Денков и Зеленски подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

Двамата лидери излязоха с изявления
Обновена: 6 юли 2023 15:21 | 6 юли 2023 15:03, Нели Христова
348
Денков и Зеленски подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна
Снимка: Министерски съвет

България и Украйна подписват съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна, както и меморандум за разбирателство между двете министерства на енергетиката.

"Скъпи хора, скъпи народ на България, радвам се да посетя вашата страна и столица, благодаря, много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на геноцида, който води Русия срещу нашата страна и хора", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Отношението към Русия не е нееднозначно. Това се обяснява с това, че на хората често пъти им е трудно да признават реалността на злото. Когато няколко хиляди км разделят няколко страни от руската артилерия, или когато хората не могат да усетят какво значи безсънни нощи и дни безпокойство заради непрестанните сирени от руския терор с ракети и дронове, тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия. И толкова е по-ценно разбирането, което получаваш от страни и хора, които не отхвърлят истината, които избират моралния път на защитата на живота и свободата. Благодаря, България за подкрепата и защитата на нашите хора, благодаря", каза още Зеленски.

"Когато няколко хиляди километра разделят някои страни от руската артилерия, която безжалостно изпелелява села и градове в Украйна, и когато хората не могат да усетят какво значи безсънни нощи и нямат спокойствие заради непрестанните сирени заради руския терор с ракети и дронове, е по-лесно да се отхвърли мисълта за злото от Русия. И толкова по-ценно е разбирането, което получаваш от страни, от хора, които не отхвърлят истината, които избират моралния път на защитата на живота и на свободата", заяви украинският президент.

"Благодаря на България за подкрепата и защитата на живота на нашите хора, благодаря г-н Премиер, благодаря и на вицепремиера, и на правителството, и парламента на България за моралната сила на Вашите решения, за това, че честно признавате действителността и съществуващите заплахи. На нашата украинска земя дойдоха руски окупатори, те убиват, измъчват, депортират деца, ние сме принудени да търсим украинските деца, защото Русия ги отвлича, разделя ги от семействата им, и се опитва да се научи на нейните си норми. Сега, когато трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила, всеки, който желае мир за себе си и за другите народи, единството е пътят за това", каза Зеленски.

"Днес с премиерът Денков проведохме много комплексни преговори, особено по отношение на сигурността. Скорошният атентат на Русия над ВЕЦ Каховка замърси нашето общо Черно море, и показа колко крехка е ситуацията в нашия регион. Днес се договорихме значително да активизираме сътрудничеството в отбранителните ведомства и отбранителния сектор, като ние непременно ще споделим с партньорите си, че нашата обща сила стана по-голяма", добави Зеленски.

"Ще продължим разговора, особено за долечението и рехабилитацията на украински войници в България, и за обучението на военно-медицински персонал в България. Говорим и по темата за възстановяването на Украйна, особено в образователната сфера, допълни президентът на Украйна", каза още той.

Обсъдихме и взаимодействието си в сферата на европейската и евроатлантическата интеграция, разчитаме и на бъдещето членство на Украйна в ЕС. Това е вече 22-ият пакет санкции срещу Русия.

"Още веднъж съм благодарен", завърши речта си Зеленски.

Добре сте дошъл в България. За мен е удоволствие да ви посрещна и да изразя своята и на правителството подкрепа в борбата на Украйна срещу Русия. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа. Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, предаде репортер на БГНЕС.

Русия трябва да понесе своята отговорност и за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България. В Украйна се намира най-голямата българска общност. Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Петков и министър Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът Петков включи нашата страна в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната.

Страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия, добави Денков.

България ще продължава да помага и за подготовката на Украйна за включването й в НАТО и ЕС.

Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата в Украйна, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него, допълни премиерът.

