Нинова: БСП няма да подкрепи бюджета, антисоциален е

Левицата ще изготви алтернативен вариант
Обновена: 27 юни 2023 14:09 | 27 юни 2023 14:09, Анисия Иванова
64
Нинова: БСП няма да подкрепи бюджета, антисоциален е
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

„Министър Василев запозна колегите от Бюджетна комисия с бюджета, който е подготвил. Ние няма да подкрепим този бюджет и изготвяме наш алтернативен". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщи БГНЕС.

„Това, което ни представи господин Василев, не решава нито един проблем с доходите на хората, не наблюдаваме решаване на проблемите на хората, този бюджет е антисоциален", подчерта още лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че бюджетът не решава нито един проблем с инфлация, цени, доходи и бедност и че в него няма сериозни заложени реформи в образование, здравеопазване и социалната сфера.

„Има и две бомби в този бюджет, които могат да объркат всички сметки на Василев. Той е предвидил приходи по ПВУ, а 10 от 13-те закони не са мръднали в НС. Вторият риск е конфликтът между редовното и служебното правителство за парите в Българския енергиен холдинг. Виждаме, че той се задълбочава. Над 1 млрд. лева се въртят между служебното и редовното правителство, без някой да даде смислен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги предвижда като приход. Така 2 млрд. лв. са под въпрос в бюджета", каза още Корнелия Нинова.

Фиксацията в дефицит под 3 % не работи за развитието на българската икономика и не е в грижа за хората, смята Нинова, и припомни, че от БСП предлагат дефицит от 4%, това са 1,6 млрд. лв. повече на годишна база". „Тъй като правим бюджет за половин година, ние предлагаме алтернативни мерки в рамките на половината сума – 800 млн. лв. в които сме ориентирали нашите политики. Насочили сме парите в икономика, растеж, инвестиция, социална политика, ориентирана към доходите на хората и общини и регионална политика. Като групи хора сме ги ориентирали към деца, млади хора и млади семейства, на второ място работещите бедни и на трето възрастните пенсионери", подчерта лидерът на БСП. „Ние ще предложим майчинството за втората година да е равно на МРЗ, увеличение на еднократната помощ при раждане на дете, и др. МРЗ да стане 50% от средната за страната, и настояваме това да стане от 1 юли. Настояваме и за увеличение на годишните надбавки", каза още тя.

Нинова поясни, че очаква гласуването на бюджета, вкаран от Василев, да не мине леко, а със спор между ГЕРБ и ПП-ДБ. „Очакваме проблем при гласуването на бюджета между двете управляващи коалиции, тъй като близо 3 часа те спориха относно удължаването на сегашния бюджет, затова очакваме гласуването на новия бюджет да не мине леко. Виждаме, че са се съсредоточили върху постове, а не върху закони, нищо не са свършили като мнозинство", обясни още Нинова, след което коментира, че БСП няма да подкрепи бюджета на първо четене, но между първо и второ четене те ще внесат промени в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: БСПбюджетАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Бунга Бунга преди 10 месеца
БСП подкрепя парапета, а не бюджета.
50
0
 
0
 
! Отговори
Линда галопа преди 10 месеца
Дано им е последното класиране!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БКП-БСП най криминалното,лъжливо и престъпно формирование на България
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хъхъ, ами добави от твоите милиарди бе нинова за да стане социален. Хайде баста нагли популисти
47
0
 
7
 
! Отговори
Еее хубава работа преди 10 месеца
Но социалистическа! А ти другарке си аморална лицемерка. Работиш за кремъл...но сина живее в Америка!!!
46
0
 
5
 
! Отговори
ЕК преди 10 месеца
Според Нинова 2 млрд приходи били под въпрос, ама иска повече разходи за какво ли не. Ей така се прави икономическа политика ала Румен Гечев или г- н Фалит. Мерси, не искам пак в 1997 г
45
2
 
1
 
! Отговори
ами преди 10 месеца
"бюджетът не решава нито един проблем с инфлация, цени,доходи и бедност и че в него няма сериозни заложени реформи в образование, здравеопазване и социалната сфера."Че кой разумен човек е очаквал нещо различно от хората,които не пропускат ден да заявяват,че праивтелството е създадено с едни конкретни приоритети-да са единни за въоръжаването на украйна,да се молят на холандците да ни допуснат до Шенген и да правиме "хВатки" с бюджетният дефицит,за да ни приемат в Еврозоната.Всичко друго е алабала
44
0
 
3
 
! Отговори
леля Пена преди 10 месеца
ТАЗИ ТУНИНГОВАНА СРТИНКА САМО ГОВОРИ ЗА "ХОРАТА",НО МИСЛИ ЗА СЕБЕ СИ И ПРАВИ МРЪСНО НА ПП-ДБ.РАЗБИРА СЕ И НА ДРУГИ,НЕУДОБНИ.
43
0
 
4
 
! Отговори
Хипохил преди 10 месеца
Що ми се струва че товариш Нинова е фен на Антракс, и по точно на песента им You're antisocial.
42
0
 
7
 
! Отговори
цоцалиска преди 10 месеца
Не ти вярвам,дрогарко Нинова-Техноимпексова.От ранни младини крадеш и само дърдориш. .Да сметнем и вашия бюджет с Нинов Лукойлски и с 30 бона заплатка.Май ни взимаш за патки....По-добре си трай!
41
1
 
8
 
! Отговори
Корни се изказа преди 10 месеца
Корни се пъне, а българина е склонен да забравя, но аз помня Жан Виденов, Серджио Станишев, който имаше първи работен ден като министър председател.....доста бъркахте в кацата с меда и едни от най-противните политически лица са излезли от вашата партия
40
2
 
2
 
! Отговори
моч преди 10 месеца
След като вече имаме опит и отлично знаем до какво и до къде води бюджет правен от другаря асен василев , никак не е трудно да му се лепне оценка , чиято максимална стойност не надхвърля ДВОЙКА с ДВА МИНУСА !!На другарката нинова очевидно не и допада бюджет водещ до финансова нестабилност и трусове , тя си държи на бюджет от типа гьоков-гечев , който не просто обещава , а гарантира финансов колапс , фалит и национална катастрофа !!!
39
1
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 10 месеца
На кого му пука за БСП? Този панаир на чугунени динозаври и млади интересчии е пред неизбежен фалит - идеен,изборен,морален!!!
38
0
 
7
 
! Отговори
Алов преди 10 месеца
Аз предлагам теглим 10 милиарда и пенсията 10 000 лева и всичко е песен инфлацията става 90% и пускаме в обръщание банкнота от 2000 и 5000 лева
37
1
 
5
 
! Отговори
демек преди 10 месеца
тая е жива още, шава
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ma kak ша подкрепи, нали не искат рубладжиите в еврозоната...
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От 89 БСП нямат думата за каквото и да е
34
1
 
13
 
! Отговори
AAAA преди 10 месеца
Стига вече с тези помощи и раздаване на пари. Хората живеели зле????? Да бе , зле ...да се хващат на работа, а не само да мрънкат. Стига сте давали пари на нищоправещите майки (2 г майчинство, в другите демокрации е по 2-3 месеца ) , на мързеливите дето не им се работи ...
33
0
 
20
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 10 месеца
Стига с тези помощи.Работещите стават все по-малко,а Корнела иска да се увеличават соц.помощи.Откъде пари?Лесно е да искаш,трудно е да го направиш.Трябва яко рязане, защото сестрите ромки ще продължават да раждат цели футболни отбори.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нема партийна субсидия за К-урнелия без бюджет :)))