Заплатите във фирми с над 100 души вече само по банков път

Депутатите алармират, че в селата няма банкомати
Обновена: 27 юли 2023 18:58 | 27 юли 2023 15:52, Камелия Цветанова
174
Заплатите във фирми с над 100 души вече само по банков път
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички фирми с персонал над 100 души да изплащат заплатите на служителите си само по банков път. Това задължение въведоха депутатите с приемането на второ четене на текстове от държавния бюджет. Изключение те направиха само за сезонно заетите работници в земеделието.

Първоначалното предложение на финансовото министерство беше за фирмите с наети 50 души, но при приемането на текстовете депутатите решиха, че броят на заетите ще е над 100.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че целта е да излезе икономиката на светло.

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против предложението с мотива, че в малките градове и села няма банкомати, а освен това се плащат и такси за банковите услуги. Левият Драгомир Стойнев посочи, че тегленето на касата в банките е поскъпнало, както и междубанковите операции.

"Откриването на сметка е скочило от 2,50 на 3,15 лева и за издаването на банкова карта също се плаща", каза той.

По думите му печалбите на банките стават огромни и неконтролируеми.

"И докато министърът на финансите не намери решение на този въпрос, този текст да не влиза", призова Стойнев.

Той цитира данни, според които за първите четири месеца на годината печалбите на банките са над 1 милиард лева и то основно от такси и комисионни.

Христо Проданов от БСП коментира, че повечето банки не са български и изнасят печалбата си в чужбина.

Настамир Ананиев от ПП-ДБ коментира, че всички операции могат да се правят онлайн, като така таксите са по-евтини.

"Онлайн банкирането е по-евтино, но много се надявам Вашата баба да може да прави онлайн преводи, да може да си плаща сметката през интернет, но това не е актуалното състояние на държавата", отговори му Драгомир Стойнев.

Цончо Ганев от „Възраждане“ обясни, че на много места няма банкомати.

Той цитира данни на БНБ, според които броят на банкоматите е паднал с 273 в сравнение с предишната година. Причината за това била, че поддържането на устройствата струвало скъпо на банките.

"Тенденцията, която прогнозира БНБ е банкоматите да намаляват, защото им струват пари, а в същото време печелят от такси и комисионни“, скочи Ганев.

Асен Василев обясни, че при превода няма да бъде удържана такса за тези плащания.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 9 месеца
Браво на Радослав! Жалко, че никой не ни чува. Държавата държи да преразпределя много пари. Здравните осигуровки също трябва да са по индивидуални партиди и сумите да се превеждат лично от лицето на застрахователя. Но Здравната каса не пуска кокала/разбирай-държавата/.
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 9 месеца
До АнонименВие ползвал ли сте такъв банкомат в който и да е малък град? Тези банкомати се захранват в най-добрия случай ВЕДНЪЖ седмично, а често са и неизправни.
138
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
Проблема с криенето на осигуровки не е толкова в работника или работодателя, а в държавата основно. От една страна осигуряващият се не вижда смисъл от това да плаща по високи осигуровки, от друга държавните институции спят и са корумпирани до пръсване и дори работник да си потърси правата държавата си взима рушвета, нищо не е констатирано, но казват на работодателя кой го е издънил и работодателя го съкращава или чрез издевателства го принуждава да напусне!
137
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
Махнете ограниченията при обезщетение за безработица, да е винаги на база на осигуровките, а не минимално без значение на колко си се осигурявал, направете майчинските да са сбор от осигуровките на двамата родители, а не само на единия, защото и двамата са плащали данъци! В момента държавата иска да събира пари без да предлага нищо насреща!
136
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
Някой да обясни на малоумния министър, че когато се осигуряваш на по малко отколкото взимаш, дали ще ти плащат в плик или по банка, пак ще криеш доходи. Официалната част по банка, останалата на ръка и толкова с изсветляването! Искаш хората да се осигуряват на реалните си доходи? Въведи индивидуални партиди, направи така, че хората да виждат смисъл да се осигуряват, а не как парите им отиват за развъждане на хелекторат, спрете всички плащания на лица без осигурителен стаж!
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тройната коалиция се е нагушила от банките!
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На банкерите ще им се пръснат коремите от преяждане.
133
2
 