Очаквам с президента Зеленски да се видим отново само след няколко дни на срещата на върха във Вилнюс на НАТО, когато ще бъде първото заседание на новосформираният съвет НАТО-Украйна, на който ще бъдат взети важни решения, завърши Денков.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги съм мислел, че Денков има обратна ориентация. А се интегрира предимно с по-млади мъже.
190
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денков да покани Зеленски в леглото си. Ние българите не го искаме. Вън!
189
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Нашите *** определено тролят Зеленски. Няма друго обяснение това, че са му дали да контактува с нищожеството Денков.
188
0
 
3
 
! Отговори
Спеца преди 10 месеца
Сега се мазнят на тоя недорасляк , който от артист - комик се "издигна" до Главнокомандваш въоръжените сили на Украйна!Такава бърза военна кариера правят само фашистите , та Хитлер от ефрейтор набързо стана и той върховен главнокомандваш!Краят на Хитлер трябва да подскаже на нашите мазници , че и тях ги чака кървава разправа и техните глави ще паднат , заедно с техните западни манипулатори!
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дянков не му ли е малко неудобно - той самият с костюм да се ръкува с някакъв, появил се с тениска на официално събитие, което показва супер неуважение към страната ни. Дянков - ако подобно нахалство не ти прави впечатление лично това е ОК, но в момента представляваш нашата държава!
186
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Денков, какъв академик си незнам и на какво, но ти не можеш да кажеш две изречения без да прочетеш какво са ти написали в тефтера.
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Костенурката Денко даде ли на Зеленко от онова белото на Брендо?
184
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 4 ... не е бил, а е! Така се твърди, но къде е Брендо?
183
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 150. Да, голям срам беше излагацията на Румен Рубльов! Зеленски го направи за две копейки. Такова пак недоразумение и предател за президент не сме имали. Руско ***.
182
1
 
8
 
! Отговори
Народен съд преди 10 месеца
Денков, къде си?
181
2
 
10
 
! Отговори
На картинката преди 10 месеца
Наркоман се ръкуване с хомосекс-уалист
180
3
 
5
 
! Отговори
ТЕАТЪР СЪЛЗА И СМЕХ преди 10 месеца
Комикът добре ни забавлява. Да дойде пак. Да доведе и сценаристите и режисьорите на Буча, защото баталните им сцени с трупове надминаха тези от румънската революция при свалянето на Чаушеску.
179
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква значимост има документ международен,но подписан от неравностойни длъжностни лица ,премиер на една страна и президент на друга....
178
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
окрайна свърши
177
7
 
9
 
! Отговори
4 преди 10 месеца
Защо ми се видя много елементарен в речта си!Вероятно преводът бе лош!Елеметарни са обаче и мисирките ,които го охарактеризират ка то емоционелен.Той си е *** и не може да подреди речта си.Пишат ,че бил наркоман!
176
7
 
14
 
! Отговори
Не ме е срам преди 10 месеца
Крайно време е нашите политици от УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ, заедно с потурлаците от регионите с малцинствата, да им купим комуфлажки и военно снаряжение и ги отпратим при техните любимци в Украйна > https://disk.yandex.ru/i/BVm6aM0IlqsbNw
175
5
 
18
 
! Отговори
Joko преди 10 месеца
Каква декларация и какво НИТО ! До нова година Зеленият и кУрайна няма да ги има !
174
3
 
16
 
! Отговори
Т. ЖИВКОВ - ПОСЛЕДНО преди 10 месеца
Случайно или не, но за пръв път вчера пуснах да гледам в ТЮБА това: Тодор Живков - последното интервю (1997г.). Днес го доизгледах. ПРЕПОРЪЧВАМ. ДА СЕ ВИДИ КАКВО ЗНАЧИ ДЪРЖАВНИК.
173
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой е денков ,че ще подписва бъдещето на България ? -един мешунгер от пп дето предадоха и продадоха наивните си избиратели - ни срам ни очи -чудовищно дебелокожие
172
4
 
19
 
! Отговори
Леле преди 10 месеца
щом американците и НАТО решиха да се скрият зад гърба на България, значи работата в Украйна много е на зле.