Ако се качи ДДС за хляба на 20%, цената му ще скочи на над 3 лева

От 1 юли 2022 г. крайната цена падна между 17 и 26%
Обновена: 5 мар 2023 09:39 | 5 мар 2023 09:30, Камелия Цветанова
178
Ако се качи ДДС за хляба на 20%, цената му ще скочи на над 3 лева
Снимка: Pixabay

Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв. Това е единственият хранителен продукт, който не промени цената си в последните 8 месеца. Това обясни  Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Още по темата

„От 1 юли 2022 г. крайната цена  падна между 17 и 26%. Преди той струваше около 2,00 -2, 40 лв., а вече е под тази стойност. Всеки производител има своя доставна цена. За нас е необяснимо защо продуктът се превръща в обект на обругаване от страна на анализатори, включително и от страна на бившия финансов министър Симеон Дянков, които твърдят, че нулевото ДДС на хляба не е свалило цените и че те трябва да се покачат с 20%”, поясни Кукушева.

В България се внася единствено и само украински слънчоглед, който има по-ниска цена в сравнение с българския, увери експертът. „Ако някой твърди, че където и да е в България, се разтоварва украинска пшеница, го моля да каже къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, каза още експертът.

Тя не очаква мярката за нулева ставка на ДДС за хляба и брашното да бъде отменена, тъй като е получила единодушна подкрепа от всички политически сили. "Ако кампанията срещу продукта, който ние произвеждаме, продължи, сме готови да сезираме прокуратурата за всяване на смут и паника", заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Според нея мерките, които подготвя служебният кабинет за цените на хранителните стоки, ще постигнат резултат. "Ако някъде има изкривени търговски практики, както вече стана ясно, те вече ще бъдат отстранени. Свободното пазарно общество има механизми за саморегулация, няма да бъдат въведени мерки, които нарушават тези механизми, добави Кукушева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: хлябценаДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Е как бе, нали свалихте Кирчо и Кокорчо. Кой сега ви вдига цените? - - - - - - - - - - - - - Последиците! Последиците! Кой ти е изрязал мозъка, че не знаеш или до кой клас си учил(а)?
55
0
 
7
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Нещо не ми се връзва сметката на тая другарка... Вкъщи, с помощта на хлебопекарна, с цени на продуктите на дребно от магазина(брашно, мая, малко олио, сол), с изразходения ток сметката ми е 1.42лв с ДДС за килограм бял хляб. Пак подчертавам с цени на дребно с домашен уред. В едно производство има доста варианти за намаляване на цената от мащаба. И затова не смятам да хрантутя и тия алчници.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си правя хляб в къщи 1 кг хляб ми излиза 2 лева, с платено ДДС и без никакви субсидии. Незнам за какви 3 лв говорите
53
3
 
3
 
! Отговори
Хлебчо преди 1 година
Мойте калкулации показват около 18 лв. цена за 750 гр.!
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как бе, нали свалихте Кирчо и Кокорчо. Кой сега ви вдига цените?
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България се потребява 500 хиляди тона брашно годишно, на цена 1500 лв за тон. Нима държавата няма 700 милиона лева да направи хляба без пари. Ток изнасяме много
50
1
 
7
 
! Отговори
None преди 1 година
Хляба и сега е над 3 лева за килограм350 грама хляб с квас от Джейпи струва 1.75 лв.Госпожо Мариана Кукушева изчислете колко струва кг. хляб сега!
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де дърво Де,Кукушева колко трябва да е цената на хляба при цена на хлебна пшеница около 500 лева за тон,цена на газа 106 лева за Mwh,цена на петрол сорт Урал 60 долара за барел,ДДС нула?
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51Нема, нема и некой се изака, ама без да си сваля гащите. Пропусна, че са и проруски. Не само мутренски на ГЕРБ и ДПС. А, най вече чуждите вериги. И те ли са на ГЕРБ и ДПС? Докато немутрите ПП и Нинова изсипват пари в населението шъ спреш купуването и цените, ама найсе. А тази кака, както и Конан Алибегов ни разказват приказки от 1001 нощ. Чакам хотелиерите и другата кака, тази на превозвачите.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мелничният капацитет в България над 2 пъти повече от потреблението. За 25 години българинът намали консумацията на хляб два пъти. През 1965 г. всеки жител на страната е изяждал по 270 кг годишно, сега - само по 87 кг. Нима държавата не може да осигури безплатен хляб
46
3
 
5
 
! Отговори
aaa преди 1 година
що така по мои сметки трябва да е 13 лв
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 милиона семейства по 1 хляб = 2 тон брашно на ден и 200 Мвт часа енергия. Държавата е по на сметка хляба да е безплатен
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хляба е лесно да стане безплатен. Жито имаме за две Българии, ток също
43
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се премахнат всички облекчения за производителите. То еврофондове, субсидии, ток без пари, намалено ДДС, земята без данъци и накрая хляба по скъп от Турция
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е,че в България хранителните стоки се произвеждат и продават основно от мутренски фирми (ГЕРБ и ДПС). Производителите работят със 100 % печалба и произвеждат ментета, търговците също работят със 100 % печалба.Трябва да намалим до минимум покупките и да ги принудим да свалят цените.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДДС трябва да има на хляба, но не на житото и брашното
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако направим един Бойкот и нр купуваме две седмици какво ше стане, а?
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ шапка им свалям, но просто се изтъркаха, като застаряваща звезда от Холивуд. СДС също. Нали сме демократи - питам Ви - може ли една партия да управлява 20 години. Това е едно поколение. Дайте път на младите, подкрепете ги и направете правителство. Това е пътя на ГЕРБ -СДС ако подкрепяте демокрацията
38
1
 
13
 
! Отговори
Цени преди 1 година
Тази г-жа винаги много убедително обяснява как се били вдигнали тока, горивата и тн инза това се вдигнали цените. Но ето че тези неща ценово паднаха значително. Цената на хляба не мърда обаче дори при намалено ддс. Ако я питат защо не ода ви аги обяснява че цената на труда се била покачила.. тоест винаги кма оправдание защо се вдигат и защото никога няма да паднат цените. Отврат!
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе друго си беше при Боко Тиквата. Постоянно обикаляше с Жипката пи села и паланки и щом видеше увеличена цена, моменталически я сваляше.