Рекорден брой "Не подкрепям никого" - пореден шамар за политиците

Това е тревожен сигнал
199
Рекорден брой "Не подкрепям никого" - пореден шамар за политиците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рекордният брой гласове "Не подкрепям никого" на изборите на 2 април 2023 - най-големият от въвеждането на тази опция през 2016 - е тревожен сигнал. Този вот, особено поставен в контекста на "традицията" от последните години 60 процента от избирателите да не гласуват, говори за спадащата легитимност на партийната и политическата система в България, пише Дойче веле.

С "Не подкрепям никого" (НПН) на 2 април са гласували близо 109 хиляди души. Повечето, 74 процента, са предпочели машинния вот. Повечето са от София и областните градове, почти поравно са висшистите/полувисшистите (46 на сто) и тези със средно образование (50 на сто); те са в активната възраст между 18-59 г., главно от българския етнос (94 процента), преобладават жените - 60 процента.

Групата не е хомогенна

Когато се говори за гласувалите с НПН, често се отбелязва, че ако бяха представени в 49-то НС, групата им би имала 11 депутати. Това обобщение почива на чисто механичен сбор и маскира същността. Анализът показва, че не става дума за хомогенна група, която лесно да бъде привлечена, опитомена и вкарана под шапката на една-единствена формация.

Например: най-много от тези, които са отбелязали НПН на 2 април 2023, на предишните избори на 2 октомври 2022 са гласували за ПП (13 процента), други шест на сто са подкрепили ГЕРБ.

По-важните числа са други: по-голям е делът на тези, които и през октомври, и през април са гласували с НПН - 37 процента. И през есента на 2022-а, и през пролетта на 2023-а те показват "червен картон" на политическия елит. За разлика от 60-те процента негласуващи, които можем по-скоро да определим, условно казано, като пасивни, гласувалите с НПН активно и ясно алармират обществото и партиите, че не намират себе си, в това, което им предлагат политиците.

Броят на разочарованите расте все повече

Има отчетлива тенденция към засилване на протестния вот. На изборите през юли 2021-а, когато изглеждаше, че е възможно политическата система да роди някаква работеща алтернатива на 12-годишното управление на ГЕРБ, с НПН са гласували 35 хиляди души, три пъти по-малко в сравнение с 2 април 2023-а.
Ето и какви са данните от ЦИК за гласувалите с "Не подкрепям никого" на парламентарните избори през последните две години:

4 април 2021 - 47 749 души
11 юли 2021 - 35 201 души
14 ноември 2021 - 35 745 души
2 октомври 2022 - 87 635 души
2 април 2023 - 108 970 души

На изборите на 26 април 2017, спечелени от ГЕРБ с 33,54 процента от гласовете, броят на гласувалите с НПН също е висок: 87 850 гласа, но през 2021 спада значително (2,5 пъти по-малко гласували с НПН през лятото на 2021).
Иначе казано: броят на разочарованите от партийната система, след две години търсене на промяната или алтернативата, днес е по-висок от този на изборите, довели до третия управленски мандат на ГЕРБ.

"Вие сте менте"

На широкото ветрило от партии и политически идеи, които се предлагат на пазара, хората гласуващи с НПН, казват: "Вашето многообразие е фалшиво! Всички сте менте. Не ставате. Ние си направихме труда да дойдем до урните, за да ви го кажем.".

С оглед на образоваността на по-голямата част от гласувалите с НПН на 2 април, е, меко казано, несериозно да се твърди, че тези всички тези хора не знаят, че гласът им има значение само за отчитане на активността.
Разбира се, че при президентските избори и референдумите тежестта на НПН е (относително) по-голяма от тази на парламентарен вот, заради законовата уредба на самите процедури. Но политическата класа ще сгреши много, ако игнорира все по-звучната плесница, която се опитват да ѝ ударят все по-голяма част от българските избиратели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: избориДойче веле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
6
 
23
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 1 година
Винаги съм се чудел ,щом не подкрепяш никого , чий го дириш в изборната секция ?! Мислиш , че ще накажеш "народните" избраници и ще го демонстрираш публично ?! Квадратчето "Не подкрепявм никого" е с пециално исмислено само за манипулиране на изборните резултати !Бройката на гласувалите остава същата ,бюлетината изчезва и на нейно място се пуска друга с правилното квадратче и понеже всяка партия си знае броя на гласуващите , тези непокрепящите никого са безплатен бонус за плащачите .
123
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекорден брой овце в овча България. Хора без никаква реална представа за нищо. Пореден шамар не за политиците, а за народа.
122
3
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Нима ПОЛИТИЦИТЕ се вълнуват от това,съмнявам се..те се интересуват само и само от местата в НС
121
1
 
25
 
! Отговори
Не е преди 1 година
ШАМАР. Това значи, че държавата и всички нейни институции са нелегитимни. На практика излиза, че нас ни управляват само едни 10-15 процента. Отдавна това не е държава, а територия с една шепа забогатели мафиоти. Територия - политически Клондайк. Факт.
120
8
 
