Василев: 146 млн. лв. са щетите за хазната от зърненото вето

До края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец
13 сеп 2023 13:40, Нели Христова
98
Василев: 146 млн. лв. са щетите за хазната от зърненото вето
Снимка: БГНЕС

Печалбата за сектор зърнопроизводство е 2 млрд. и 607 млн. лева при разрешен внос на зърно миналата година. Проходите са 7 млрд. и 765 млн., а печалбата е 1 млрд. и 862 млн. лева. Приходите за 2021 са 1,9 млрд., приходите за 2022 г. са 2 млрд. за сектор зърнопроизводство. Секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Субсидията, която държавата е дала към всички селски стопани за 2021 е 1,6 млрд. лева, за 2022 е 1,96 млрд. лева, от които 890 млн. лева евросредства, 1,1 млрд. средства от националния бюджет, уточни Василиев.

Забраната на внос на украинско зърно към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесено ДДС. Очакваме до края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец. С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целият български народ да плаща по-скъп хляб, олио, млечни и месни продукти, за да защити сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева, отбеляза Василев. Ако има производители, които биха били представени пред трудности, да има целева помощ за тях, но да се освободи вносът, за да може да се генерират приходи в хазната и да можем всички да ядем по-евтини храни, посочи Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е важен въпроса: "Кой владее земята Българска в момента? Кой стана собственик на ТКЗСетата? Това, че след 1944 г. СССР създаде колхозите - ТКЗСетата и комунистите присвоиха собствеността на Българските селяни - ковбои - земята, го знаеме, понеже е комунистически факт! Кажете комунистиески калпазани! Кажете: Кой владее земята Българска?
14
1
 
5
 
! Отговори
Абе махнете тия преди 8 месеца
обезщетения! Губим фермери, а загубим ли и фермерите направи ни пиши, че сме станали бройлери!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И като закрият ВСИЧКИ призводители и фемрери, ще ядете чокънти
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано да се случи и ти да изядеш някой хляб от хубавото украинско зьрно
11
1
 
7
 
! Отговори
Угоената Хомо Свинкя преди 8 месеца
НаПрави Поредната Поръчка на Босовете си, а Българите - Кучета ги Яли!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ле, ле мале! Ко стана? Залиня мома Гергана! България - житницата на Европа от хилядолетия нямала зърно. Е как ще има зърно, след като СССР през 1944 г. направиха Крепостничеството, въведоха колхозите - ТКЗСето, след 1989 г станаха собственици на тия ТеКеЗеСета и Българите, разорани от земята си веке няма какво да орат, какво да ядат, и всичко е вносно.... Пее жетварка нейде в полето, за да може политиката да яде кюфтето.
9
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 8 месеца
а какво стана с милярдите които Борисов ги краде? къде са сега?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бах ти, тоя как ги хвърля на мисирките тия стотици милиони и няколко милиарда :) печалби на година! Да го питам ако печалбата им е близо 2 милиарда, НАП какъв данък върху печалбата е събрал от тях :)
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На теория. Има компенсация от ЕС за това. Колко са щетите на производителите, които страдат от този внос обаче? Ние за народа ли ще мислим или за хазната? Василев може да изкочи със всякакви цифри за да оправдае вдигането на ветото. Истината е, че страната ни произвежда достатъчно за да приема долнокачествената продукция на Украйна. Ние не сме Африка за да се нуждаем от зърното им
6
2
 
8
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
точно днес шефката ти Урсуала каза пред целия ЕП, че ще разследва субсидирането на евтините китайски коли, с цел по високи мита, в съшия ден ти казваш, че ние ще правим обратното със зърното! каквото е автоиндустрията за германия, същото е за нас храните, ние коли не изнасяме!!
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко милиарда са щетите за хазната и хората в резултат на санкциите?
4
1
 
6
 
! Отговори
SpecOff преди 8 месеца
Мило, купи хляб и гел :)
3
1
 
7
 
! Отговори
дребни пари преди 8 месеца
ссега парите дойдоха от сезона на морето . цените по 5 и печалбите огромни . в финансиите сме бетон. тагарев отиде за бмп и бтр , та да похарчи нещичко .
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мазен, дебел, противен хомосексуалист. Просто в това управление никога не е имало по-противно нагло изглеждащи. От първия до последния
1
2
 
7
 
! Отговори
ъ преди 8 месеца
Е, щом е за Хазнътъ, и уранено жито ще преживям, няма как. Че без на Асан Хаднътъ закъде сме ...