Какви са езиковите грешки, които политиците допускат?

Изглежда политиците са се заели с още една задача - да обогатят речника на новите думи
28 май 2023 22:18, Нели Христова
39
Какви са езиковите грешки, които политиците допускат?
Снимка: БГНЕС

В седмицата, в която отбелязахме най-българския празник - 24 май, поглеждаме към речта на политиците. Езикът, използван от тях промени нормите и вече спрягаме по различен начин глагола "страхувам се", а заради политическата обстановка вече има и нов такъв - "ротирам".

Какви са най-честите грешки, които чуваме от най-високата трибуна в държавата?

Отклоненение от нормите и създаване на нови думи - така езиковедите гледат много често на речта на политиците. А оттам не спират да извират и нови езикови форми.

"Вие видяхте, като говори прокурорът, само за мен говори. Мисли, че ме страхува. Ама чакайте, аз как съм бил главен секретар толкова години, ако така се страхувам лесно", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на 17 май 2023

"Когато възвратните глаголи "не се страхувам" и "страхувам се" се използват от представители на българската прокуратура, а не в упражнение по българска граматика, това недвусмислено говори за необходимостта от реформа в съдебната система", коментира служебният премиер Гълъб Донев на заседание на МС на 10 май 2023 г.

"Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам", казва Владимира Янева, бивш председател на Софийския градски съд на 9 ноември 2015 г.

Това е неуместна употреба, която показва непознаване на българските книжовно-езикови норми, а до някаква степен дори показва загуба на усет в българския език, коментира езиковедът доц. Владислав Миланов.

"От тази трибуна в наши дни можем да чуем просташки, съвсем бандитски закани, и откровена реч на омразата. Насаждане на омраза, използване на обидни епитети. Вижте, когато 5% от населението се докосва до книги, това е резултатът", смята Радослав Бимбалов, комуникационен експерт.

Изглежда политиците са се заели с още една задача - да обогатят речника на новите думи.

"В публичното пространство вече се върти глаголът ротирам. Тъй като знаете е много актуална употребата на съществителното ротация. Хубаво е да се замислят, когато употребяват думата мониторинг, когато казват, че нещо стартира или пък финализират даден процес, когато говорят за приоритети и приоритизиране.

Този подход навлезе по време на пандемията - съкратеният начин на изказ.

Този подход се изполваше и по време на пандемията - температурирам, за меря температурата, карантинирам - поставям някого под карантина. Търси се по-съкратен начин на изказ.

От платформата за парламентарна прозрачност "Стража" броят и думите на депутатите. Оказва се, че те говорят повече сега, отколкото преди.

"Проследяваме 20 години назад всяка една дума, която е изговорена от парламентарната трибуна.
В последните няколко Народни събрания езикът загрубя и дори и в миналото се стигна почти до физически сблъсък", обясни политологът Здравко Черкезов.

Експертите имат и само един съвет към политиците.

"Стига вече са ни обяснявали, че чрез такива употреби съкращавали дистанцията. По-добре е да седнат и да погледнат учебниците по български език, отколкото да показват езикова безпомощност", препоръчва доц. Владислав Миланов пред БНТ.

"Образование, образование, образование. Няма друг начин. И то сериозна промяна в образователната ни система, тя трябва да бъде осъвременена. Нека не се сърдим на депутатите, а да се сърдим на себе си, защото ние всички говорим по тоози начин, по който говорят те.", добавя Радослав Бимбалов.

"Речта, не само около 24 май, ще си остане един от стожерите на българкото, който винаги ще ни обединява, а политиците като че ли трудно разбират това", казва доц. Миланов.

Той вижда и доста по-голям проблем отвъд единичните грешки.

"Истината е, че политиците си създадоха жаргон, в който се чувстват уютно. Създадоха контекст, в който употребяват думите така, че зад тези думи да няма никаква действителност и това е най-големият проблем. Политиците през последните години демонстрират една много голяма пропаст между това, което говорят и това, което правят и всеки ден обезценяват силата на думите, които използват. Политическата реч става все по-абстрактна и все повече се отдалечава от избирателите", обобщава доц. Миланов.