8
 
! Отговори
Из под чергата преди 1 година
Реалните гласове в България са 15%-25%.Всичко останало е измама.Графата ,,Не подкрепям никого" е за да се разпредели гласът към ,,правилните партии".Тези които задкулисието е нарочило за ,,спечелели".Хората не подкрепят никого,защото вече си искат Бай Тошо.Не че им е било по-добре,но поне им беше спокойно.Не че и сега са ,,по-добре.Масмедиите мият мозъците със политически булшити и евтини реклами,и народа с това живее.А ако посмееш да кажеш че нямаш телевизор от където да те работят,жив да не си
119
7
 
5
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
някой сеща ли се защо са направили тази графа -не подкрепям никого-за индианците -тез галсове с е разпределят н а големите партии-40000 който може д асмята да смята Кой вярв ан атов аотишъл пък гласувал с желание не подкрепям никого -заради машините тези гласове с а малко с хартийките щяйа да са над 100000-кой гласува за хартийките ГЕРБ,БСП и ДПС добро утро индианци
118
3
 
3
 
! Отговори
оракул преди 1 година
А познайте какво образование имам и колко съм висок.
117
3
 
30
 
! Отговори
ИСТИНСКИ КОМУНИСТ преди 1 година
60% НЕгласували, 10 % не подкрепям никого, 5 % мъртви души, 5% други измами , като гласували по 2 и повече пъти по машините, 10% купени гласове и какво остава ? За тези престъпници всички са гласували само 10% което ги прави НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМНИ. тЕ НЕ СА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. тЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО ТРЯБВА ДА СА В ЗАТВОРА НЕ В ПАРЛАМЕНТА
116
8
 
6
 
! Отговори
sev преди 1 година
По голяма тъпотия от това няма!
115
4
 
25
 
! Отговори
Сигурен съм, че преди 1 година
ако гласуването беше за това дали ББ и обкръжението му да влязат в затвора, избирателната активност щеше да е поне 70%
114
1
 
20
 
! Отговори
легитимност преди 1 година
60 процента негласували още 10 процента не подкрепят никого
113
4
 
33
 
! Отговори
SS преди 1 година
Нашите политици така и не можаха да разберат ,че нов бардак със стари sex работнички не става ! Кой ви вярва на измислената ,,демокрация" с лидери бивши комунисти или деца и внуци на такива ?
112
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА СЕ ВДИГНЕШ В НЕДЕЛЯ ДА ХОДИШ ДА ГЛАСУВАШ ЗА ЕДНОТО Н И Щ О! ПО-ДОБРЕ ХОДИ ЗА РИБА'РЕЗУЛТАТА Е СЪЩИЯ!НАПЪЛНО БЕЗСМИСЛЕНО УПРАЖНЕНИЕ!ОТ ТОЛКОВА ПАРТИИ/в това отношение сме богати,над 100 регистрирани/ да си губиш времето за безсмислено гласуване.ДАЛИ НЯКОЙ СИ МИСЛИ,ЧЕ Е МНОГО ИНТЕРЕСЕН,ВЪЗВИШЕН И ОРИГИНАЛЕН.НАПРАЗНО СИ ТЪРКАШ ПОДМЕТКИТЕ.
111
5
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 година
И какво като са гласували с Не подкрепям никого ? Дори 60 процента не излезнаха да гласуват ! И какво от това ? Важното е ,че някой казва ние спечелихме изборите или нас народа ни избра ! Кой народ бе ?
110
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** ще ви оправи. Ставате 16-та република на Путин. Бг вън от ЕС. Заминавайте в Монголия откъдето се домъкнахтИ !!
109
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който не гласува или гласува с "Не подкрепям никого", гласува на власт да е най-голямото зло.
108
10
 
10
 
! Отговори
тогава ще се оправим преди 1 година
Абе най-добре Чеченеца да стане президент, а Емили тротинетката - премиер.
107
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно хората не подкрепят никого.Какво добро са видяли хората последните години от действията и бездействията на "умните "ни политици които прескачат от една в друга партия.Как някой ще ме убеди да гласувам за ПП след като видяхме колко са некадърни и крадливи.Или пък за Копейкин който щял да ни извади от ЕС и НАТО.Ами тогава дай да я закрием тая държава.ДПС си имат техен електорат постоянен,БСП когато са били на власт сме били най-зле.Над 60% не гласуват и над 100000 души не подкрепят никой!
106
5
 
20
 
! Отговори
конституция братче преди 1 година
Броят депутати е фиксиран. 240. Дори всички да гласуваме с "не подкрепям никого", пак ще са толкова депутатите.
105
21
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 1 година
Простолюдието може и да не подкрепяте никого, но следващите 10 години ще плащате дълговете на ПРОМЯНАТА, за която неистово ревахте през 2020 г.