Що е то интимна връзка и ще станат ли законни еднополовите бракове?

Тошко Йорданов нарече ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС политически проститутки
Обновена: 7 авг 2023 13:07 | 7 авг 2023 12:19, Камелия Цветанова
244
Що е то интимна връзка и ще станат ли законни еднополовите бракове?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спор в парламента относно промените в Закона за защита от домашното насилие, според които домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка.

Според депутати от ИТН, БСП и "Възраждане" липсата на ясна дефиниция за интимната връзка ще създаде пречки при преследване на домашното насилие.

Андрей Чорбанов от ИНТ попита, ако една връзка е само сексуална или ако е само платонична, дали тя може да се определи като стабилна и трайна.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ му отговори, че иронията в тази ситуация е неуместна.

"Целта е да се разшири закрилата от домашно насилие и да се включи интимната връзка. Става въпрос за хора в трайна връзка, които в момента нямат защита, а в случай на насилие не могат да се предприемат мерки за защита и наказание. Интимна връзка е съвкупност от доброволни и трайни лични и сексуални отношения", обясни тя.

Иван Ченчев от БСП й опонира като отсече, че се оказва, че трайни отношения ще важат, само ако са минали минимум 60 дни.

"А какво става, ако са минали само 30 дни и има насилие? С това нещо нещо отваряте още по-широко вратата в полето и не виждам с какво това ще промени нещата. Решението на проблема е в образователната система. Това нещо с 60 дни е безумие и не правете тази грешка", отсече той.

Според Андрей Чорбанов дефиницията на Йорданова освен усмивки, друго не може да предизвика.

"Тези 60 дни от кога се броят - от първата среща или от първия сексуален контакт", риторично попита той.

Независимият Радостин Василев обвини Кирил Петков от ПП, който е сред вносителите на промените НК, че ходи на протест срещу насилието с чисто популистки цели.

Искрен Митев от ПП пък скочи на Василев и отсече, че никой не вярва на думите му.

"Вие сте еманацията на предателството в българския политически живот и не знам кой ще застане до Вас и кой ще Ви повярва, когато не ви дадоха поста министър на спорта, защото Вие не сте годен за това, станахте предател. Надявам се да стигнете там, където ви е мястото и то е вън от политиката", обърна се Митев към Василев.

"Аз доста дълго време говорих с Кирил Петков за психическото състояние на Искрен Митев, защото това е щета за парламентарната група и заради такива като него трябва да вкараме психотест, а той едва ли ще го издържи, явно е, че тест за интелигентност няма да издържи. Хората като Митев тотално са "изпискали легена". Както и да ме наричат мен предател, аз показах на обществото истинското лице на ПП“, отговори му Радостин Василев.

Кирил Петков заяви, че обществото е дало ясна заявка за нито една жертва на насилие повече.

"Момичето станало жертва на този ужасяващ акт на насилие не е било омъжено за насилника, не е било във фактическо съжителство с него. Дебора беше точно в интимна връзка и ако днешните промени бяха акт, тя можеше да получи закрила. Днешния дебат показва колко незряло и просташки се мисли в тази зала за това насилие, но ние ще отстояваме желанието на цялото общество да няма нито едно момиче повече като Дебора“, скочи той.

Според Тошко Йорданов от ИТН законите не могат да спрат насилието, защото корените му са в образованието, във възпитанието.

"Една група политически проститутки използват трагедията на едно дете и това прескача морала, забележете кои са вносителите - Петков, Борисов и Пеевски и според мен им липсва един сериен убиец, за да попълнят групата“, каза той и отнесе забелжка от председателстващият заседанието.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че разговорът е станал твърде интимен и личен, но той е по-сериозен.

"Обществото ни е болно, но от липсата на справедливост, домашното насилие е част от по-голям проблем за насилието и агресията. Още по-сериозно внимание заслужава насилието между деца, между съседи, агресията между шофьори. Според мен тези проблели, които изброих бяха нормални, те са протест срещу законодателната власт и липсата на правораздаване“, каза тя.

Нинова смята, че протестите срещу домашното насилие са били овладяни бързо.

„Политически лица се появиха там цинично усмихнати сред протестиращите срещу насилие и протестът спря, защото гражданското обществото се събуди и разбра, че втори път няма да ви позволи да употребите желанието му за справедливост“, каза Нинова.

