Борислав Сарафов е избран за и.д. главен прокурор

Решението взе прокурорската колегия на ВСС
Обновена: 16 юни 2023 13:40 | 16 юни 2023 13:03, Елка Василева
505
Борислав Сарафов е избран за и.д. главен прокурор
Снимка: архив, БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на свое извънредно заседание избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Още по темата
След като президентът издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста, мястото му временно заема досегашният му заместник Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба. Той ще остане на поста до нов избор.

Решението беше взето с 8 гласа "за" и 1 "против". То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок. Изпълнението му обаче няма да се спира при евентуално обжалване.

Членовете на Прокурорската колегия решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство.

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

В срок от 7 дни след издаването на указа, с който Иван Гешев е освободен от поста главен прокурор, Пленумът на ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.

След гласуването Сарафов се обяви за незабавни реформи в прокуратурата. "Защото обществото ясно видя в последния един месец, че прокуратурата може и беше използвана в полза на личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев. Прокуратурата има нужда от едно нормализиране, защото последните дни показаха, че тя може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните. Всъщност такъв бях и аз. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне. Наистина е настъпило време разделно", каза Сарафов.

Прокуратурата трябва да се почисти, не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават, посочи Борислав Сарафов. Като допълни, че тези, които „подчиниха прокуратурата в личния интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят своето призвание другаде“.

Борислав Сарафов заяви, че още днес ще предложи подмяната на всички заместници на главния прокурор – „тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев, включително по отношение на тези практики, които всички вие ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не считам, че настоящите заместник главни прокурори могат да бъдат отделени от г-н Гешев. Те нямат моралното право да останат заместник главни прокурори“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тук имаме намеса , ЗНАЕТЕ от кое ''посолство''.И на кого ще се оплачем , на БайДанчо ли ?
334
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КРАДЛИВАТА МИЛИЦИОНЕРСКА *** БЕ РАЗКОВАНА ОТ ПРОМЯНАТА, ЧЕНГЕТА-ПРАСЕТА РЕВАТ, НЕ МОГАТ ПОВЕЧЕ ДА КРАДАТ.
333
0
 
3
 
! Отговори
до 371 преди 11 месеца
Със сигурност ще ги покрие, но това ще стане с времето, сега ще лъже и маже, за да протаква нещата.
332
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще го видим и оценим , по ДЕЛАТА му , нека да има възможност да се прояви , дано е в положителен смисъл !
331
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
давайте да се съберем 5-6 хиляди човека, но без б0клyците от Изхождане и да ходим на тия да им напукаме шамарите. Да видим дали ще монтират подобни *** пак.
330
1
 
4
 
! Отговори
преди 11 месеца
Ако този покрие делата срещи който и да е политик трябва да из.бием семейството му и него и това да е публично в ютуб за да се знае какво се прави с предателите
329
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе , и тоя си напъди съпругата , като всички бивши министри , и такива ''моралисти'' ще дават оценки и преценки на гражданите ! С една дума , поредната герберска КАЛИНКА !А какви сълзи ронеше за семейството на главниО , мани , мани ... Не знам сега , за какво ще ''протестират'' пак , ПРОКУРОРИТЕ назначени от герб !!!Защо не се ИЗВИНИХА на обществото за ПОДХЛЪЗВАНЕТО им от ГлавниО Прокурор .
328
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ОСТАВКА БЕ МАФИОТ МРЪСЕН
327
0
 
6
 
! Отговори
Истина преди 11 месеца
Поредната пешка, този вече се е забъркал в скандал, така че всички които са го избрали трябва да ги разследват за пране на пари, подпомагане на мафията и възползване от служебно положение, заедно с гешефта всички които избраха тази мишка в затвора!
326
0
 
8
 
! Отговори
ДА ИЗЛИЗАМЕ преди 11 месеца
ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВА ЕЙ ТАКА
325
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоз е абсолютната подметка, това е олицетворението на тотален верен помеар
324
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредният доказан лъжец и мерзавец, монтиран по върховете на държавата..
323
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига реване , това е ВРЕМЕННО положение , ще видим какво ще направи , ако покрие делата на Баце , тогава дО-*** да му е яко !
322
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Боби Сарафов - the right choice !
321
0
 
15
 
! Отговори
8 то джудже преди 11 месеца
Тоз е 8-то джудже, за да се орпави Б-я май трябва вулкан да изригне много *** народ
320
0
 
8
 
! Отговори
Алов преди 11 месеца
Точно и ясно пак човек на Бойко и няма да се пипа докато не свърши Великото народно събрание
319
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спокойно, той човечецът е радетел на новите ценности, даже с любовника си ще въведат еврото в родината ни. Сега е ред на гологлавото министърче да го изчетка и да ни каже, колко е подходящ за поста. Защо ли умнокрасивитетът е дълбоко замлъкнал.
318
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
превратаджията успя, вместо да последва съдбата на Гешев, то му постелиха килима към поста. Оставка!!!
317
0
 
7
 
! Отговори
Anonymus преди 11 месеца
Гешев не е цвете за мирисане. Но и Сарафов е замесен с Петьо Еврото и мафията. Та не е много по-добър избор. Но в края на деня делата са важни. Гешев спа 4 години и сега като му опря ножа почна да работи по някакви дела. Ако Сарафов не иска да го последва бързо трябва да затвори делата от национален интерес подобаващо.
316
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Урааааа, другари и другарки! Сменихме Каскета с Татко Барба. Какъв напредък, каква промяна! Издухахме другите европейски държави! И срещу нас да бягат не могат да ни настигнат! Но не виждам море от ликуващи люде, не чувам жлъч, не чувам фанфари, не чувам "българи юнаци". Виждам само два изпрани имунитета да висят на простира!