дори в русия не си позволяват да диктуват цените. Твойто пълномощие се заключава да следиш да няма картелни споразумения. Понял?
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите да се върнат на село ,а не да чакат внесена стока отвън да им е по-евтина, а и полезна на всичкото отгоре, ами сме си виновни, че оставихме гл.упаци да пишат законите
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа що чекахте две години, агентура ДиС?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновено една стока поскъпва, ако е дефицитна и има търсене. Нещо като скъпоплатените ИТ спецове с по 20к заплати. Трудно е да спре търсенето. По магазини масови рядко пазаруваме. Използваме си нашето производство фермерска био храна, вносно аржентинско телешко, вносни вина, сирена (имаме си и наши си), като купуваме директно от вносител. В магазините рядко ходим, ама 50 стотинки яйце айде нЕма нужда... Моите фермерски яйца ги продавам на приятели за 25 и то с печалба.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А иначе реват за субсидии.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Литър мляко се изкупува от 70 до 90 стотинки , знаете колко мляко отива за направата на сирене или кашкавал , знаете и цените в магазина .Цените просто трябва да са наполовина .
11
0
 
2
 
! Отговори
ТЪПЧО преди 1 година
До КАКВО ИСКАШ ДА ЗАЕШ КАТО СА ВИСОКИ ЦЕНИТЕ БЯГАШ ПРИ ПО ЕВТИНИТЕ Най-накрая
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад ,за да държат ниски цени се ваксинираха на 100 процента и пуснаха много бежанци от друга раса, аи разрешиха буболечките , някой неразбрал?
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитрият Андрешко винаги ще намери начин да те прецака.Единствения контрольор може да бъде народа,като спре да купува.Нека стоката им се скапе,да видят как ще спечелят тогава.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диктатура във всички сфери, разпада е неизбежен , кеф , Източният капитал ще ги изяде
7
1
 
26
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Просто при нас е спекула . Нали видяхте цените в Германия , Франция и тн.....На техните заплати те си живерят в социализма , а нас ни мамят и ни подхвълят трохи , които трохи обират , чрез цените . НЕ КУПУВАМ и от интернет не купувам дори , писна ми от измамници
6
0
 
13
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
"търговската цена" --ТРЯБВА ДА ВКЛЮЧВА ДО 20% НАДЦЕНКА В КРАЙНАТА ЦЕНА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ -- ОТ ТАЗИ НА ПРОЗВОДСТВЕНАТА ЦЕНА!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-изрядни ще са големите вериги, най-неизрядни българските търговци, после защо България изчезвала хах
4
9
 
8
 
! Отговори
П.Орехарски преди 1 година
Ха-ха абе тая Гугутка Донева като каква се изживява? Да не би да иска да заповядва на магазините и произовдителите какви цени и надценки да слагат?
3
1
 
27
 
! Отговори
Най-накрая преди 1 година
Искам да знам обаче, кой къде по веригата с името си прави далавери. Не като активни потеревители да мълчите. Искам всички да знаем, коя марка и кой магазин ни дере. Да видим тогава, като спрем да им купуваме нещата.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисията невъзможна.
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С регулации икономика не се прави, но нали обичаме да се учим от грешките си