7
 
! Отговори
Българин! преди 9 месеца
Тоя окорения крадец на снимката Е ЗА ЗАТВОРА, ама да видим кога ще му излезе късмета!
132
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оле леле пак нещастен вой на мошениците от БСП и *** - във всеки малък град български има поне един банкомат или в почти всеки . Освен това пъ едва ли има малък град с фирма над 100 служители . така че айде на бунището ! Кой ли ги слуша пък тия вече , тяхната работа е да реват разбира се и да отричат всичко , което се предлага , ами просто са опозиция !!! Такива и да си останат !
131
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е тоталитаризъм. Невежи депутати, алчни и обсебени да са във властта. Трябва да ги махаме и да курдисаме такива които разбират от човешки права.
130
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Леле мале колко неграмотни има на тази земя, щом се плашат от банкомат???
129
0
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 9 месеца
В малките населени места,няма един магазин дето има пос терминал. Всички отказват,сигурно заради таксата начислявана на търговеца при пос транзакция 1,5 %. Така че как ще плащаш,обясни ми?
128
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Почти всичко плащам с карта. За тези плащания няма такса. Такса имам за поддръжка на сметката и евентуално, ако съм заявил SMS за нещо. От банкомат тегля веднъж на няколко години. Не схващам какъв е този вой?!
127
3
 
17
 
! Отговори
бай работник преди 9 месеца
След година-две и цифрово евро. Тогава вече ни заминават всички свободи и тайни. С едно копче ентер и си на нулата за една секунда. Така се държи роба на верига-евала на демокрацията!
126
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато ни задължиха заплатите да са по банков път нямаше такси за теглене ,месечната такса поддръжка бе 50 Ст или нямаше такава.Сега за всяко движение на пари по сметката,такса,да вкараш пари по сметка друга,такса,да си вземеш собствените пари на каса или банкомат,такса.Ми и аз искам да им взема такса дето ми взимат парите от работодателя вместо мен,като внасям и аз искам да ми дават такса,защо само те ми искат,дето ми ги броят да ми ги дават,и аз ги броя като внасям
125
1
 
8
 
! Отговори
оффф преди 9 месеца
И какво помага това за икономиката? Аз съм на карта от 15 години и тази сутрин не успях да си купя кафе. Вика ми, че на картата ми изтича срока и е невалидна. Шашна ме, та дотичах до манкомата и всичко се оказа на 6. Върнах се специално да му натрия носа. Но ако посттерминалите не бачкат, то какво?
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 131, и аз така бях, като ми издумкаха на два пъти кредитната карта и спрях:) да не говорим за един доста неприятен случай, при който бях в чужбина и от банката решили че трябва да се явя при тах за актуализиране на данните, и ми блокирали дебитната карта с наличност -444444444, вероятно се сещате за въпросната банка, добре че имах пари в брой
123
2
 
18
 
! Отговори
Гошу преди 9 месеца
Някакъв заблуден тук се хвали как теглел с кредитна карта и нямал никакви такси . Ами от твоята банка, другарю , всеки месец си удържат такса за поддъжка на сметката , отделно си начисляват лихви , отделно те скубят с други финтове. Банката няма да иска постоянно да е в джоба ти , ако нямаше сметка от това ! Ти пълни гушите на банкери като арменеца Хампарцун , за да може той да взема 100 000 лв. бонус !
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До народа, работника не решава нищо, по закон работодателя е длъжен да удържа от начисленото възнаграждение дължимите данъци и осигурителни вноски, и носи отговорност ако не го прави
121
2
 
19
 
! Отговори
до 131 преди 9 месеца
Това че всичко ти е на карти не е хубаво!Живота ти зависи от такива като мен.Утре например ще подам жалба срещу теб и ще поискам като обезпечение да ти блокират сметките докато се оправим.И ще го направят(случвало се е).Докато се оправиш ще бъдеш без пари.Много е гадно да зависиш от някой съдия-знаеш че не са стока.Затова карай си с карти но само най необходимото.Всичко останало кеш и то при теб.Само ти и жена ти да го знаете.И ако стане фал-с тези пари ще възстановиш обратно живота си