Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито за валутния борд

Служебният кабинет предлага мерки, за да осигури фискална стабилност
Обновена: 16 мар 2023 09:17 | 16 мар 2023 09:14, Елка Василева
244
Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито за валутния борд
Снимка: архив, БГНЕС

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът ѝ бе по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Тя увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

Още по темата
"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд“, заяви Велкова.

„При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условие, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове“, увери финансовият министър.

„Тези рискове са при един сценарий, който, тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова.

Тя добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова.

В доклада са представени два сценария, отбеляза министър Велкова.

"Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", уточни тя.

Това е предварително дискутирано с тристранните партньори - синдикати и работодатели, с Националното сдружение на общините в Република България, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лена +Петков =шарлатанство
190
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Тьотка с видн на вкисната сельодка, кисела като руска водка. Създадена да разтрива с тез ръчища, а финансите убива.
189
1
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Крайно време е МФ да има нов министър,първият доклад на велкова е недопустим и вся паника и несигурност сред българите.Той е в услуга на путин и нейната смяна е задължителна.Не трябва да се подценява и "заслугата" на радев за всичко това и изобщо за състоянието на България в момента.Неговата оставка трябва да е задача номер 1 на 49 НС. Цялата вина за хаоса в държавата се носи от него,от вдигнатия юмрук и призива му "да се гласува за партиите на протеста".Те,вкупом, закопаха държавата.Импийчмънт!
188
0
 
1
 
! Отговори
В преди 1 година
една друга статия пишеше друго, ама можеш ли да ги разбереш тия фурнаджийски лопати...
187
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Мяза ми на майстор-готвач в мин. на финансите !
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва финансовата балтия, по-скъпо парно и горива защото се канят да пипат акциза както и в момента в който им се спрат помощите за тока на бизнеса с готвят да умножат цените по 2, честита промяна и още не сте видяли всичко което се задава.
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купихте ли си вече евро и доларе? Не? Вече сте закъснели. Вчера некъв разправяше по телевизията - нема страшно, имаме валутни резерви, дори сега всички да отидат и да си обърнат парите в евро ще имаме пари за всички. Дааааа, ама неееее. Вчера банките не продаваха валута, само купуваха. Така че който купил - купил, другите да си купят по едно шише с минерална вода да пият, докато още има по магазините.
184
0
 
6
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
НИе вече разбрахме и знаем колко струваш :)))
183
1
 
5
 
! Отговори
ЗА ВСИЧКИ преди 1 година
КОИТО СА НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ПЕНСИЯ ДА БЪДАТ СЪКРАТЕНИ-ТОВА СА ОГРОМНИ РАЗХОДИ КОЙТО ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ
182
1
 
6
 
! Отговори
СТИГА преди 1 година
ВЪН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО-НАБИВАЙ БАЙРА ЗА СЕЛО
181
2
 
9
 
! Отговори
скрий се преди 1 година
дебела, грозна, глуповата и послушна......МВФ има лоша прогноза, но.....както сама сочи тази тъпка в доклада-- събираемостта е големия проблем. От нас, народа са събрани с 26 процента повече приходи, а от големи данъкоплатци-- с 20 поцента по малко. Сега разбрахте ли всички? Когато беше Петков на власт - за 6 месеца само - данъците се събираха от големи фирми, затова и го свалиха и сега отново тиквената методика---събираме от народа, опрощаваме на големи длъжници и получаваме комисионни.
180
0
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
А отначало имаше. Само страх насаждате в и без това стресирания НАРОД.
179
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втората по големина банка в Швейцария фалира.
178
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес всички се изредиха да повтарят че нямало риск от фалит и сичко в 6. Това ме убеждава че има огромен риск у сме мноооого зле.
177
5
 
19
 
! Отговори
21 cm преди 1 година
Тлъста Гербеска калинка, плашеща народа и тикайки го да гласува за Герб.Банкянския Винету - при Бай Ставри !!!
176
0
 
19
 
! Отговори
20 cm преди 1 година
Taя cвиня maйка трябва да бъде съдена за всяване на паника и за лъжи.Сега Бай Иван ще си изтегли парите и ще срутят бамките.Отделно, натяква, гласувайте за нас, иначе ще фалираме !Пълен рaзстрел за 240-те и правителство !!!
175
0
 
21
 
! Отговори
?! преди 1 година
Това не е министър, а кукла на конци...
174
4
 
2
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До Анонимен: Ще плащаш ако ползваш! Ако не щеш да плащаш ще ползваш алтернативни пътища! Имаш избор! Така е на запад и хората са доволни!
173
1
 
8
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА преди 1 година
До Анонимен: Ти и сега му плащаш чрез корупция и некачествено строителство! Сами виж държавните ти магистрали в какво състояние са! Да не говорим за ремонтите на тунелите траещи години! Ако това е частно, нямаше да е така! верно е, че ще си плащаме, но за качествени пътища и работещи тунели! А сега плащаме освен ремонта и ремонта на ремонта!
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Елементарно ВелковаИ защо, после да му плащаме на частника цял живот такси, а?