Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин

Разликите в цените са над 30%, посочи Гълъб Донев
Обновена: 7 фев 2023 14:30 | 7 фев 2023 14:30, Красимир Ангелов
348
Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин
Снимка: БГНЕС

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, като разликите са от 20 до 30% и повече, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини", добави премиерът и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики.

Ще покажем нелоялните търговски практики, уточни Донев.

Потребителите ще бъдат наясно къде се получават изкривявания на цените при най-необходимите стоки и услуги. Контролът ще се осъществява от всички институции в страната, като Българската агенция по безопасност на храните, а през Агенция Митници и НАП ще се следи дали се спазват законите, как влизат в страната различните стоки и дали се плащат данъците”, заяви още Донев.

Още по темата
Той обеща, че цялата информация от проверките ще бъде налична за гражданите и ще могат да правят сравнение между това какво се произвежда в нашата страна и каква е ситуацията в другите държави в ЕС.

Гълъб Донев посочи още, че държавните институции ще бъдат безкомпромисни в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

"Искаме да гарантираме, че българският гражданин и потребител е достатъчно защитен, както и че има пълната информация за цената и качеството", каза още Донев.

Премиерът уточни, че цените на основните хранителни продукти не намаляват, което е накарало и институциите да се задействат, след което обясни, че гражданите могат да подават сигнал до КЗП, а занапред МС ще обмислят направата на постоянен сайт, на който гражданите ще могат да се информират, както и ще бъде налична информация от търговските вериги.

Донев посочи още, че ще бъде направено предложение за усъвършенстване на законодателството и даде за пример липсата на нормативно установено определение за това какво е „нелоялна търговска практика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България сме винаги подготвени за всичко, дори и НЛО да пристигне, дори да са едноклетъчни, дори да са еднополови, ние разполагаме с "проверяваща група" Аз с една 5-10 минутна проверка в интернет открих завишение на няколко основни продукта с почти 300% за последната година и то въпреки помощите за ток, газ, намалено ДДС и куп други
258
0
 
0
 
! Отговори
Донбас преди 1 година
В какъв смисъл малко? или пък трохи? Тези трохи трябва да са за комисията, за КЗП, а пък ние там сме се укрепили у "районното", където твърдим, че ги пазим и хамбара, демек Халите и Синагогата, а всъщност редовно гоним евреите от региона, но като истински продължители на управлението на ББ, смятаме да осъществим мечтите му и да влизаме вътре да ядем!А те се разциврили от Филип Кутев по телевизията, Тудоро, тудоро, хленчейки на еврейската sub-посланничка, че ще им изядат манджите полицаите
257
0
 
3
 
! Отговори
Донбас преди 1 година
Какви идеи ми хрумнаха само? Кой нацист е посмявал да влезе в еврейския хамбар до Синагогата?Ето обаче, аз посмях, тъй като до Халите построихме полицейско управление, а сега е вече и време да влезем вътре
256
0
 
2
 
! Отговори
КЗП преди 1 година
Ако ни пуснете и у Халите даже, "за проверки", машалаНие по принцип сме до Синагогата и Халите, понеже
255
0
 
4
 
! Отговори
журналистите... преди 1 година
Искаме директен достъп до магазините, ние сме милицаите, тъй като там има най-много храна, мен даже ми приличат на складове
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донбас иска да ядеПроблемът е, че тази софра, чрез закона ще стане перманентна, а този Dove, ще кълве доставчици по ръцете? Това е много грубо, дали не трябва някакви протести да има?
253
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвърлете му малко трохи на гълъбчето.. и то иска.
252
0
 
6
 
! Отговори
undertaker преди 1 година
Гълъбчо Донев ИЛИ Е *** ИЛИ СЕ ПРАВИ НА ТАКЪВ за да имитира дейност за параван пред хората ,няма механизъм както и воля правителствот да се справи с инфлацията ,държавата е на автопилот и всичко е по- инерция ,всички ведомства в БГ са на хранилка при някой олигарх и не искат да му развалят рахатлъка,анархия и беззаконие поддържани от псевдо институциите в смотаната държава!!!!
251
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен-"За веригите специално ако изхвърлят храна"-Аааа,нееее-те не изхвърлят храна,а я преработват,подгряват и пак я продават,дори и по-скъпо! Та ако ще и да ни изтровят!
250
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като имаме птица с пилешки мозък стигаме до това...
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Яяя- КИРО ЛЪЖЕЦА съсипа държавата-точно когато си бяхме стъпили на краката и то УМИШЛЕНО! Направи ни най-бедните в Европа и то УМИШЛЕНО!
248
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, цените ще паднат малко, докато се влезе в еврозоната и после, после е ясно!
247
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощи само за производител, за прекупвачи високи данъци. За веригите специално ако изхвърлят храна направо затвор, те наистина предпочитат да изхвърлят вместо да коригират цената да отговаря на търсенето.
246
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вчера влизам в лидъл да си взема краставици за салатката. Паркингът беше пълен, едвам намерих къде да спра и вътре имаше 200 човека с колички пълни до горе. Не знам какво ревете, че ви е скъпо. Според мен може още да се вдигнат цените, в крайна сметка пазарът е този, който регулира, не някакви гълъби
245
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разказваш публично за търговските практики на птделните търговци е нарушаване на правата на търговците - и тези на едро, и тези на дребно, че и на производителите. Да слагаш таван на цените е нарушаване на принципите на пазарната икономика. Да унищожиш селското стопанство и после да мрънкаш, че търговците са виновни за цените, а не политиците - това е вече наглост. А да приказваш всичко това пред медиите и да не те е срам докато го приказваш - значи не ставаш ни за политик, ни за търговец
244
1
 
7
 
! Отговори
Ревизоро щял преди 1 година
Да си изтегли бизнеса от БГ, ако му вдигнели 10% плоско. Комунистически шарлатанин. Да крадете от държавни поръчки и да не плащате заслужени заплати, не е бизнес. Кой ще ви търпи?!
243
3
 
0
 
! Отговори
Смешко преди 1 година
Ха сега де?! Де плосък данък, де!
242
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъби и врабчета
241
5
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 година
На доставчиците и търговците гълъб ли ще плаща това да не е 1983 г бе комунисте
240
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протежетата на ушатият индивид(Радев)първо да се заемат с Лукойл-Нефтохим и с цените на горивата които ни предлагат и после да подгонят и другите спекуланти.