Денков убеден: Задвижени са всички сектори, които имат нужда от рестарт

Хората питат, Николай Денков отговоря във Facebook
Обновена: 7 авг 2023 11:50 | 7 авг 2023 11:05, Александър Попов
110
Денков убеден: Задвижени са всички сектори, които имат нужда от рестарт

Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Facebook. Това се случва на втория месец от управлението на кабинета.

Според премиера са задвижени всички сектори, които имат нужда от рестарт. Той отбеляза, че се работи за решаване на проблемите, свързани с пътнотранспортните произшествия, с цените, със забавените пътни строежи. „Всичко това в момента е заложено като решение в нашите програми“, посочи той.

Денков коментира, че не го притеснява, че служебният министър на енергетиката Росен Христов ще го съди за клевета и добави, че това, което е ясно е, че сделката с „Боташ“ крие доста рискове и е свързана с доста финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася, или не внася газ.

"Това, което се опитваме да направим е да минимизираме рискове и да използваме максимално добре възможностите на този договор, защото той вече е подписан", обясни той и подчерта, че очевидно много се е бързало с подписването на това споразумение.

Премиерът отбеляза, че промените, които са предложени в Конституцията, запазват статута на служебните правителства и уточни, че тук има една неточност, когато се коментира въпросът и че промените се опитват да избегнат един човек да определя политиките на страната. Акад. Денков обясни, че президентът ще може да избира премиер, но измежду трима възможни кандидати, след което министър-председателят следва да предложи на държавния глава кабинет.

"Това е едно балансиране на системата", смята той.

Преминаването от левове в евро ще спести пари на бизнеса и гражданите, категоричен е акад. Денков.

"Страховете, които се насаждат срещу еврото, са неоснователни“, подчерта той и добави, че е необходима комуникационна кампания.

Денков посочи, че ако си свършим домашната работа, нашите усилия за влизане в Шенген и еврозоната ще бъдат възнаградени. „Евро се използва в България и се използва от години“, заяви той и отбеляза, че има карта, която е в евро, и може да плащам във всеки един магазин в България, но въпросът е, че се взема такса след като се превалутира. Премиерът е категоричен, че влизането в еврозоната ще улесни и хората, и бизнесът, а страховете, които се насаждат срещу еврото, са неоснователни.

Той подчерта, че е нужна информационна кампания и цените трябва да се покажат поне 6 месеца предварително и в едната, и в другата валута, така че хората да свикнат с тях. „Кампанията очакваме да стартира буквално през месеците септември, октомври в пълния си размер“, съобщи Денков.

Премиерът отбеляза, че е факт, че има много сериозна дезинформация, но посочи, че една от ценностите на демокрацията е да има свобода на словото. Той уточни, че за него е много по-важно да започнат да работят тези структури, които са свързани с журналистическата етика. „СЕМ очевидно не си върши работата“, смята Денков и допълни, че не може журналисти, които разпространяват неверни факти, да не бъдат санкционирани, защото журналистическата етика изисква да се проверят през няколко източника определени твърдения, а когато събеседникът каже нещо и то не е вярно, следва да бъде опроверган от журналиста. „При нас се оказва, че тези стандарти не са влезли в действие“, каза още той.

Денков коментира също и че милитаризацията на Черно море се случва независимо дали ние искаме, или не искаме, и тя идва по линия на руската агресия първо срещу Крим. През последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона“, припомни той и добави, че милитаризацията не идва по линия на НАТО, тя идва всъщност от изток.

„Начинът ние да бъдем защитени е, първо, да си изграждаме нашите структури, нашата армия, с хора, с техника, с модернизация и, второ, да бъдем интегрирани в общите структури на НАТО, защото това е нашето бомбоубежище днес“, обяви премиерът и посочи, че ако една държава-членка на НАТО бъде нападната, всички държави са длъжни да я защитят все едно че това е тяхна територия. Денков подчерта, че Украйна беше нападната, именно защото не беше член на НАТО. „В това отношение България може да бъде много по-спокойна, защото това означава Русия да атакува НАТО“, заяви той и отбеляза, че Русия едва ли би пристъпила към подобни действия в този случай.

Денков се обяви, че не е против 3 март и е за да продължи да се празнува. „Но също така съм за 24 май да стане национален празник – това не е един празник срещу друг, а желание да издигнем най-важните ценности, които, според мен, са определящи за нас като държава, като народ, като нация. Това е усетът, че образованието, българското слово, културата са това, което ни правят българи“, обоснова се той и добави, че България се е появила и българите са оцелели от турското робство, именно защото са говорили на български, именно защото по време на Възраждането се е появило отново това усещане, че ние трябва да развием нашето българско слово, култура и пр.

