Росен Христов: Развенча се, че с договора с "Боташ" ще се доставя руски газ

Министърът и шефът на "Булгаргаз" посрещнаха в Турция първия танкер
12 апр 2023 15:30, Елка Василева
61
Росен Христов: Развенча се, че с договора с "Боташ" ще се доставя руски газ
Снимка: МЕ

"Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че ще използваме споразумението с „Боташ“ за доставка на руски природен газ". Това каза министърът на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева посети терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг.

Там днес пристигна първият танкер съгласно сключеното споразумение между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания „Боташ“ за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка.

Още по темата
Доставеният с този танкер газ е от американската компания "Шиниър", която през есента на миналата година спечели търга на „Булгаргаз“ за осигуряване на необходимите количества за 2023 г. Едно от условията за участие в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения, съобщи пресцентърът на енергийното ни министерство.

Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. след разговори между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, е със срок 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м. газ годишно към нашата страна.

"Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност", подчерта енергийният министър.

Той изрази увереност, че благодарение на сключения договор с "Боташ" България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно. „Можем да използваме цялата налична инфраструктура. Ние трябва да доставим газа до турските териториални води, а след това те имат ангажимента да го разтоварят там, където е най-ефективно в момента. Това осигурява гъвкавост за нашата страна, а е изгодно и за турската, която по този начин оптимизира използването на своята инфраструктура“, подчерта още Росен Христов. Според него успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща интересите и на двете страни.

По думите на енергийния министър тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. „На 25 и 26 април в София предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави -  България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този начин газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа“, поясни енергийният министър.

"Стратегическото ни партньорство с „Боташ“ е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени“, подчерта изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева. Резултатът от тези усилия е видим в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни спрямо началото на годината и устойчивия характер на тази тенденция. „Успяхме да гарантираме цялото потребление на страната в една много несигурна ситуация", заключи Златева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще можела да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно. Първият танкер с втечнен природен газ го получаваме на 12 април, а досега с какво сме карали? Сумарното количество на трансфера било 1.5 млрд. куб. м. газ годишно, а още толкова от къде? От Русия.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце най-добре знае , защо ''ЛУКОЙЛ'' не е плащал данъци ---ТОЧКА !
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Минзухарка Петкова НЕ каЗА каква е цената на газа който ни докара с американски кораби от Русия ... АЛООО , ИМА ЦИФРИ , МАТЕМАТИКА !
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е няма що , тая газ е мноО ''ЕВТИНА'' !Я сравнете цените на газа , с другите държави !
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен-"на нормалните хора въобще не им дреме за цената на газта, поради простата причина че не я ползват" -"чуваш" ли се какво "говориш" ??? Дали си нормален? Според теб не ползваме газ? Как работят пекарни,производства,заведения...та нали се ползва масово газ там! Като не разбираш и не знаеш не пиши такива смехории !
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кой... Абе Баце забравил да сложи кранове , затова през нас минават 4 пАтока , и газ нема , та НЕМА !
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, доста инфантилно изказване. Да не би на танкера с големи букви да пише произхода на газа...айде стига глупости, газа може да е практически всякакъв. Много доказателства има как се прехвърля руски петрол на чужди кораби и се представя като неруски. С газа нещата стават по подобен начин. И в крайна сметка не ме интересува какъв е газа. Интересува ме колко струва, или по-точно колко по-скъпо от азерския ще го плащаме. Защто е неоспорим факт, че втечнения газ е по-скъп от този по тръба...
17
2
 
20
 
! Отговори
Кой преди 1 година
През нас минава газопровод с евтина газ а ние купуваме с кораби и по скъпа,какво става хора?
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По какво се позна , че Кириловата газ е ''по-евтина'' ???
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ДА , руската мафия , прецака българската МАФИЯ , И НАКРАЯ -- ПОСТРАДА Бг-НАРОД !
14
4
 
11
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Въпросното пристанище е собственост на дъщерна фирма на Газпром.
13
11
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Руското газово иго приключи.Ще се съкращават четирихилядници.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак руска газ , ама през десетина прекупвачи !Показхме пак , какви тарикати сме !Прецакахме се , но пък си направихме КЕФА !
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До аа.. НалЕ , по-СКЪПА газ , но важното е да е хамериканска , и то през колкото може повече посредници !А германия , Франция , Италия , Испания и подобни ,... СИ ТЪГУВАТ ДИРЕКТНО ОТ РУСИЯ ...
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7, на нормалните хора въобще не им дреме за цената на газта, поради простата причина че не я ползват, едва 4 % от домакинствата в България са газифицирани, нормалните хора отдавна се изчислили че ползването на климатици е далеч по изгодно и ефективно, така че си...
9
7
 
4
 
! Отговори
аа преди 1 година
Тоз защо така директно нарита русофилите
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това Киро го уреди.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласувам за нашите политици , но с яйца , сега по Великден има много ...........
6
3
 
13
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Важното е, че газът ще отговаря на евроатлантическите ценности. Няма значение, че пак ще е руски.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само на политиците им дреме какъв газ ще се доставя. Нормалните хора просто искат да е евтин. За това на другите избори след 2 месеца под 30% избирателна активност ако обичате, драги съграждани. Тези политици мислят само за себе си, стига им гласували.