„Това, което предлагате като определение за интимна връзка е вик на юридическа неграмотност и политически страх. Свикахте парламента и внесохте това юридическо недоносче, това е юридически носенс, този текст не просто не помага  борбата с насилието, ами го затруднява. Това е първият законодателен пробив за въвеждане на еднополов съюз и брак това е първият опит да се заобиколи Семейния кодекс и Конституцията и ако това стане, ще отвори вратата за много последващи стъпки“, предупреди Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: насилиеинтимна връзка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
9
 
! Отговори
гост преди 9 месеца
КАТО ПОЧНАТ ИЗБОРИТЕ ЗНАЕТЕ КОГО ДА ЕЛИМИНИРАТЕ . ПРОМЯНА НА ПРОМЯНАТА . ДОКАЖЕТЕ , ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ . АТЛАНТИЦИТЕ В АНТЛАНТИДА . АУТ . СПАСЕТЕ БЪЛАРИЯ И БЪЛГАРСИЯ ЛЕВ С МОЩНО ГЛАСУВАНЕ . ПАК СЕ ПОМПИ ИНФЛАЦИЯ С ГОРИВАТА . РОСЕНЕЦ И АЙДЕ ИНФЛАЦИЯ . ПАК ЛИ ИСКАТ НОВ КОВИД И ЗАТВАРЯНЕ , АЙДЕ ПАК . ДОКОГА . РЕДЦИРАНЕ , ИКОНОМИЧЕСКО И ПСИХИЧЕСКО . В ТЕЗИ СИТУАЦИИ БЛИЗКИТЕ ФИРМИ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ , А ДРУГИТЕ ФАЛИТ . ГЛАС НАРОДЕН , ФЛАС БОЖИ . АМИ НИЕ СМЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДА ГИ РЕДУЦИРАМЕ НИЕ .
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хаха колко хора са го казвали, че заради тея дето още живеят в османската империя и смятат жените си за движима собственост и *** ще прокарат дже ндър идеологиите и истанбулските дивотии ама кой да слуша:)))
187
0
 
6
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 9 месеца
Много се напънаха подмяната и Ицето да прокарат антиконституционни глупости.
186
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"E*и и бегай!" - това стимулира новото законотворение, което уж е за борба с мачизма.
185
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американското "me, too" бе базирано на лъжа! Българското "me, too" и то е базирано на лъжа! Лъжата, че случаят с Дебора е пример за "домашно насилие". Не ви се казва е, че това е класически случай на престъпна група за трафик на жени и склоняване към проституция. Г.Г. се е преструвал, че е гадже на момичето, а след като тя е отказала да работи по новите "задания", е последвало зверството. А дали реално се разследва случаят зад случая, не се споменава на този етап, а обществото е оставено в хаос!
184
0
 
21
 
! Отговори
Съвсем изтрещяха преди 9 месеца
повечето депутати. Насилието си е насилие и не трябва да се дели на домашно и друго. А това с "интимната връзка" е върхът на идиотизма.
183
1
 
9
 
! Отговори
мераклия преди 9 месеца
Тая на снимката като почна да я праскам да си запише датата и да брои 2 месеца
182
2
 
3
 
! Отговори
до 196 преди 9 месеца
да бе да - дре-ме му на народа , кой с кого и какво прави в леглото
181
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И като станат едно-половите бракове легални - та кво - ще свърши света ли ? Като им харесва на двамата или тримата или колко са там участниците - да правят каквото си искат . Това какво бърка останалите ?
180
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Опитът за узаконяване на хомосексуалните връзки ще е последната капка на търпението на народа преди да ви изметем от парламента!
179
0
 
5
 
! Отговори
Антихристиянство преди 9 месеца
Преди да ни покварят няма да ни дадат "манната" от милиони! И нищо антисемитско не пиша, ДОВЕРЧИВО ми повярвайте!
178
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно от посолството са съкратили срока на ултиматума да приемем ист. конвенция, и да легализираме браковете между приказните същества. Много форсират нещо напоследък. Всяка пета статия е за това.
177
0
 
12
 
! Отговори
Дефиниция! преди 9 месеца
Тази тоолкова важна за обществото дефиниция - "Що е интимна връзка???""Бойко, Мустафа, Асен и аз." Дебатите приключиха. Моля, гласувайте.
176
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-добре без интимни връзки между обратни. Води до "брак" , и проблеми с психиката.
175
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интимна връзка ли ще е ако на някой п...л му "гръмнат" г..а?
174
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
новият Кире Либерало още по жалко издание
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
новият Кире Пиберало още по жалко издание
172
0
 
6
 
! Отговори
Глупости. преди 9 месеца
1974г. Кога автомобилът е по-неуправляем? А.При рядка кал Б.При гъста кал В. На черен лед./въпроси от листовки за шоф. курсове на СБА/ Бай ***: Г-да, аз това маце го е-а цяла седмица, но ако кажете, мога и да го ухажвам./отговор към господата от Европа кой да ухажва известна красавица по време на морски круиз./ Начи, мили хора, интимна връзка е разтегливо понятие и всеки ще си тълкува как си иска. Второ, от пролетта върви ТВреклама на вода с участие на ЛГБТ и че това е част от промяната
171
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 9 месеца
До Анонимен 185 Не само побой. Има и убийства от ревност и при еднополовите бракове.
170
0
 
13
 
! Отговори
Я па я..! преди 9 месеца
А как стоят нещата с телефонната любов ?По колко пъти да звъним за 24 часа , за да се приеме за такава.Бъркотията е пълна. Що ли трябваше да се захващате с такъв закон ?