Акад. Денков: Няма непосредствена опасност за гражданите на България

МС свика извънредно съвещание заради ситуацията в Русия
24 юни 2023 20:30, Йоана Цонева
109
Акад. Денков: Няма непосредствена опасност за гражданите на България
Снимка: БГНЕС

"През последните 24 часа има движение на войски, част от армията на Пригожин, тръгна на север към Москва. В близките часове се очаква да пристигне към подстъпите на града. Затова направихме съвещание с разузнавателните служби, за да получим информация, която не е общодостъпна". Това каза премиерът акад. Николай Денков след извънредно заседание в Министерския съвет.

Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България, каза още премиерът.

В това отношение всички трябва да бъдат спокойни, няма нищо притеснително към този момент.

Има български граждани на територията на Русия, и обсъдихме какви рискове има за тях, и как бихме могли да им помогнем, ако ситуацията излезе от досегашният й, сравнително спокоен, период, каза още Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи мерките, които МВнР вече е предприело. "И аз искам да потвърдя, че МНвР следи с повишено внимание ситуацията в РФ. В непрекъснат контакт сме с партньорите ни в ЕС и НАТО, както и с Посолството на България в Москва", обясни Габриел.

"Коментираме развитията с оглед грижата за сигурността на българите на територията на Русия. Още в началото на днешния ден МВнР предупреди българските граждани да избягват пътувания до Руската федерация заради напрежението до Ростов на Дон, и рисковете от безредици. В случай, че присъствието на български граждани в РФ не е наложително, съветваме сънародниците ни да преосмислят пътуването си."

"При нужда от съдействие българите да се обръщат към Посолството ни в Москва, и генералното консулство в Санкт Петербург, както и денонощно на телефоните, публикувани на сайта на министерството", допълни Габриел.

"В случай не необходимост имаме готовност за предприемане на действия за евакуация на служители на дипломатическите ни представителства, и на български граждани, които искат да напуснат страната. До този момент не са постъпвали такива заявления", каза още Габриел.

Дежурни служители в Посолството на Москва следят ситуацията.

Обстановката до този момент е сравнително спокойна, каза още Габриел.

Очаквайте подробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
кой й даде милионо дъгъдъ тъгъдъ; кой и удена ембрионо тъгъдъ тъгъдъ тъгъдъ в 7/8 разбира се
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Събрали се Костенурката Пуйката и Заечерино и решили да изпраскат СтюпидФайфъро. Накрая се появила косатката и им е*ала айката
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това посредствено човече стана премиерче. Стамболов, Каравелов и Рачо Петров се заротирваха от отвращение във вечната им обител.
78
0
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 11 месеца
Опасността остана само за умнокрасивите евроатлантици, защото са се изпокрили като мишки и не смеят да излязат и да коментират какво се случи. Оказа се, че и този Лукашенко е лош като Путин защото развали празника на НАТО. Крайно време е да се разбере, че от войната победител няма и затова трябва да се говори за мир.
77
0
 
1
 
! Отговори
Шорош Денк0ФФ : преди 11 месеца
Напълних памперса,някой да го смени,преди да е твърде къснооооооо... Е,няма нужда вече,топличко и мекичко!
76
0
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 11 месеца
Мизерници, как спахте през изминалата нощ? Радостта ви беше много кратка! Тези хора ( ако могат да се нарекат така ) не могат да управляват и една селска община. Оставка и отивайте на Източния фронт на НАТО!
75
0
 
7
 
! Отговори
Дддд преди 11 месеца
Денков е поредния клоун .Борисов ПРЕДАТЕЛ.
74
0
 
4
 
! Отговори
Нашите преди 11 месеца
Баламурници първи налапаха въдицата. Някои все още не са разбрали, че това беше един ЦИРК. Сега вече на Путин всички му са като прочетен вестник. Да не говорим и за това, ако Укрите са побързали и те да си пораздвижат позициите. В тоя случай ще бъдат уцелвани с точност окото на комар.
73
0
 
8
 
! Отговори
Генчо преди 11 месеца
Много са смешни тези анимационни герои !
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
be моля някой по свирепо да му каже да си извади и добре умива средния пръстслед като от всякъде самото то подсказва че си инжектира бурни среднопръстни аналнимастурбации и затлаченилайна под ноктите - та баб Седефке, ама смърди баб Седефке та от мухи и малки сини пеперудки немое да се диша без маска.
71
0
 
2
 
! Отговори
ами ай такъв преди 11 месеца
До Анонимен// ..а, къде ми е шапката?...А, каде ми ми са очилата? А каде ми е..а каде ми е...и ме нарекоха А каде мик...
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дебелата, доста ми е нежничик, много се перчи ама .си го командват, лошото е, че командирите и тях ги командват и то си е аб.ло ....
69
0
 
11
 
! Отговори
Наредили преди 11 месеца
са се като за разстрел!... Долняги!
68
2
 
5
 
! Отговори
Айде преди 11 месеца
Пригожин даде задна. Ама Путин няма да му прости. Ще лапне Новичок, а армията му от затворници ще се върне по затворите. За сега е баланс, да не се ескалират. Новичкок ще ядат и всички командири, които не го спряха. Тая затворническа армия с един самолет можеше да се унищожи. Те имат нямат ПВО и въобще нищо, имат едни картечари. Браво на Путин, че реагира мъдро. Остави ги и не ги изтреби. Сега ще се разправи с тях тайно. Един самолет беше нужен точно, за да ги изтреби. Но...Путин предприе друг х
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цирк,то вече свърши,вие се сетихте .Смях голям
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тагарев - злобният старик,най е евроатлантик..
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахаха цял ден мълчаха като мумии, чак одеве като разбраха, че цирка свърши се наредиха да се изказват. Мълчаха като пукали, сега се осафериха пред микрофона. Ей, за нищо не ставате!
64
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Кой плати на Пригожин да се обърне срещу Путин? Кой иска гражданска война в Русия?
63
0
 
11
 
! Отговори
Смях преди 11 месеца
Той т.нар преврат приключи.Нашите наг.ъзени смешници тръгнали да се обясняват
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тагарев - България не познава по-смотан министър от тоя..