Двигателите на българските МиГ-29 ще бъдат ремонтирани в Полша

Стойността на поръчката е 9 552 000 евро
11 авг 2023 16:39, Йоана Цонева
61
Двигателите на българските МиГ-29 ще бъдат ремонтирани в Полша
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната информира, че е подписало договор за ремонт на 6 двигателя за МиГ-29.

За да бъде осигурена летателната годност на самолетите МиГ-29 до постигане на оперативни способности за изпълняване на бойно дежурство с новата бойна платформа F-16 Block 70, на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A е възложено изпълнението на обществена поръчка с предмет "Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29".

Договорът е подписан днес, след като е проведена обществена поръчка и има влязло в сила Решение на възложителя № 63/29.06.2023. Стойността на поръчката е 9 552 000 евро, без ДДС.

Предвидени са ремонтно-възстановителни дейности на 6 двигателя, като за всеки двигател срокът за ремонт не трябва да надхвърля 9 месеца от датата на предаването му. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша.

Първоначално Полша даде заявка да изпрати двигатели за МиГ-29 на България, но в крайна сметка предостави двигателите и самолетите от този тип на Украйна. Все пак полската страна ни изпрати два двигателя, единият от които се оказа повреден. В края на юни стана ясно, че украинската "ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ" ЕАД е спечелила обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29. Впоследствие обаче поръчката бе прекратена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Киев преди 8 месеца
За мерцедес, Ролс Ройс, Мазерати, Ламборджини пари има от бюджета за самолети кой то за дрон не отделяте. Вземете едни тайванци ще ви отлееят всички части и ще Ви го сглобят като от ТУ София не са Ви обучили, а да паралелката Машиностроене никой не иска да завърши, а леярните ги затваряте, само заводите за боеприпаси седят за да бракониерствате.
53
0
 
0
 
! Отговори
Киев преди 8 месеца
Който няма топки в Полша. Добре, че не работят и тях щяхте да продадете като остарели и негодни. Вземете от Русия докато дава!!!! Иначе наведени цял живот, Вие избирате имате норма спазете си я. Утре пак ще се продават по модерни.
52
1
 
2
 
! Отговори
Срам и Позор преди 9 месеца
са нашия слугинаж, срам и позор! Бът гивърс и бът ликърс!
51
0
 
3
 
! Отговори
6 двигателя=3самолет преди 9 месеца
Как точно с ремонт на 6 двигателя (МиГ29 е двумоторен - 3 изтребителя) ще осигуриш охраняваш ДЪРЖАВА до идването на Ф-16? ВСИЧКИ МиГ-29 официално трябва да се приземят (ако спешно не направят ремонт или не намерят заместващи изтребители) до края на ТАЗИ година! Как с ремонт на 3 самолета, при това СЛЕД КРАЯ НА ГОДИНАТА ще опазим България до 2030, когато ще можем ефективно да използваме Ф-16 за тази цел? Или ги гласят за "еххх, не става, я да ги подарим на украйна, а ние да плащаме да ни пазят"??
50
2
 
2
 
! Отговори
сталин е казал преди 9 месеца
"всеки който посегне на България, ще си има работа с мене"...а неговото подобие путин знае че българския народ винаги ще обича Дядо Иван! споко! тоягата ще бъде за нашите продажници!
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви са неустойките които Велика Кравария ни дължи за недоставените кофчези Ф-16?Ако няма такива ,значи някой трябва да лежи дълго в затвора.
48
1
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
Дали ще стават за летене тези МиГ-29 след като в Полша им ремонтират двигателите. Сертификат за сигурност дава само производителят.
47
1
 
3
 
! Отговори
Седя преди 9 месеца
И си спомням колко ракети "нарязаха" преди трийсетина години. И не ми се вярва. Кой знае на кого ги продадоха. Или подариха като танковете м Македония. Да си знаят, че нищо не е забравено и ще си платят. Ако не те, децата им и внуците им. Ще има народен съд, да!
46
0
 
1
 
! Отговори
А на ф16 преди 9 месеца
В Мета.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мястото на Тагаренко е на стълба на Цариградско!!!До него Мрънкоф ,Агов и Паситата-2бр!!!
44
3
 
8
 
! Отговори
смешаркковци преди 9 месеца
а какво ще кажат за 6те самолета оставени при укрите за ремонт за 10 милиона преди войната и нищо и защо Румъния ще закупи 48 изтpeбитeля F-35 за $6,5 млрд което е в пъти по евтино за 8те ф16 дето уж ги чакат след години
43
4
 
7
 
! Отговори
Няма такава държава преди 9 месеца
Поредното дарение на украинския съветник Теодорii Теодоренко към полските нещастници и джендърското НАТО!А защо краварите не поемат тези разходи ,след като ни взеха над 3 милиарда без да доставят онези стари таралясници ф-16 ,модел от 1974г?До кога ще търпим краварската диктатура и краварския грабеж над страната ни?
42
0
 
4
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 9 месеца
поредната Добра Далавера, добри пари падат!
41
0
 
2
 
! Отговори
Тед преди 9 месеца
До Зевс, не само западна Украйна. Напиши в Гугъл Жечпосполита и почети.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви български мигове? Български мигове ще бъдат ремонтирани в Полша. Осъзнавате ли колко сме жалки лапнишарани. Излъгаха ни за ф-16 Сега и поляците ще ни излъжат
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано поляците джитнат самальотите на украйнците.Няма друг начин да се отървем от тия бракми.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
haha няма кой да ремонтира нашите миг29. Украински фирми печелят после се отказват!
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде са ни ф-ките? Кви са тия мигове, нали сме в НАТО, бе натовци? Още ли чакате на СССР, а? Още чакате.
36
7
 
2
 
! Отговори
АКО НЕ Е НАТО.... преди 9 месеца
...ПАК ЩЕ СТАНЕТЕ РУСКИ СОЦ-КРЕПОСТНИЦИ И ПУТИН ШЕ ВИ ЗАСИЛИ ДА СЕ БИЕТЕ С УКРАЙНА И С АЗЕРИТЕ...ХАХА ....ТА ДА ВИ ИЗБИВАТ КАТО БЕСНИ ЧЕРВЕНИ КУЧЕТА...!!!!
35
6
 
4
 
! Отговори
ДАЙТЕ ГИ НА УКРАЙНА. преди 9 месеца
ЗА КАКВО СА ВИ НА ВАС, ЧЕ ВИЕ И ЛЕТЦИ ВЕЧЕНЯМАТЕ...ОСВЕН ТИЯ ОТ СЕЛ. СТОПАНСКАТА АВИАЦИЯ----ДАЖЕ И ГРАНИЦИТЕ СИ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПАЗИТЕ !