Нинова: БСП няма да подкрепи бюджета, антисоциален е

Левицата ще изготви алтернативен вариант
Обновена: 27 юни 2023 14:09 | 27 юни 2023 14:09, Анисия Иванова
64
Нинова: БСП няма да подкрепи бюджета, антисоциален е
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

„Министър Василев запозна колегите от Бюджетна комисия с бюджета, който е подготвил. Ние няма да подкрепим този бюджет и изготвяме наш алтернативен". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщи БГНЕС.

„Това, което ни представи господин Василев, не решава нито един проблем с доходите на хората, не наблюдаваме решаване на проблемите на хората, този бюджет е антисоциален", подчерта още лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че бюджетът не решава нито един проблем с инфлация, цени, доходи и бедност и че в него няма сериозни заложени реформи в образование, здравеопазване и социалната сфера.

„Има и две бомби в този бюджет, които могат да объркат всички сметки на Василев. Той е предвидил приходи по ПВУ, а 10 от 13-те закони не са мръднали в НС. Вторият риск е конфликтът между редовното и служебното правителство за парите в Българския енергиен холдинг. Виждаме, че той се задълбочава. Над 1 млрд. лева се въртят между служебното и редовното правителство, без някой да даде смислен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги предвижда като приход. Така 2 млрд. лв. са под въпрос в бюджета", каза още Корнелия Нинова.

Фиксацията в дефицит под 3 % не работи за развитието на българската икономика и не е в грижа за хората, смята Нинова, и припомни, че от БСП предлагат дефицит от 4%, това са 1,6 млрд. лв. повече на годишна база". „Тъй като правим бюджет за половин година, ние предлагаме алтернативни мерки в рамките на половината сума – 800 млн. лв. в които сме ориентирали нашите политики. Насочили сме парите в икономика, растеж, инвестиция, социална политика, ориентирана към доходите на хората и общини и регионална политика. Като групи хора сме ги ориентирали към деца, млади хора и млади семейства, на второ място работещите бедни и на трето възрастните пенсионери", подчерта лидерът на БСП. „Ние ще предложим майчинството за втората година да е равно на МРЗ, увеличение на еднократната помощ при раждане на дете, и др. МРЗ да стане 50% от средната за страната, и настояваме това да стане от 1 юли. Настояваме и за увеличение на годишните надбавки", каза още тя.

Нинова поясни, че очаква гласуването на бюджета, вкаран от Василев, да не мине леко, а със спор между ГЕРБ и ПП-ДБ. „Очакваме проблем при гласуването на бюджета между двете управляващи коалиции, тъй като близо 3 часа те спориха относно удължаването на сегашния бюджет, затова очакваме гласуването на новия бюджет да не мине леко. Виждаме, че са се съсредоточили върху постове, а не върху закони, нищо не са свършили като мнозинство", обясни още Нинова, след което коментира, че БСП няма да подкрепи бюджета на първо четене, но между първо и второ четене те ще внесат промени в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: БСПбюджетАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
14
 
! Отговори
Излагация преди 10 месеца
Не бил социален а има увеличение на заплати и няма спиране на социални плащания. Сами се цакат от БСП
10
0
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Тая защо взема отношение по въпроси, които никой не мисли да обсъжда с нея
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АЗ ПЪК СИ ХАРЕСВАМ СОЦИАЛНИТЕ МИЛИОНЕРИ, Я ПОГЛЕДНЕТЕ ДРУГАРИТЕ КАК МИ УВЕЛИЧАВАХА ЗАПЛАТАТА- ЦИТИРАМ ФАКТИ ОТ ТРУДОВАТА СИ КНИЖКА- 31.1.1997Г- 12119ЛВ,1.3- '97Г - 41 170ЛВ, 1.5.'97Г-106 434ЛВ- ТЕ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ КАТО ПРИБРАХА МИЛИОНИ, АМА ГЛЕЙ КЪФ СТАНДАРТ ДАДОХА НА НАРОДА- НЕЩО КАТО ГЛАДОМОРА В УКРАЙНА- НЕ СИ ИГРАЯТ ЧЕРВЕНИТЕ- ДАВАТ МИЛИОНИ ХАРТИЙКИ С КОИТО НЕ МОЖЕМ ДА СИ КУПИМ НИЩО И ХОРАТА УМИРАХА ОТ ГЛАД...
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Taa лелка кога че я натират от БСП????? Крайно време е!!!!!
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нинова, кой плашиш? Имаш само 23 депутата. Нищо не можеш да направиш. Единствено можеш да ги натовариш на една каручка и да ги закараш в Крушевица под някое дърво на сянка, че главите ви пушат. Или ги закарай да оправите бащината ти къща. Хората разправят, че къщата се срутила. Нинова, ти бащината си къща не можеш да оправи, къде си тръгнала държавата да оправяш? Всичко забатачихте. БСП 3 пъти фалирахте България. Няма кой да ви позволи да я фалирате отново. Седи си на задните части и мълчи!
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къв социален дърта крадла капиталистка :)))
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плашеше Нинова, че няма да има увеличение на пенсиите. Е, сега има, но пак не е "социален" бюджета. Трябва дефицита да е 4% и няма как, няма начин иначе.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Госпожо Нинова, то и Вие сте антисоциална. Защо си купихте от Витошка 7 чифта очила със златни рамки? Един чифт е 8000 лв. По-добре ли виждате със златните очила? Защо не върнете всичко, което откраднахте от приватизацията? Антисоциално е да подкрепяте Русия, а да плащате 400 000 щатски долара за обучението на сина Ви Рафи в Бъркли. Антисоциално е да нямате нито един ден трудов стаж, а да сте лидер на уж работническа партия. Уволниха Ви за корупция през 2008, а сега ни лук яли,ни лук мирисала.
3
1
 
19
 
! Отговори
цървул преди 10 месеца
Раздаването на всякакви социални придобивки с широки пръсти също не води до разцвет на икономиката, а до рзцвет на инфлацията, *** трътло.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво Корни, легна на Баце и Шишши за да върнат хартиената бюлетина, а за награда баце ти даде бюлетина с номер 1,ама пак се провалихте на изборите. За капак баце не те покани в кабинета. Прелъстена и изоставена хахахахаха. Сега гледаш как другите ще ядат на софрата и ще джафкаш като кученце покрай масата барем някой ти метне кокалче.Корни,ти успешно съсипа Партията Столетница-на другите избори БСП сте АУТ!!!!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Антисоциален ?? А като направихте долара 3 хиляди лева , ви беше ОК ! Добре че сте на доизживяване вече , поради набора на поддръжниците на БСП , скоро ще излетят от парламента