39
Още по темата: езикречполитици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Румяна Димитрова преди 3 месеца
Познавам много млада начална учителка във Враца,която врачанският диалект го няма за нищо!Не ми е ясно тази млада госпожа,как преподава на най-малките ученици?!
33
0
 
6
 
! Отговори
hfghfg преди 3 месеца
Тия дето дойдоха от селата и те на втората седмица почнаха да говорят като кореняк-софеанците - работимЕ, правимЕ, ядемЕ, пиемЕ... Аман!
32
1
 
7
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 3 месеца
Той сричащият на български Кравадойъ говори по правилно от други събрани от кол и въже тулопи!Хаха!
31
1
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 3 месеца
Грешки ли, по - трудно е да се намери една правилна дума излязла от тяхната уста. Особено "КИРЧОТО" една дума на български не знае, ще управлява държавата. Падението на Краваристан в назначаването на "БЪЛГАРСКИ КОЛОНИАЛНИ ГОБЕРНАТОРИ" е пълно. По - зле трудно може да е. Отделно и сред народа вече 80% от думите са чуждици. Не това не показва съвремие и интеграция към света. Съвсем друго показва.
30
0
 
9
 
! Отговори
Учител преди 3 месеца
Всичката *** в Парламента са неграмотници !
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много са зле.Даже в poмcката махала не използват такива нецензурни думички както нашите политици.Някой път се чудя какво им е.Не е възможно хора с висше образование така да се държат.
28
1
 
10
 
! Отговори
негласуващ преди 3 месеца
Вие си ги избирате тия негррамотници взели по милост някоя диплома щот тати е дал някой лев на даскала!И неграмотността им насажда още неграмотност в следващото поколение-всички до един не знаят кога се използва "КОЙ" и кога се използва "КОГО"!И не само те,по всички телевизии и радиа е същата работа!Абсолютни лyMneни ви управляват!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как да научим . По какъв начин говорят в Кремъл.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Община Варна се самозапали един човек, искаше промяна така си изгоря жив пред всички, безрезултатно. " Знайм ги книжовнити норми ба дуценитеее! Ндей ми казва как шо гуворя ла дуцееее!
25
1
 
8
 
! Отговори
до №19 преди 3 месеца
До Оставете жаргона::Така е.Шопско-македоно-сръбска простащина,обаче с която много се гордеят.А нас,българите наричат презрително ПРОВИНЦИЯ.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв ХарварТ бе - други си е милиционерския ПУЦ в Симеоново. Вождовете на пролетариата са го завършили. Макар и с тройки.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Академика от Банкя не допуска грешки.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За ,,простия " електорат на Борисоф , Харвард е вместилище на неработещи ,,професори".Борисоф поощрява своите последователи...,,работа" , ,,работа , ,,работа" ...Или мъдростта на неговите предции ...,,който работи , не мисли"...Е първото гениално хрумване на Карл Маркс .А по Късно и за Ленин.Как да увличяшат масите , без масите много да му мислят...хахахихихи
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За "куролацията" на Киро ли говорите?Ами Харвард..сигурно е бил чистач на сградата там.
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Борисоф например, прави езикова грешка.Като казва че гради мостове на в место магистрали.Макар и двете да са чисти лъжи .Друга грешка която прави е , че вместо да каже,,вкарах проститут* Ка в спалнята си" казва,, вкарах Мата Хари в спалнята си ".Друга ,,случайна" грешка допуща като казва,,кълна се в децата си , един лев не съм взел за себе си."Първо , защото той взима злато в кюлчета.И второ банкноти по 500 евро.Това е грешка на езика...
19
4
 
2
 
! Отговори
Лингвист преди 3 месеца
До Анонимен-ами депутатите от Възраждане ще бъдат скъсани.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Струва ми се, че трябва да се въведат ежегодни и задължителни изпити по български език за всички присъстващи в парламента.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То да бяха политици, то да бяха литератори, да не говорим за така наречените журналисти. Всяка вечер ни засипват с неправилен изговор на места и събития. За ударенията да не говорим. Искам само да попитам защо всички членуват с пълен член пряко и непряко допълнение и не *** в изречението. Питам се да не би да има нова граматика за улеснение на тези, които взвмат дипломи за по два месеца?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 16 - То да бяха само директорите, ами има и от колегите им, учители, които пишат с грешки, че и поправят верни неща на ученици, като ги правят грешни. Е, не са всички, разбира се, но не би трябвало и единици такива да има. Дано някак се измъкне от тресавището образованието ни, не е било като да не сме имали добро такова.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами директорите на училищата, ако знаете как говорят и не могат да напишат 2 изречения без правописни грешки!!!!????А иначе се правят на велики и тероризират учителите и служителите денонощно!Първо те на обучение по правопис за първи клас!