Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН

С 12 гласа "за" бяха приети предложените промени
259
Правната комисия прие промените, вкара термина "интимен партньор" в ЗЗДН
Снимка: БГНЕС

С 12 гласа "за" парламентарната Комисия по правни въпроси прие предложените промени в Закона за защита от домашното насилие, съобщава БГНЕС.

Промените са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и група народни представители. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта. 

Още по темата
В крайна сметка народните представители приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“. По-рано днес, по време на дебатите, предшествали гласуването, терминът "интимна връзка" се превърна в крайъгълен камък и предизвика спорове между депутатите.

Народни представители обсъждаха разширяването на кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на "фактическо съпружеско съжителство" и тя да се замени с термина "интимна връзка".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че терминът „интимна връзка“ е по-широко понятие. "Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие", посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че едва след диалог с експерти и обратно мнение от тях, трябва да решат каква легална дефиниция да изберат ако изобщо изберат такава.

"След дебата стана ясно, че нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда", отбеляза той.

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях терминът „фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. "Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен", уточни тя във връзка с предложението терминът„“интимна връзка” да бъде включен в ЗЗДН.

Според ВКС трябва да има дефиниция на термина „интимна връзка”, защото в противен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

Правната комисия на парламента заседава извънредно днес заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента е България се наблюдава Теорията на счупения прозорец. Когато няма наказани, престъпленията се увеличават. Названието идва от примера, който авторите привеждат: Ако в една сграда е счупен един прозорец и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец. Теорията разглеждаща малките нарушения на реда не само като индикатор за криминогенната обстановка, но и активен фактор, влияещ на нивото на престъпност, като цяло.
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мале, Бойко Борисов, Кирето и г-н Пеевски дописват НК :)
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В тоя ред на мисли уважаваният министър може ли да ми каже дали моята дясна,а понякога и лява ръка ми е интимен партньор или не ..
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И това ли беше най-важното за тази т.н "Комисия"
95
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакам коментар от страна на Възраждане.
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един от многото ми интимни партньорчета, с които играем на вързано, праим мачленца и си ходим на гости в Симитли ме ритна и ми скъса минискуса на коленцето.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До КикоКиро, Кокорчо, Лена и Боко ще ти светят, за да е сигурно че всичко е в рамките на извратените им закони.
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съдебната ни система и без това влачи делата с години, сега ще се задръсти съвсем! Сега ще започнт разни озлобени и психясали индивиди да се съдят за щяло и нещяло и ще стане мазало.
91
0
 
15
 
! Отговори
Кукундрел преди 9 месеца
Какво значи "интимна връзка"? Ако изчочкаш някой за 1 вечер и го зарежеш интимна връзка ли е? Ако въпросния/въпросната се почувства засегнат/а и изпадне в тежка депресия това психологически тормоз и насилие ли е? Какви права имаш над имуществото над парньора след "интимна връзка" след 1 вечер? Извинете, вие нормални ли сте?
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Очевидно вече ще се прави секс само след предварителна регистрация в най-близкото РПУ с приложени клетвени нотариално заверени декларации, че всичко е по взаимно съгласие.
89
0
 
16
 
! Отговори
Накратко : преди 9 месеца
НПО и3вратеняците спепелиха! Истанбулската конвенция,която беше обявена за противоконституционна на 27 юли 2018,сега се налага насилствено парче по парче по заповед на посолството и Урсулю!Бог да пази България и българското традиционно семейство с деца!
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 63 "че женските емоции са далеч по-различни, по-високи и свързани с Вселената от мъжките! Не може, просот да ги игнорираш! Та оставям те засега, дано Озару освети пътя ти и Приордата Мйака ти помогне! Намсте!" Ко? Не? ..Ъъ, ти сигурна ли си, че си добре? Айде, превъзнасянето ти го разбирам до някъде, въпреки че е доста прекалено, ама тоя пък Озару къв е? И защо се метна да ми говориш за природата майка? Наистина, добре ли си?
87
0
 
15
 
! Отговори
до 99 преди 9 месеца
Връзката може да не е интимна от 5 години. Има много случаи когато отмъщението идва след години, за да мине време и да се разшири кръга от заподозрените. Това от своя страна разбира се ще затрудни органите на реда. Минават 5 или 10г. единия от двамата партньори има нова връзка и живот, а другия започва да набира гняв и ревност. Отива, пребива и ни лук ял,ни лук мирисал.Кашата е тотал щета. Все едно изкуствен интелект им казва какво да променят. Дъното е ударено. Няма накъде, освен протести.
86
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според либерастката секта жените и гейовете са по-висша класа хора и за това престъпленията срещу тях трябва да се наказват много строго, виж престъпления срещу бял хетеро мъж може и въобще да не се наказват. Ето защо се вмъкват тези текстове в НК, даже и директно пол искат да се впише.
85
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия пак сътвориха някаква глупост. Абе спрете да давате на умни и красиви хора за правят закони, бе. нямат акъл за това. Намерете от дъртите юристи, ако още са живи и ги питайте как става. пък най-добре не барайте нищо, че на доокепазявате нещата.
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо се използва за политически цели? Смея да твърдя като цяло че отношението към жените в България е много добро, в сравнение с тези дибили Турция, Гърция и Сърбия! Разбира се отделни улигуфрени има, и винаги ще има, но това не е правило!
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това интимно правителство ще се сгромоляса като гръм посред бял ден. Помнете ми думата!
82
0
 
21
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
"Интимен прартньор"-глупост.Ако преди 1 мес.е приключило всичко,и бившето гадеже стори дивотията,какъв интимен партньор?!Това определение предполага все още връзка.Недомислица.Сега трябва да се доказва,че още сме партньори.Ще видите от тази недомислица какви ситуации ще родят в залата.
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблема се решева като се премахната мутренските групировки , местни дерибеи по места на ДПС и Герб, сутреньори и наркопласьори. И като правиш сглобки с тях стваш съучастник
80
0
 
6
 
! Отговори
До 85 преди 9 месеца
Целта е ПП които щяха да чегъртат герб и дпс а после ги изпраха да си изградят твърд електорат от софийския планктон с всякакви символични закончета. Представи си ако бяха казали "ми закони има прокурорите да ги съдят". Тогава топката отива в сарафов то ест герб, той уволнява някой си там и печели точка. И после пп изтичат в канала на следващите избори. Сега обаче стават партията на "модерните".