Министър-председателят съобщи, че работата по Бюджет 2024 започва от днес. „Има редица срещи, които и министърът на финансите, и аз заедно с него и с министрите провеждаме, за да се дефинират основните приоритети така, както са заложени в програмата и как може да се реализират“, обясни той и уточни, че се надява в края на октомври 2023 г. да представят Бюджет 2024 пред Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: Николай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще се сринете с гръм и трясък, молец хербарий;) Кенет мъртъф ще ви зареже като хартията с която си бърше дъто...ама не, той не ползва хартия, нали затова сте вие и родата ви;););)
89
0
 
4
 
! Отговори
Дядката преди 9 месеца
От къде ни го натресоха тоя нещастен и неграмотен академик?Ами той не може да се ориентира в международната обстановка и ни води подир провалени политики на Запада!Света вече е променен и влиянието на САЩ се срива , а нашите нещастници се държат здраво за пеша на Байдън!Пак народа ще плаща , а тия като Борисов , Пеенски и Кирето ще оберат каймака и ....мъна!
88
0
 
1
 
! Отговори
Рендету преди 9 месеца
Преди 34 години нъ "Рестартирахъ", ся пак ли, бе???? Ба си "Матрялъ", "Пентиум -2 .
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В текста не намерик нищо за проблемите на стотици, наистина стотици населени места с водоснабдяването. В София също имаха проблеми, при СЛУЖЕБНОТО правителство на Ренета Инджова се направи много, за да станат безчувствени към проблема в страната, т.е. на тях им е спокойно и хабер си нямат какво е в страната. Концентрацията на 1/3 от населението в София е признак на лошо управление на държавата. За разлика от стрни, където климатът е затрудняващ, тук трудността е в мозъка на властващите, само там
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Веднага си подай оставката -- вие не вършите никаква работа срещу нац. предатели, а самите вие сте такива. От вас ще има само вреди. Бойко борисов трябва да бъде арестуван и вкаран в затвор -- спря наполовина построена аец под натиск от сащ, недопустимо.Никой нормален политик не би направил такава простотия. По украйна и Русия сте тотално в задънената улица създадена от ес. Едно гето от васални държави на сащ не може да е някаква перспектива за една нормална държава.
85
1
 
5
 
! Отговори
до 100 преди 9 месеца
Има само един осъден Политик в днешната ни история-човека построил най-много в тази държава ,от овчарник в една от водещите Някога икономики наоколо....Тодор Живков !
84
0
 
4
 
! Отговори
акуд преди 9 месеца
докато няма ефективни присъди на политици и всички виши длъжности промяна няма да има. докато няма лична отговорност на държавните длъжности за да има ефективни присъди, промяна няма да има всичко е лъжа към Българските граждани и ЕС служби за контрол над съюза
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От Посолството ли така казаха ?
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Национален Предател !
81
9
 
1
 
! Отговори
Подкрепа за ДБ преди 9 месеца
Чест и почитания, г-н Денков! Ние ви подкрепяме.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много е умен този Академика като ходи да Ака-Динамично в тоалетната и чете с Очила по телефона си днешното Работническо Дело!?!? След като се ИзАкаДинамично с ръка търси вестника Работническо Дело във своите детски - Чавдарски, Пионерски, Комсомолски спомени от времето на своите Бащи?!?!? ....за да си протрие Дурдулето ИзАканоДинамично!
79
2
 
11
 
! Отговори
айде преди 9 месеца
Поредния спасител. Да му не надяваш на тая шушумига
78
1
 
12
 
! Отговори
Ехааа...Якооо... преди 9 месеца
Според премиера са задвижени всички посредници, от които има нужда за да скочи инфалцията/за горивата,тока,парното и газта няма да споменавам/.....
77
1
 
11
 
! Отговори
ха-ха-хи...вЕЕЕрваме преди 9 месеца
Задвижили са келепира от СГЛОБКАТА...
76
1
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
КОМУНИСТИТЕ РАЗВЪЖДАХА МАТЕМАТИЦИ, ФИЗИЦИ И ХИМИЦИ КАТО СЕ РАЗВЪЖДА *** И ЕТО РЕЗУЛАТАТА ВИ ГОВОРИ.
75
1
 
7
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 9 месеца
Ако нещо се нуждае от рестарт, здравята логика предполага да бъде спряно преди да се задвижва. Но все пак това е коскоджамити академик...
74
1
 
9
 
! Отговори
срамота преди 9 месеца
Това дето го пишете пред името на без.родника Денкофф научно звание ли е , или е някаква диагноза?Този ошмулен невзрачен човечец има сериозни ментални проблеми.Личи му от километър че не знае на кой свят е.Срамота е такова същество да стои начело на държавата.Сигурно краварския посланик иска да ни покаже ,че и ***.гаре да ни сложи ,пак ще си траем.
73
1
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 9 месеца
Тоз байю как е доживял до тези години?Явно на хемодиализа.За специализирано заведение е тоз академик и не по желание,а задължително!
72
2
 
11
 
! Отговори
Министър-предателя преди 9 месеца
на РБ. Пак е много в тренда. Само дето народа не обича тренда, и не го интересуват глупости, а иска народните представители да работят за него, а не за чужди посолства.
71
3
 
14
 
! Отговори
неразбрал преди 9 месеца
Какво става с проекта за паметник на Зеле Кокаински?Кога ще сменяме 3ти март?Кога ще вдигаме обелиск на краварските летци ,които хвърляха бомби-играчки за българските деца?Храм Ал.Невски ще става ли Храм байДън?И най-важния въпрос:ДО КОГА ЩЕ МУ ГЛЕДАМЕ ПРОТИВНАТА ФИЗИОНОМИЯ НА ТОЗИ КЕЛЯВ АКАДЕМИК КАНАЛЕН ПЛЪХ?